MENÜ

Az idei termés nem zsírozza meg a kenyeret!

Oldalszám: 14
2014.03.07.

Mondta Dr. Lakatos Zoltán, a Hajdúgabona Zrt. vezérigazgatója elõadásában a Visegrádon megrendezett XI. Summit Agro Kalászos Gabonafórumon.

A 2009. évi gabonapiac alakulásának helyzetérõl elhangzottakról tájékoztatjuk az alábbiakban röviden olvasóinkat.
Az elõadó a rendezvényen ismertette és elemezte a világ jelenlegi gabonatermesztését valamint -fogyasztását az EU 27-ek és Magyarország vonatkozásában. A világon 2009-ben a valaha volt legnagyobb terméssel lehet számolni a mintegy 670 millió tonnányi mennyiséggel, amely mindössze 3–3,5%-kal marad el az elmúlt évben regisztrált 678 millió tonnától.Ez azonban hazánkban közel 20–25%-os terméskiesést jelent, hiszen 5,6 tonna helyett mintegy 4,4 tonna hektáronkénti mennyiséggel számolhatunk. Az elmúlt 2–3 évben Magyarországon vagy a termés volt jó, vagy az ár volt magas. Az idei esztendõben azonban kicsi a termés és alacsony az ár is. A termelõ a költségeit így vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen tudja visszahozni. Ugyanis ha az összes támogatást figyelembe vesszük, mintegy 150 ezer forintból nem lehet gazdálkodni egy búzaföldön.A világ búzafogyasztása ma jóval kisebb mint a termelés – emiatt növekszik a készlet, amely mára mintegy 180–182 millió tonnányit jelent. Emiatt megállt a piac, hiszen ha kevesebb a kereslet a búzára, és nagy a készlet, akkor mindenki szabadulni igyekszik tõle. A malmok korábban mintegy 60–70 százalékot, most mindössze 20 százalékot vesznek át. A kereskedelem is visszafelé számol – a fuvarköltséget figyelembe vevõ kalkuláció a kereskedõi igényt csökkenti. A takarmányipar pedig, – ahogy a malomipar is –, csak akkor veszi meg a búzát, amikor éppen szüksége lesz rá.Ez a tendencia azonban nagyon veszélyes. Korábban ugyanis a kereskedõk és a feldolgozók megvették a búza jelentõs részét, tehát õk rendelkeztek raktárral. Ma a gabonaipar úgy gondolkodik, hogy neki nem szükséges fuvarozni és tárolni – tároljon a termelõ. Ezt a termelõre rászabadítani azonban veszélyes, hiszen szeptember végére rászakad a termelõi körre a kukorica- és a napraforgó készlet is.Az EU 27-ek 10%-os csökkenésû igényére a magyar termelõi kör nem készült fel. Dönteni kell tehát, hogy melyik készlet maradjon raktárban. Az elmúlt években a szomszéd országokból vásároltak tõlünk gabonát, így értékesíthetõ volt a termelt mennyiség. Most a hitelezés sújtja a hazai gazdálkodókat (ahogy a románokat és a lengyeleket is) az unióban a németek és a franciák tudják csak tartani a szintet.A hitelekhez egyébként nehéz hozzájutni és garanciákat kell letenni, amely lehet ingatlan is – ezt azonban a korábbi 60–65% helyett ma a bankok 40% értékben számítják be. Garancia volt a hitelek mellett korábban a közraktár is, de jóval óvatosabbak lettek a bankok is ebben az évben. (Tavaly egyébként egy kivétellel a közraktárak is „bedõltek”.)

 


 

 A másik garancia a vevõállomány lehetett, amelyet 60–65%-ban fogadtak el. Mára azonban a legbiztosabb vevõket is mindössze 40–45%-ban számítják be, ha egyáltalán elfogadják õket a bankok, amelyek igencsak próbálnak óvatosak lenni a hitelek kihelyezésénél. A malmi búza azonban nem eurobúza minõségû, és értelmezési gond van e tekintetben a bankokkal. A baj azonban az, hogy a pénz nem mozdul. Ha ugyanis nem pumpálnak pénzt a rendszerbe, a gazdaság nem fog megmozdulni.Ukrajna és Oroszország viszont új kereskedelmi módszerekkel dolgoznak, amely megzavarja a piacot. Az EU-ba 65%-ban Ukrajna szállítja be a búzát: telepakolt hajókkal közelítik az észak-afrikai partokat, veszélyeztetve a franciák biztos piacait is. Ukrajna komoly versenytársa lesz a mi búzánknak is.

A hazai vetésterületünk stabilan 1,1 millió hektár körüli, amelyen 5–6 millió tonna búza termelhetõ, (ebbõl a belsõ felhasználás 2,4 millió tonna). Exportra csak a jó minõségû gabonát tudjuk kivinni. Sok termelõ õrzi még a tavalyi búzáját is, várva, hátha az értékesítési ár magasabb lesz.A mezõgazdasági ágazatot úgymond meg kell mozgatni, egyébként nagy gond lesz hazánkban. Ha rászoktatjuk a feldolgozói kört arra, hogy nem kell közvetlenül vásárolnia, akkor veszítettünk. Még mindig vannak azonban lehetõségeink, hiszen óriási adottságaink vannak. Területünk 60%-a megmûvelhetõ, amelybõl profitálnunk kellene! Koncepciót kell viszont kidolgoznunk arra, kinek is kell termelnünk! Elképesztõen sok a jelenleg 140 fajta termelt búza (Kanadában 3 fajta van!) – így nem állítható ki egységes, homogén szállítmány. El kell dönteni tehát, hogy a malomiparnak vagy exportra termelünk-e.A Pannon-búza program talán segítség lehet ebben.Az elõadás teljes hanganyaga: www.agronaplo.hu/hanganyagok/125

Képgaléria: www.agronaplo.hu/kepgaleria/73

 BIOSILD TOP a Summit-Agro új kalászos csávázószereA rendezvényen Jáger Ferenc mutatta be a közönségnek az új kalászos csávázószert.

A Summit-Agro BIOSILD márkaneve mögött Magyarországon hosszú évek óta egy megbízható kalászos csávázási megoldás, illetve termék a Biosild BD áll. A Biosild BD a piacon 2009. november 18-ig szerezhetõ be, felhasználása viszont 2010. március 18-ig lehetséges.2010-ben kerül piacra az új BIOSILD, a Biosild TOP. Hatóanyagai a tiofanát-metil és a tetrakonazol. Dózisa a mai elvárásoknak megfelelõen alacsony, mindössze 1,0 l/t.

Fungicid hatása kiváló, kórokozóspektruma igen széles, tapadó- és szinezõ képessége a gyakorlati igényeknek maximálisan eleget tesz.Minden maggal terjedõ és a mag felszínén elõforduló kórokozó ellen hatékony védelmet biztosít. Kiemelkedõ a Fuzáriumok elleni hatása. A hatóanyagainak köszönhetõen a kivetett mag hosszú idõn keresztül, az eredeti koncentráció ezerszeresére hígulva is tökéletes védelmet kap pl. a Fusarium graminearum ellen. A csírázást, kelést bizonyítottan nem gátolja.A Biosild TOP az idén számos vetõmagüzemben és termelõüzemben éles körülmények között vizsgázik, hogy méltó utódja legyen a Biosild BD-nek.

Summit-Agro õszi kalászos vírusblokkoló programElsõsorban õszi árpában gyakori probléma a vírusvektorok pl. a levéltetvek, a kabócák vektortevékenysége révén a vírusfertõzés. A vírusfertõzött állomány 10 év átlagában 10-70%-kal kisebb termést ad. E probléma ellen nyújt megoldást az állománykezelésre javasolt 3 komponensû csomag, melyben MOSPILAN 20 SP, FOSFONIN FLOW és SPUR kapott helyet.A MOSPILAN 20 SP igen hosszú hatástartamú kontakt és felszívódó hatással egyaránt bíró rovarölõ szer. Taglózó hatása gyors, hatástartama 14–18 nap, még 5°C alatt is hatékony és a csócsárolót is eredményesen irtja.

A FOSFONIN FLOW a „folyékony erõ” egy egyedülálló formulációjú, magas foszfortaltalmú lombtrágya. A benne lévõ foszfor igen gyorsan szívódik fel és kapcsolódik be a kultúrnövény energetikai rendszerébe. A vele „tuningolt” növény gyökérképzõdése kiemelkedõen javul, amely a télállóság, illetve végsõ soron a következõ évi termés záloga.

A SPUR egy korszerû, sziloxán bázisú hatásfokozó adalékanyag, ami a hatóanyagok terülését, tapadását és felszívódását biztosítja.A vírusblokkoló program keretében összeállított 10 ha-os egységcsomag több sajátossággal bír. A benne lévõ MOSPILAN-ra a Summit-Agro visszavásárlási kötelezettséget vállal. A csomagban a FOSFONIN FLOW 25%-os árengedménnyel kapott helyet, a SPUR pedig ingyen biztosított.