MENÜ

Keserû és örömteli tapasztalatok a repcetermesztésben

Oldalszám: 25-26
2014.03.11.

E sorok írásakor a repce aratásának közepén járunk és a tavalyi terméshez képest 20–25% visszaesést prognosztizálunk. Ennél csak az ár alakulása keserûbb, jelenleg a piaci logikával ellentétesen mozog. Talán csak az aratás végén a betárolt repce fogja megmozgatni a vevõk fantáziáját!

 A termésátlagok jelenleg 1–5 t/ha között szóródnak. Elõbbi esetben a kesergés helyett az okokat érdemes feltárni, hogyan lehet a jövõben kivédeni a negatív tényezõket. A 4-5 tonnás termelõknek viszont csak gratulálni lehet, hiszen a virágzási idõszakot sújtó szárazság ellenére hozták az áhított eredményt (lásd csapadéktérkép, 1. kép).

 


 

 Sajnos több térségben a tél belvizekkel fejezõdött be és a márciusban hirtelen fejlõdésnek induló repce fejtrágyázását csak megkésve lehetett elvégezni. Az áprilisi országos csapadékhiány miatt, ezeken a helyeken nem mosódhatott a gyökérzónába a megcélzott N- és S-tápanyag. A virágzás elején a súlyos N-hiányban szenvedõ repcét (2. kép) régen látott fénybogár invázió is ellepte.

 


 

 

A gazdák a hajtáscsúcsok beszáradását esetenként a bimbók kirágásának tulajdonították (3. kép).

 


 

 Az inszekticidek idén is a szokásos hatékonyságot hozták, a piretroidok általában jobbak voltak (összehasonlító diagramm). 

 


 

 

 

 A kezelést követõ elsõ napon kb. a kezeletlen parcellán is tapasztalható, újonnan betelepedõ fénybogarak számával egyeztek meg a jobb parcellák fogásszámai. A kísérlet azt is mutatja, hogy a virágzó repcén már inkább virágporral táplálkozó egyedek ellen nem számíthatunk érdemi tartamhatásra. A nagy rovarnyomás ellenére a Kwizda ajánlatában szereplõ szárormányoshoz idõzített Talstar® és a bimbós korban, a fénybogár károsítására irányuló Fury® permetezések idén is jól megvédték a repcét. A virágzás elején általában szükség volt a becõormányos elleni 3. permetezésre, mert egyedszámuk még a fénybogárét is felülmúlta. Sajnos az ekkor már láthatóan gyenge termést elérõ gazdaságok ezt a kezelést részben megspórolták, pedig akár egy kisebb költségû piretroidos repültetés méhkímélõ technológiában is biztos megtérülést hozott volna. Nem feledkezhetünk meg a fénybogár elleni piretroid rezisztencia veszélyérõl, bár hazánkban eddig még éppen a piretroidok jobb hatékonysága a jellemzõ. A jövõben a Kwizda technológiáját is célszerû 1-1 eltérõ hatásmechanizmusú rovarölõvel kiegészíteni, hogy minél hosszabb ideig élhessünk a piretroidok gazdaságosságával.

A szárazsággal összefüggésben további két tényezõt szeretnénk említeni.

A száraz áprilisban a rovarölõkkel együtt kijuttatott Jello® és Wuxal® Boron lombtrágyák hatása esetenként láthatóvá is vált. Dupla dózisú Jello® lombtrágyázási kísérletünkben (Hubertus Agráripari Bt, Sáripuszta) a szárbaszökés elején több, mint 3-szoros kéntartalmat mértünk (2670 ppm mellett 8680 ppm értéket) és a parcella a virágzás végéig vizuálisan is elvált. Más, szárazabb régióban a 2x2 l/ha Wuxal® Boron kezelés hatása vált láthatóvá egy táblafelezéses összehasonlításban (Agroprodukt Zrt, Pápa). A betakarítási eredmények késõbb lesznek meg, de várhatóan a lombtrágya hozzáadott értéke idén jóval nagyobb lesz a megszokottnál.A tavaszi szárazságnak jótékony hatása is volt: a sclerotinia fertõzés csak a májusi csapadékokat követõen, június elejére tudott kialakulni, így idén kisebb a terméscsökkentõ hatása. A fertõzés ezzel együtt megtörtént, mindenki leellenõrizheti, hogy fertõzött-e a területe, hiszen az elszáradt repceszár és a benne már megtalálható sclerociumok nagyon árulkodóak. A szûk vetésforgóban – gazdanövény repce, napraforgó, vagy pillangós növények között csak 2-3 év várakozási idõvel – a gazdálkodók hatalmas kockázatot vállalnak, hiszen a júniusban leesett 100 mm csapadék áprilisban vagy májusban is leeshetett volna, és akkor csúcstermés helyett több tonnás veszteséget könyvelhetnének most el.

A sclerotínia fertõzés mindig a talajban évekre elfekvõ sclerociumokból indul a gyökéren, gyökérnyakon keresztül.

Ez ellen nem lehet állománypermetezéssel védekezni, csak a talaj kezelésével. A Koni® WG és Trifender® készítmények tökéletesen alkalmasak erre. Repcében elsõsorban a Koni®t ajánljuk, hiszen kiváló hatósági (l.: összehasonlító diagramm) és felhasználói referenciákkal bír.

 


 

 

Azokban a gazdaságokban, ahol már több éve használják, a táblák második kezelését követõen a kertészeti emelt dózis 90% körüli hatékonyságát is közelítik, azaz gyakorlatilag zöld tarlóról aratnak kiemelkedõ eredményeket.A Koni®-t minden esetben érdemes bedolgozni. Kiemelkedõ hatást több évi következetes kezelés után érünk el, ugyanis a hiperparazita gomba „hatóanyagnak” idõ és optimális idõszakok szükséges a hatás kifejtéséhez. A szántóföldön engedélyezett 2-3 kg/ha dózist legjobb a sekély magágykészítés vagy a vetés elõtt kipermetezni. Utóbbi esetben a talajmûvelõ eszközzel is ellátott direktvetõgépek az ideálisabbak. Erõs várható fertõzés esetén már az elõvetemény tarlóját is kezelhetjük, így az õszi további 2 kg/ha Koni®-val már az elsõ évben magasabb hatékonyságot érünk el.

A napraforgó és a szója tarlóját is érdemes kezelni, ha 2–3 éven belül újra gazdanövény, pl. repce kerülhet sorra.Végezetül a Kwizda õszi gyomirtási ajánlatairól. Idén is bebizonyosodott, hogy a repcét õsszel érdemes gyomirtani és lehetõleg a gyomok kelését megelõzõ módon. A már kikelt gyomok ellen a hatékonyság általában csökken, sõt egyes gyomok ellen szinte lehetetlen. Akik eddig a tavaszi gyomirtást választották, érdemes átállni a jóval hatékonyabb õszi megoldásra. Jó õszi talaj-elõkészítés (ez a legfontosabb a technológiában) esetén bátran csökkenthetõ a kivetett magdózis a 350–500 000 mag/ha tartományban, ahol nagyobb terméspotenciál mellett az õszi alapgyomirtás is hasznosabb. A 0,15 l/ha Commad® 48 EC + 2,5 l/ha Devrinol® 45 F kombinációt vetés után, kelés elõtt javasoljuk kipermetezni.A Route® gyökérerõsítõ lombtrágyával közösen idén „Repce ECO” néven vásárolható árkedvezménnyel és fizetési haladékkal a kereskedõinknél. A sclerotinia elleni konis megelõzésben új lehetõség a Command® + Devrinol® + Koni® WG kombinációt a kész magágyra együttesen kipermetezni és ezt követõen vetni.A sekély bedolgozás következtében a szelektivitás nem változik, a gyomirtó hatás esetenként 0–5%-kal csökken, de a Koni WG hatékonysága egyértelmûen javul. Kereskedõinknél a Route® lombtrágyával közösen a négy termék „Repce SCLERO” néven vásárolható árkedvezménnyel és fizetési haladékkal.Külön szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a Koni WG jövõre is forgalomban marad, új névvel és engedélyokirattal. Érdemes elõre rendelni az idei igényeket a kereskedõ felé, mert egy éves eltarthatósága miatt csak az elõre jósolt mennyiséget tudjuk legyártatni, így õsszel elõfordulhat áruhiány a késõn rendelõknek.

 


 

 Területi képviselõ kollégáinkkal minden szakmai segítséget megadunk a tervezés folyamán, keressük egymást bizalommal!Fehér Tamás (Magyar Kwizda Kft.)