MENÜ

Üzemeltetési tapasztalatok a Szolnokon készült McHale bálázókkal

Oldalszám: 62
2014.02.27.

A hazai kereskedelem megindulásával immár egyre több magyar gazdálkodó munkáját segíti McHale körbálázó, bálacsomagoló gép vagy bálamozgató adapter

 Magyarországon az egyik legnagyobb McHale körbálázó üzemeltetési tapasztalatokkal a szolnoki székhelyû alcsiszigeti Mg Zrt. rendelkezik. A közel 6000 ha területen gazdálkodó 1600 db-os tejelõ tehénállománnyal rendelkezõ szervezetnél Ungvári László vezérigazgató úr foglalta össze tapasztalataikat a McHale bálázókról.A cégnél a nagy állatállomány jelentõs szálastakarmányt igényel, az éves felhasználás 6000 tonna szalmát, 2500 tonna lucernát és réti szénát jelent. Korábban ezt a nagy mennyiséget többnyire nagy kocka bálázók segítségével bálázták be. Habár a szállítása, illetve a kazlazása ezeknek a báláknak kedvezõbb volt, azonban a nagykocka-bálázók karbantartás igénye relatíve magas, illetve költséges volt.

A hazai piacon akkor még egyáltalán nem ismert McHale márkát fõként a hazai gyártómû közelsége miatt választották.A 2007-es szezonban került az elsõ McHale F550 típusú bálázó a Zrt-hez. Az elsõ év kedvezõ tapasztalatai után úgy döntöttek, hogy egy másik gépet is vásárolnak. A két körbálázó lassan-lassan „kiszorította” a nagy-szögletes bálázókat, így már az idei szezonban szinte csak ezzel a két géppel bálázták fel az említett mennyiséget, ami az idén kb. 30 000 bálát jelent. Mára már mindkét gépben lassan eléri a 30 000 db bálát az elkészített bálák száma. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy bár a gépek szinte éjjel-nappal mennek, minimális karbantartást igényelnek az automatikus zsírzó, illetve láncolajzó rendszernek köszönhetõen.A robosztus kialakítás nem csak vizuálisan meggyõzõ, hanem a gépek strapabíróságát is szolgálja. Sok ezer bálát felgurítottak már a gépek, azonban ez idáig csak néhány darab rendfelszedõ rugósujjra volt szükségük. A gépek nagyfokú üzembiztonsága mellett a bálázási teljesítményük is rendkívüli, az óránkénti teljesítményük 50-60 bála. Az elmúlt évek nyarai forróak voltak, azonban a McHale gépekkel ez sem akadályozta a szalma bálázását, a gépekkel egész nap – napközben is – lehetett szalmát bálázni. Összefoglalva elmondható, hogy a McHale bálázók kezelése egyszerû, üzembiztonságuk rendkívüli, minimális karbantartást igényelnek. Az elkészített bálák tömörek, szép formájúak és alaktartóak, a kazlazás során is megtartják alakjukat.A gépekkel kapcsolatos további információkkal kapcsolatban keresse a gyári képviseletet:

McHale Hungária Kft.

Telefon: 06-56/527-112