MENÜ

Hajdúsági agrár-seregszemle augusztus végén

Oldalszám: 80
2014.03.07.

A XVIII. Farmer Expót augusztus végén rendezték meg a hajdúsági megyeszékhelyen, Debrecenben. A négynapos rendezvényen 315 kiállító mutatta be termékeit és szolgáltatásait a szakembereknek és az érdeklõdõknek. A Farmer Expót augusztus 26-án Gráf József földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg.

 

Az agrárminiszter a megnyitón a gazdasági válság hatásaként az ágazatban jelentkezõ gondok enyhítése érdekében összefogásra szólította fel az agrárium szereplõit. Az FVM irányítója jelezte: komolyan felvetõdött, hogy a jövõre esedékes Országos Mezõgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást, az OMÉK-ot ne a fõvárosban, hanem vidéken rendezzék meg. Erre a miniszter szerint jó eséllyel pályázhat akár Debrecen is, ahol már csaknem 2 évtizede rendezik meg minden évben a Farmer Expót. A debreceni árumustrán az idén is meghatározó kiállítóként jelentek meg a gépgyártással foglalkozó cégek.

Emellett ott voltak a növénytermesztõk is. A vetõmag-forgalmazó cégek standjain pedig a látogatók testközelbõl ismerhették meg és kaphattak szakmai tanácsokat a szóban forgó cégek szakembereitõl a legjobb terméseredményt hozó fajtákról és a céltermesztésre nemesített hibridekrõl. A 4. Hortico-n – amelyet a kiállítás részeként rendeztek meg – a frisszöldség- és gyümölcstermesztõk mutatták be termékeik széles palettáját. A mû­trágyagyártó és forgalmazó cégek ugyancsak jelentõs kínálatot vonultattak fel. Az állatokat bemutató pavilonokban pedig az állattenyésztõ gazdálkodókat szaktanácsadással, technológiai bemutatókkal és állat-árverésekkel várták a kiállítás szervezõi.A Farmer Expo különlegessége volt az idén, hogy Hajdú-Bihar megye közösen jelent meg az erdélyi Hargita megyével.Az árubemutatón a rendezõk számos szakmai programot is szerveztek az érdeklõdõknek. Például a nyitónap délutánján rendezték meg a mezõgazdasági vízhasznosítás aktuális kérdéseit taglaló szakmai konferenciát. Emellett olyan hagyományos programokat is megtartottak, mint a juhászati fórumok. Ezeket a Debreceni Agrártudományi Egyetem Agrártudományi Centruma és az ÁTK Herceghalom közösen szervezte meg. A kertészettel és gyümölcstermesztéssel foglalkozó szakembereknek is több újdonsággal szolgált a debreceni agrárkiállítás. A Farmer Expón ugyanis külföldi és hazai szakemberek elemezték az Európai Unióban tervezett új növényvédõszer-szabályozás várható hatásait. Az expo programját idén színesítette a kelet-magyarországi vadgazdálkodási fórum is.www.agronaplo.hu/hanganyagok/124

www.agronaplo.hu/termekinformaciok/118