MENÜ

3C - többet kevesebbért

Oldalszám: 36
2014.03.10.

Az Amazonen Werke Kft., az AMAZONE munkagépek 2010 január 1-tõl kizárólagos forgalmazója elsõ alkalommal rendezte meg Balatonfõkajáron szántóföldi gépbemutatóját. A rendkívüli érdeklõdést kiváltó rendezvény házigazdája Kovács Tamás a cég ügyvezetõje hangsúlyozta, hogy ezekben a nehéz idõkben az üzemanyag- és a munkaköltségek további csökkentése aktuálisabb, mint valaha.

 

Az Amazone a gazdaságos munkavégzést lehetõvé tevõ munkagépek fejlesztését tûzte ki célul. A hossszú távú tartamkísérletek alapján fejlesztette ki a 3C koncepciót „Cost-Cutting-Concept”, vagyis azt a költségcsökkentõ koncepciót, mely 5%-kal magasabb hozam mellett 50%-kal kevesebb üzemanyagfelhasználást és 60%-kal kevesebb munkaidõ-ráfordítást jelenthet a termelõnek. Mindezen cél eléréséhez üzemspecifikus munkamûvelet kombinációra van szükség a tarlóhántástól az alapmûvelésen, a vetésen és a mûtrágyázáson keresztül a permetezésig. Az Amazone gépkínálata ezeket a munkafolyamatokat teljes körûen képes kiszolgálni.A tartamkísérletek során bebizonyosodott, hogy az alapmûvelés intenzitásának és mélységének változtatásával érhetõ el a legnagyobb megtakarítás akár a hozam stabilan tartása, esetleges növekedése mellett is. A kísérletek fõszereplõi a Catros rövidtárcsa (tarlóhántás), a Centaur nehézkultivátor (alapmûvelés), és a Cirrus mulcsvetõgép (vetés) eszközei voltak, azaz a 3C koncepció vezérgépei.

A bemutatón termelõket szólaltattunk meg, hogy vajon a gépek közül a Catros, a Centaur és a Cirrus miként bizonyítottak a magyar földeken:Szabó Tibor Mezõcsokonya

 


 280 ha-on gazdálkodom, egy éve használom a Catros 4 m-es rövidtárcsát, mely kétsoros elrendezésû, ferdén elhelyezett homorú tárcsával rendelkezik. A tárcsát a gumigyûrûs henger vezeti a megfelelõ mélységbe. Ezek a hatékonyan tömörítõ gumigyûrûk optimális talajzárást és ezzel ideális csírázási feltételeket biztosítanak.

Stikl Miklós Polány

 


 300 ha-on gazdálkodunk, a szántást szeretnénk teljes egészében elhagyni, ezért vásároltuk a 3 m-es Centaur kultivátort. A gép egyszerûen mûködtethetõ, a felsõ talajréteg átforgatásával gondoskodik a tarlómaradványok hatékony beforgatásáról és a szármaradványtól mentes talajfelszínrõl. Mindkét alapfeltétel teljesült, így zavartalan és sikeres volt a tavaszi kukorica vetés, jelenleg gyönyörû a kukoricaállományunk.

Vass János Nagyatád

 


 A Cirrus Super a vetés szabályait maradéktalanul betartja, ezért garantált az egyenletes és intenzív kelés. A vetõgéppel több, mint 3 500 ha-t vetettünk teljes megelégedettségünkre.

Az Amazonen EDX magyarországi debütálása

 


 Az Amazonen EDX 9 méteres, 12 soros szemenkénti vetõgépet itt mutatták be elõször a magyar termelõknek. A munkagép a 2007-es Agritechnika kiállításon a magadagolási rendszerére kapott aranyérmet. Míg a jelenleg használatos szemenkénti vetõgépek 8 km/h-s sebességgel képesek dolgozni, addig az Amazonen EDX kétszer annyival, vagyis 16 km/h-s sebességgel képes a pontos vetésre.A képgaléria megtekinthetõ: www.agronaplo.hu/kepgaleria/67

- ga -