MENÜ

CLAAS nemzetközi sajtótájékoztató és gépbemutató

Oldalszám: 55
Dr. Kelemen Zsolt 2014.03.10.

A hazai- és külföldi szaksajtó részére a CLAAS KGaA mbH ez év július 21-én és 22-én sajtókonferenciát és szántóföldi gépbemutatót rendezett. Budapesten reprezentatív körülmények között megtartott sajtótájékoztatón ismertették a CLAAS cég fejlesztési koncepcióját, a konstrukciós újdonságokat.
 

 

A konferencián hallhattuk, hogy a cég milyen stratégiai megoldásokkal alkalmazkodik az õket is érintõ gazdasági válság okozta nehézségekhez. A dinamikus gyártmányfejlesztés mellett, mely a jól bevált konstrukciók továbbfejlesztésén alapszik, a gyártásfejlesztést, a gyártástechnológiát a jelenlegi helyzetnek megfelelõen alakították át, egyszerûsítettek, szigorítottak a logisztikán és javítottak a beszállítói- és gyártói ütemezéseken is. A sajtótájékoztatót – a cég ez évi újdonságait felvonultató – szántóföldi gépbemutató követte július 22-én.A Mezõfalvi Mezõgazdasági Termelõ- és Szolgáltató Zrt. területén lebonyolított gépbemutató tükrözte azt az irányvonalat miszerint a CLAAS cég:

• a mûszaki fejlesztési koncepcióját a hagyományosan jól bevált konstrukcióinak – az igényeknek megfelelõ – újabb mûszaki megoldásainak, és egyre korszerûbb gyártástechnológia alkalmazásával valósítja meg;

• a fejlesztési- és gyártási programjában alkalmazkodik a kevésbé tõkeerõs kisgazdaságok és a tõkeerõs nagyvállalkozások, valamint bérvállalkozók igényeihez.

A szántóföldi gépbemutatón ezt az irányvonalat tükrözték az arató-cséplõ gépek területén bemutatott újabb, továbbfejlesztett és számos újdonságot tartalmazó típusok is. A146/240 kW/LE-s Caterpiller motorral szerelt AVERO 240 titka az új fejlesztésû cséplõ- és leválasztó rendszer, mely egy négy szalmarázóládás, utólagos magleválasztásos rendszert kapcsol össze az APS cséplõrendszerrel. Az APS cséplõrendszer 1060 mm-es dobszélessége és 450 mm-es cséplõdob átmérõje jelentõs elõnyöket jelent.

A másodlagos magleválasztás négy darab 3900 mm hosszú, négy ejtõlépcsõs szalmarázóládával történik, melyek ebben az újonnan kidolgozott rendszerben kiválóan illeszkednek az APS cséplõrendszerhez. Az intenzív lazító új fejlesztésû lazítóujjai segítségével könnyedén boldogul a nagyobb szalmamennyiséggel is, így lehetõség nyílik a szalmában rekedt magvak tökéletes kiválasztására.Az APS cséplõszerkezettel és szalmarázóval épített TUCANO arató-gépcsalád két új taggal, a TUCANO 470 és TUCANO 480-as típusokkal bõvült, melyek a család többi tagjától eltérõen „forgó szalmaleválasztó hengerrel” szereltek. Az 1580 mm szélességû és 450 mm átmérõjû cséplõdob az APS cséplõrendszerbe van építve, melyet a ROTO PLUS – a korábbiakhoz képest növelt, Ø 530 mm-es – leválasztó rotor követ. A szalma szecskázását egy ki-be kapcsolható, hatékony 80 késes szecskázó, a terítést pedig két egymással szemben forgó tárcsa végzi.

Természetesen a CLAAS gyártmányú arató-gépcsalád széles típusválasztékához igazodóan a szántóföldi vágóasztalok VARIO és normál „C” változata, valamint a különbözõ adapterek is rendelkezésre állnak.Ezt a választékot bõvítette újdonságként a LEXION 600-on bemutatott VARIO 1200 fix vázkeretû, de osztott kivitelben készült 12 m munkaszélességû szántóföldi vágóasztal. Az osztott konstrukciós kivitelbõl adódóan a hajtás kétoldalról történik. A két oldalról hajtott kasza és a – növelt átmérõjû, Ø 660 mm – középrehordó csiga szintén osztott kivitelû.

A gépbemutatón a szálastakarmány-betakarító vonalból elsõ helyen a tárcsás kaszák újdonságai kerültek bemutatásra. A kombinált DISCO 8400 CONTUR és 9100 CONTUR kaszarendszerek már verõujjas és gumihengeres szársértõvel is felszereltek. A vontatott tárcsás kaszák sorozatát központi kaszatest vontatással látták el. A jövõben a DISCO 3100 TC / TRC (3,00 m) és a DISCO 3500 TC / TRC (3,40 m) modellek mellett a DISCO 3900 TC modellt is nagyobb munkaszélességgel, 3,8 méterrel kínálják.A zöldtakarmány felszedésben az új CARGOS felszedõ pótkocsi család három taggal rendelkezik, CARGOS 9400, 38 m3-es, a CARGOS 9500 44 m3-es és a CARGOS 9600 50 m3-es változattal. Újdonság, hogy a pótkocsi felszedõ-aprító egysége gyorsan leszerelhetõ a gyorscsatlakozók oldása után. Ezután a szecskázott anyag egyenletes kiadagolására alkalmas bontóhengerek ugyanilyen gyorsan beszerelhetõk. Ez azt jelenti, hogy a rendfelszedõ kocsi gyorsan átalakítható egy silószállító pótkocsivá.

Az új ROLLANT 454 és 455 hengeres, állandókamrás bálázók is rendelkeznek néhány újdonsággal, ilyen például a hidraulikusan beállítható aprítókés állítás 0-12-13-25 db-ra, a hidraulikusan és félautomatikusan mûködtetett eltömõdést gátló fenéklemez, valamint a ROLLANT 455-nél alkalmazott hidraulikus elõtömörítõ, amely lehetõvé teszi a bálatömörség növelését. A bemutatott, erõsített kivitelû gépek a szenázs, szilázs termények bálázására is alkalmasak.A ROLLANT családhoz egy új UNIWRAP bálacsomagoló egység is tartozik, amelyet a legújabb fejlesztések alapján kialakított csomagolóasztallal szereltek fel, a még magasabb teljesítmény elérése érdekében.

A sajtótájékoztató és a szántóföldi gépbemutató jól szemléltette a CLAAS KGaA mbH-nál folyó, a szálas- és gabonabetakarító gépeinek fejlesztésére és gyártására irányuló innovációt, melynek eredménye a mezõgazdasági vállalkozóknál jelentkezik.A sajtótájékoztató anyaga megtekinthetõ:

www.agronaplo.hu/termekinformaciok/69

(képgaléria, hanganyag, video)dr. Kelemen Zsolt