MENÜ

Aktuális

Szakfolyóirat > 2009/12 > Aktuális Szegána Kft. Bogballe műtrágyaszóró

75 éves a BOGBALLE

A mûtrágyaszórók gyártásával foglalkozó vállalat a világ 96 országába exportálja termékeit. A technológiai fejlesztések élen járójaként a világ elsõ hidraulikusan szabályozott szóróját 1984-ben, a mûtrágyaszóróba beépített súlymérõs rendszert 1988-ban, valamint az elektronikus szórásszabályzást CALIBRATOR elektronikával 1991-ben dobta piacra.  

Szakfolyóirat > 2009/12 > Aktuális Kiállítás Agritechnica

Agritechnica 2009.

A mezõgazdaság a XXI. század kulcsfontosságú szektora, mely a Hannoverben, 2009. november 8–14. között megrendezett Agritechnicán is tapasztalható volt. A kiállítók száma 7, míg a látogatók száma 3%-kal múlta felül a két évvel ezelõtt megrendezett kiállításét.  

Szakfolyóirat > 2009/12 > Aktuális Támogatás Kifizetés kérelem

Aktuális támogatások

A SAPS elõlegrõl szóló döntés miatt az MVH késõbb folyósítja az agrár-környezetgazdálkodási támogatást. Az agrár-környezetgazdálkodási támogatások kifizetése januárban kezdõdik. A Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kiadott rendelete alapján beadhatóak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyébe tartozó pályázatok. 2009. december 16-ig.  

Szakfolyóirat > 2009/12 > Aktuális szőlő Föld művelés

Földárak alakulása hazánkban

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint az elmúlt évben hazánkban – az inflációt meghaladó mértékben – átlagosan 7%-kal emelkedtek a földárak, de így is jelentõsen elmaradnak az Európai Unió átlagától. (Hollandiában közel 20-szor, Dániában 15-ször, Spanyolországban 8-szor, Németországban 5,5-szer, Franciaországban pedig közel 3-szor többet kell fizetni a szántóért, mint Magyarországon.)  

Szakfolyóirat > 2009/12 > Aktuális sertés piac sertéstermelés

Radikálisan csökkenõ a magyar sertés alapanyag

Az elmúlt 10 év alatt folyamatosan csökkent a sertéstartással foglalkozó háztáji gazdaságokban megtermelt sertéslétszám, amely jelentõsen rontotta a falvak megtartó erejét. Míg a 90-es években minden udvarban tartottak sertést, addig mára ez lényegében megszûnt. Az évezred elején megindult minimális emelkedést követõen az uniós csatlakozással megkezdõdött az állomány leépülése, aminek egyik kísérõ jelensége volt egy lassú ütemû koncentrálódás.

Szakfolyóirat > 2009/12 > Aktuális Kiállítás SIMEI ENOVITIS

Simei, Enovitis

2009. november 24–28. között került megrendezésre a Milánói Rho Vásárközpontban a 23. SIMEI – Nemzetközi Borászati és Csomagolástechnikai kiállítással karöltve a 7. ENOVITIS – Nemzetközi Szõlészeti és Olajbogyó Termesztés-technológiai kiállítás.  

Szakfolyóirat > 2009/12 > Aktuális repce termés termelők

Tíz éven belül megduplázódik a bio üzemanyagok gyártása és felhasználása

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) közlése szerint egy évtizeden belül, 2018-ig a világ organikus üzemanyag (bioetanol, biodízel) gyártása és felhasználása várhatóan megduplázódik: a 2008. évi 80 milliárd literrõl 156 milliárd literre nõ. Mindez javítja azon országok mezõgazdasági termelõinek piacra jutási esélyeit, ahol a legnagyobb mértékû gyártásfejlesztések valósulnak meg. Hazánk számára az ipari célú felhasználás növelése igen fontos lenne, hiszen a szántóföldi növénytermesztés bázisát a bizonytalanul – gyakran nyomott áron – értékesíthetõ gabona- és olajos növények képezik. Emellett uniós rendeletek is kötelezõvé teszik a bio üzemanyagok fokozott mértékû felhasználását.

Szakfolyóirat > 2009/12 > Aktuális wood-tec

Wood-Tec

Az október 20–23. között megrendezésre került brnói WOOD-TEC fafeldolgozó gépek, berendezések, szerszámok és alapanyagok nemzetközi szakvására iránt a nehéz gazdasági körülmények ellenére nagy az érdeklõdés mind a kiállítók, mind pedig a felhasználó iparágak részérõl.