MENÜ

RAGT - Alexxandra Termelõi Bajnokság 2009

Oldalszám: 10
2014.03.03.

Az RAGT Vetõmag Kft. 2009. december 2-án tartotta a 2009-es „Alexxandra Termelõi Bajnokság” sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetését Budapesten, a Ramada Hotelben.

 A terméshozamok rendkívül változatosan alakultak. Az eredményekrõl elmondható hogy még régiókon belül is jelentõs különbségek vannak egyes helyek között, ami nem csoda, hiszen eltérõek voltak az idõjárási, hõmérsékleti, csapadékviszonyaik is a teljes vegetációs idõ alatt. A gyõztesek mindenhol 10 t/ha feletti termést takarítottak be.Az alábbiakban a régiógyõztesek nyilatkoztak tapasztalataikról:

Észak-Dunántúl

 


 „A GSD Agroprodukt Kft. és leányvállalatai összesen 18 000 ha-on gazdálkodnak. A kukorica vetésterülete 2009-ben 2020 ha volt.

Az RAGT vetõmag fajtái közül a Brixxo-t 400 ha-on, az Alexxandrát 30 ha-on termesztettük, amivel részt vettünk az Alexxandra Termelõi Bajnokságban. A kukoricatermesztést is a legmodernebb géppark és technológia segítségével végezzük.

 

Célunk a minél magasabb hektáronkénti terméshozam és gazdasági eredmény elérése, a hibridekben rejlõ genetikai potenciál kihasználásával. Mivel az RAGT Alexxandra fajtája kiemelkedõ, 12,9 tonna/ha eredményt ért el 2009-ben, ezért a jövõ évi fajtaválasztásnál is figyelembe vesszük!”

 

 

 

 

 

Dél-Dunántúl

 


Az Agárdi Agrárgazdaság ZRt. a maga 5000 hektár körüli területével a megye egyik legnagyobb gazdasága. Az Alexxandra termelõi versenyben elsõ helyen végzett, ahol az Alexxandra 9,56 tonnát termett hektáronként.

„Közvetlen tapasztalatunk még nem volt az RAGT hibridekkel, ez az elsõ év, hogy kipróbáltuk.

Nem csalódtunk, sokatmondó két számot említek: a táblaátlag, amelyben az Alexxandra volt, 8,74 tonnát adott hektáronként, míg az Alexxandra 9,56 tonnát. A különbség elég meggyõzõ!

Mi precíziós mûtrágyaszórást alkalmazunk, úgy látjuk, hogy ez képviseli a jövõt. A kukorica alá 84 kg N mûtrágyát, 46 kg P-t

és 62 kg K-t adtunk. A káliumot, foszfort õsszel, a nitrogént két részletben tavasszal: a vetéssel egyidõben az elsõ felét, a második kultivátorozás után júniusban pedig a másik felét. Úgy láttuk, hogy ez megfelelõ mennyiség volt, ha kapunk közel annyi csapadékot, mint amire egy átlagos évben számítani lehet, messze jobbak lettek volna a számaink.Elõször is határozott volt a fejlõdési erélye, látszott, hogy a rendelkezésére álló tápanyaggal, talajnedvességgel jól gazdálkodik. Megfelelõ volt a szárszilárdsága, megdõlt, törött szárral elvétve találkoztunk. Fontosnak tartjuk, hogy a kukoricacsõ is egészséges legyen, a fertõzött csövek súlyos gondot okozhatnak a takarmányozás során a tejelõ szarvasmarha állományunkban. Az Alexxandrával ebben a tekintetben sem lehetett kifogásolni valónk!

Mi ilyennek képzeljük a jó kukoricát, mint az Alexxandra, amelyik stabilan terem ebben a kiszámíthatatlan idõjárású idõben, jó a vízleadása, megfelelõ a szárszilárdsága, és persze nagy a hozama.

 

 

Észak-Alföld

 


A régió elsõ helyezettje, mintegy 1000 ha-on gazdálkodik, ebbõl idén 650 hektáron vetett kukoricát. RAGT hibridet már nem elõször használt, mivel 2008-ban 50 ha-on, 2009-ben pedig 130 hektáron vetett RAGT hibrideket. Idézet tõle:„Teljesen elégedett voltam mindkét év termésátlagával, de az Alexxandra 2009. évi eredménye kimondottan jónak számít, mivel 11,7 tonna nettó termést hozott 30 hektár átlagában. A már korábban megszokott hibridjeinek hozamai 8,5 és 13 tonna között mozogtak.

 

 

 

 

Dél-Alföld

 


„A 200 hektáron gazdálkodó Kiss Péternél Jánoshalmán az Alexxandra betakarított bruttó súlya 11,3 tonna/ha volt, mely lényegesen meghaladta a környék termésátlagát. Ez az alkalmazott intenzív agrotechnikának, a harmonikus tápanyagellátásnak és persze a fajtában rejlõ terméspotenciálnak köszönhetõ. Nitrogénbõl nem kapott különösen sokat a terület, hisz mindösszesen 2 q ammónium-nitrát lett kiszórva, a vetéssel egymenetben a sor mellé. Alapmûtrágyát sem szórtunk, ellenben szerves trágyát kapott a terület és egyszer lombtrágyáztunk is. Ezek alapján elmondható, hogy jó az Alexxandra tápanyag-hasznosító képessége. Óriási termõképességû fajtáról van szó, de természetesen tápanyag nélkül nem lett volna képes ilyen terméseredményt hozni. Az állomány egyenletesen kelt, a kezdeti fejlõdési erélye jó volt. Szárazságtûrése megfelelõ volt, a légköri aszályt jól átvészelte, igaz ebben egy esõ is segített. Dekoratív csövet fejlesztett, mely végig megtermékenyült. A jó termésben biztosan közrejátszott a kukoricaszemek jó fajsúlya.

A vízleadása átlag feletti.  És persze várom a Duo-System változatot, mindenképpen vetni fogok belõle!”

 

 

A 2. helyezettek nyilatkozatai és a képgaléria:

www.agronaplo.hu/termekinformaciok/192