MENÜ

OLIMAC DRAGO az intelligens kukoricacsõ-törõ adapter

Oldalszám: 64-65
2014.03.10.

A Colosseum vagy a római vízvezetékek az antik világ egyedülálló mérnöki teljesítményei voltak. Van-e a mai olasz mérnökökben is kreatív és újító képesség? Miután gondosan szemrevételeztük az OLIMAC kukoricacsõ-törõ adapter mûszaki megoldásait, a válasz csak határozott igen lehet.

 

 


 

 

Az OLIMAC DRAGO kukoricacsõ-törõ adapter legfontosabb mûszaki elõnyeiAutomata törõléc állításAz extra hosszúságú törõhengerek felett (65 cm) elhelyezkedõ törõlécek közötti távolságot egy rugós szerkezet állítja be minden egyes kukorica növény szárvastagságához. Ennek eredményeképpen a gép képes a legkisebbtõl a legnagyobbig minden egyes kukoricacsövet betakarítani, nem képzõdik csõveszteség a kukorica betakarítás során. Az elveszített csövek száma „nulla”.

Törõhengerek, szárzúzó és füles láncok meghajtása egy hajtómûbõlA gép meghajtási energiaigényét és a meghibásodási lehetõségeket csökkenti, a szerkezetet egyszerûsíti, a szervizelést könnyebbé teszi az adapter hajtómûvének konstrukciója. A hajtómûben elhelyezkedõ, egy tengelyre felfûzött három kúpos fogaskerék közül a központi nagy kúpos fogaskerék elõre a két törõhengert hajtja meg, lefelé egy gyorsító áttételen keresztül a szárzúzónak biztosítja a meghajtást.

A tengelyen levõ 2 db kisebb méretû kúpos fogaskerék ugyancsak kúpokon keresztül felfelé a füles láncok lánckerekét hajtja meg.

 


 


 


 Rögzített ellenkéses szárzúzóA központi hajtómû felõl kinyúló szárzúzó tengelyre szerelt kések a törõhengerek alatt végzik munkájukat.

A törõhengerek fent még tartják a szárat, miközben a percenként 2400 fordulatszámmal pörgõ kések alattuk végzik „aprító” munkájukat. A forgókések felett mintegy 1 cm-rel egy fix pozícióba hegesztett élezett ellenkés helyezkedik el, így a két kés találkozásakor ollószerû vágóhatás keletkezik. Az OLIMAC szárzúzó munkája után a tarló azonnal szántható.

 


 


 Lapos konstrukció, kitûnõ betakarító képesség megdõlt állományban isAz OLIMAC adapterek sajátossága a lapos, a talajsíkkal 18 fokos szöget bezáró talajra helyezési szög, valamint az extra hosszú (65 cm) törõszerkezet. Ezek a tulajdonságok lehetõvé teszik a veszteségmentes betakarítást megdõlt kukoricaállományban is. Szükség esetén a kukorica növények adapterbe történõ terelése száremelõ oldalcsigával is elõsegíthetõ, amely opcióként a géphez vásárolható.Napraforgó betakarításAz OLIMAC DRAGO egy kukorica betakarító adapter, nem napraforgó betakarításra készült célgép. Amennyiben azonban a gazdának szüksége van egy gyors és gazdaságos megoldásra ahhoz, hogy a napraforgóját elfogadható mértékû veszteséggel (1-2% között) betakarítsa, erre a célra gyárilag kifejlesztett szett segítségével percek alatt átalakíthatja OLIMAC adapterét.

A törõlécek közé egy speciális álló késpengét csavarozunk fel két csavarral a kombájn felõli részen. A füles lánc belsõ oldalához egy konzolt csavarozunk fel, amelyen egy lánckerékre szerelt, háromszög formájú forgókés helyezkedik el. A lánckereket a füles lánc belsõ oldala hajtja meg. A forgókés alul túlnyúlik a láncon és a törõlécekhez csavarozott állókéssel szemben dolgozva vágja le a napraforgó kaszatokat.

Az átszerelés gyorsabb és egyszerûbb, mint egyéb adapter típusoknál.

Még néhány szót általában a gyártóról, a szervizrõl, az adapterrõl és mûködésérõlAz egykor kis manufaktúra, ahol az elsõ OLIMAC adaptereket gyártották, mára világszínvonalú gépgyártó üzemmé fejlõdött. A gép minden komponensének gyártása – kivéve az olyan elemeket, mint csapágyak, láncok és csavarok – az OLIMAC gyárban történik. Számítógép által vezérelt megmunkáló központok végzik a fogaskerékgyártást és a hajtómûház öntvények végsõ megmunkálását. Az elmúlt 10 évben darabszámra vetítve a gyár termelése évi 300 darabról 1200–1400 adapterre nõtt, az USA-ban már 16-soros betakarító csõtörõ is üzemel. Ezek a gépek mára már meghódították Nyugat-Európán kívül az Amerikai Egyesült Államokat, ahol eladásuk darabszáma évente megháromszorozódik, de ugyancsak nagy darabszámban vannak jelen az orosz, ukrán, román, lengyel és más kelet-európai piacokon.

Az adapter bevezetése Magyarországon a többi piacokhoz képest meglehetõsen késõn kezdõdött el, de az eredmények rendkívül bíztatóak.Nagy hangsúlyt helyezünk a szervizre és az üzemeltetõk kiképzésére. A Pannonagri Kft. országos körjáratot folytató szervizbusza a vevõhöz helyszínre szállítja az alkatrészeket. Igény esetén a helyszíni javítást is elvégezzük.

A gép térvázas szerkezetû vázra épül. Minden olyan elem, amelynek nincs statikai funkciója, „ki van könnyítve”, így a gép súlya a konkurens termékekhez képest mintegy 20%-kal kevesebb. A gyártás során elõször a vázak készülnek el, többféle változatban 4-tõl 16-soros méretig. Az 5, 6 és 8-soros gépek összecsukható kivitelben is.A gyártás rugalmasan és gyors határidõre történik. Eladási szezonban a gyárban csütörtökig megrendelt gépeket a következõ csütörtökön már szállítóeszközre rakják és elindítják a célállomás felé. Ez úgy lehetséges, hogy az elsõ félévben gyártott törõegység hordozó vázszakaszra az ugyancsak elõzetesen gyártott és készre szerelt törõegységeket csavarkötéssel rögzítik. Ennek a rögzítési módnak megvan az az elõnye is, hogy az OLIMAC adaptert „nem lehet összetörni”. Ütközés esetén a gép a csavarkötéseknél enged vagy megy szét és a megsérült alkatrészek, komponensek új alkatrészek beszerelésével pótolhatóak.

Az OLIMAC által kifejlesztett rendszer rendkívüli rugalmasságot tesz lehetõvé a gyártásban és a gépek javításában is.Az OLIMAC adapter után tarlót böngészõ személyek csak az idejüket vesztegetik. Nem fölösleges idõpocsékolás azonban, ha Ön, aki ezeket a sorokat olvassa, meglátogatja társaságunk kiállítási standját a debreceni Farmer Expo-n, a Bábolnai Gazdanapokon vagy az Agro+Mashexpo-n. Szeretettel várjuk, ismerkedjen meg személyesen is ezzel a kiváló betakarító adapterrel.