MENÜ

Országjáró a VÄDERSTAD-dal és a Massey Ferguson-nal

Oldalszám: 32-33
2014.03.10.

Országos road show-n mutatta be az érdeklõdõ gazdálkodóknak a korszerû talajmûvelési eszközeinek széles kínálatát a Vaderstad Kft., valamint a munkagépeket mozgató Massey Ferguson traktorokcsalád típusait próbálhatták ki a gazdák az Austro Diesel jóvoltából.


 

 

A szóban forgó bemutatókon az érdeklõdõk láthatták a TopDown és Cultus kultivátorokat, melyek várhatóan a forgatás nélküli talajmûvelés alapeszközei lesznek a jövõben, hazánk aszályos klímája miatt. A gazdálkodók megtudhatták, hogy a Rapid vetõgépek ma Európa egyik legnépszerûbb magágykészítõ vetõgépei. Bemutatták a társaság szakemberei a tarlóhántás, a szántáselmunkálás, a vetõágy-készítés és hengerezés sikeres eszközét, a sokoldalú Carrier tárcsás boronát. A szóban forgó gépeket a Massey Ferguson traktorcsalád tagjai mûködtették, az AGRO.bio Hungary Kft. pedig baktériumkészítményeit mutatta be a gépmustra látogatóinak.Az Agro Napló munkatársa be­­szélge­tett Szabolcski Istvánnal a botykapeterdi Szabolcski Kft. vezetõjével, akinek a cége adott otthont a Vaderstad Kft. egyik gépbemutatójának. A Szabolcski Kft. 1991-ben alakult, amely ma már 1500 hektáron gazdálkodik Baranyában, jelenleg 5 állandó munkatárssal – tájékoztatott a cégtulajdonos. Szabolcski István elmondta a Väderstad ugyan magas árszintet képvisel, de kínálatában sajátos, egyedi megoldásokat nyújt, ami más gyártóknál általában nincs meg. Ezért is vásárolja a Väderstad gépeit a cég. A Väderstadnak az országban már vannak 8-10 éves gépei, vagyis referenciákkal rendelkezik. Ez fontos szempont a Szabolcski Kft. számára. A fenntartási költségei ugyanis nagyon kedvezõek, de az élettartam hossza ugyancsak fontos szempont. Négy éve vásárolt a kft. egy Rexiust, azóta pedig már egy Agressivvel is gazdagították gépparkjukat. Vetõgépbõl egy 4 méteres Rapid vetõgéppel rendelkeznek. A géptámogatásban pályáztak egy Carrierre is, tervben szerepel még egy TopDown vásárlása is.

 


 Interjú Kalmár Tiborral, a Vaderstad Kft. ügyvezetõjével

 


 

Rendezvényeinknek mintegy 1300 résztvevõje volt a tíz helyszínen – mondta a Vaderstad Kft. elsõ embere. A meghívott vendég Dr. Birkás Márta egyetemi tanár, tanszékvezetõ (SZIE, Gödöllõ), aki a 2008-2009-es év tanulságairól, talajmûvelési hibáiról, aktualitásokról tartott ismertetõt. Az országjárás során szerzett tapasztalatait olvasóinkkal is megosztja a Találkozások a talajjal c. írásában. A 10–15 perces gyakorlati bemutatók során talajminta-elemzést is kaptak az érdeklõdõk különös tekintettel a helyi talajállapotokra. Az ügyvezetõ úgy vélekedett: egyre több a talajmûvelés munkafázisaira odafigyelõ gazdálkodó, több a modern eszköz, egyre nõ azon gazdaságok száma, akik forgatás nélküli technológiát alkalmaznak. Ez a szakember szerint nálunk nagyon fontos a csapadékhiány, továbbá a talaj szerves anyagának megõrzése miatt. Nem beszélve arról, hogy a menetszám-csökkentés ésszerû lehetõsége a költségek fékentartásának is. A korszerû eszközök önmagukban nem elegendõek, megfelelõ szakismeret nélkül üzemeltetésük kérdéses, ezért fontos a gyakorlati bemutatók szervezése. Mielõtt hozzányúlunk a talajhoz, mérlegelnünk kell annak hatását, hatékonyságát, hiszen lehet, hogy az egyébként „talajbarát” beavatkozás éppen tovább fokozza a szerkezeti problémákat. Jó példa erre a rosszul idõzített talajlazítás, kultivátorozás – szögezte le Kalmár Tibor.A Vaderstad Kft. által bemutatott kínálat egy-két újdonsággal bõvült a tavalyi portfolióhoz képest – emlékeztetett az ügyvezetõ. A cégnél most már teljes a vertikum a talajmûveléstõl a vetésig bezárólag, ami azt jelenti, hogy sekély- és középmély alapmûvelésre alkalmas eszközöktõl indulva gyakorlatilag a forgatás nélküli és szántásra épülõ technológia gépei, eszközei egészen a vetési mûveletig megtalálhatók a társaság kínálatában.Az országjárás újdonsága volt például a kis munkaszélességû, 3,0-3,5 méteres kultivátorok bemutatása. Ezek a gépek ugyanis az idén kerültek piacra, függesztett-, vagy vontatott gumihengeres változatban.A Carrier, a sekélymûvelés alapeszközeként és tarlóhántó gépként egyaránt nagyon népszerû Magyarországon, a legkedveltebb síktárcsás talajmûvelõ – magyarázta az ügyvezetõ igazgató. Egyes helyszíneken ott volt a Spirit új gabonavetõgép is, amit laza és középkötött talajokra ajánl a Väderstad. Ez egy éppolyan kombinált magágykészítõ-vetõgép, mint a Rapid csak más a felépítése. Továbbra is azt gondolom – mondta Kalmár Tibor –, hogy az ország nagyobb területén – elsõsorban a talajadottságok miatt – meghatározó marad a Rapid vetõgép. Ezután is ezt ajánlja cégünk a legtöbb gazdaságban, de a könnyebb mûvelésû területeken, talajokon gazdálkodóknak a Spiritet javasoljuk. A gépbemutatók közül az egyik leglátogatottabb a Väderstad-Massey Fergusson országjáró körútja. Ezt azonban szeretnénk a jövõ évben továbbfejleszteni, még inkább a helyes talajmûvelés szakmai fogásaira helyezve a hangsúlyt.

Az Austro Diesel a teljes Massey Ferguson palettájával vonult fel a road show-n

 


 

Különösen nagy érdeklõdést váltott ki az MF 8600-as széria vezérhajója, az MF 8690-es traktor. A csúcstechnológia jelzõt a hatalmas teljesítményével, a gazdaságosságával és a 100%-os környezetbarát üzemmóddal méltán érdemelte ki. Ezt bizonyítja, hogy négy nemzetközi szakkiállításon is díjat nyert: Bolognában megkapta a 2009. év traktora címet, az újságírók által odaítélt legszebb traktor díját, a párizsi SIMÁN az Optiride Plusz rugózásért kapott elismerést, illetve az Agro+Mashexpo-n kapott nagydíjat. Az OptiRide Plus fülkerugózási rendszer opciós felszereltség az MF 8600-as traktorsorozat modelljein. Egy teljesen dinamikus fülkerugózási rendszer, ami kivételes komfortszintet biztosít a minden saroknál elhelyezett hidropneumatikus csillapításnak köszönhetõen. A traktor nagy teljesítményû hidraulikával és egy innovatív szellemes kipufogógáz-utánkezelési technikával rendelkezik. Azért, hogy a folyamatosan szigorodó károsanyag-kibocsátási szabványoknak megfeleljen az MF 8690 tiszta karbamid oldatot (AdBlue) fecskendez a forró kipufogó gázokba és így megköti a káros anyagokat. A rendszer akár 5% dízel olajat is megtakarít.

 


 Az MF 8600-as sorozat 270 és 370 lóerõ közötti maximális motorteljesítményt kínál, Sisu Diesel motorjaik kimagaslóan üzemanyag-takarékosak és utolérhetetlen teljesítményt nyújtanak a szelektív katalitikus redukció (SCR) technológiának és MF Ecotech teljesítménygörbéknek köszönhetõen.

– an –Képgaléria: www.agronaplo.hu/kepgaleria/66