MENÜ

100%-on Kapuvár

Oldalszám:
2014.02.27.

Egy évvel ezelõtt, november elején indult a Kisalföldi Mg. Zrt. Kapuvár melletti 1000 tejelõ tehenes szarvasmarha telepén, az 524 kW-os villamos teljesítményû biogáz üzem építése. A beruházó azon kevés EMVA pályázó közé tartozik, aki a megvalósítást komolyan gondolta, és mára teljes gõzzel termeli a villamos- és hõenergiát.

 


 

A biogáz üzem létesítése 2006-ban fogalmazódott meg Szajkó Lóránt vezérigazgató gondolataiban, és tanulmányútjai eredményeképpen a német UTS Biogastechnik GmbH hazai képviseletével kezdték meg az elõkészítõ munkálatokat. A helyi képviselet egyik tulajdonosa a Stallprofi Kft, munkatársai több mint 10 éves tapasztalattal rendelkeznek a legkorszerûbb állattartó telepek tervezésében és kivitelezésében.


 

 

Az üzem a vele párhuzamosan megépített telepi hígtrágya rendszerre épül. A napi 60m3 10%-os hígtrágya mellé 8 tonna silókukorica és 14 t almos trágya kerül beadagolásra.

 


 

A fermentorban összegyûlt 1700m3 sûrû hígtrágya felfûtése szeptemberben kezdõdött el. A telepi biomassza kazán túlterhelésébõl adódóan a folyamat a vártnál tovább elhúzódott. Október közepén elkezdõdött a siló fokozatos hozzáetetése. November közepére sikerült 3300 m3, 53% metántartalmú biogázt fejleszteni és tárolni. A hálózatra csatlakozás átmeneti egyeztetése miatt a motor beindítása 2 héttel eltolódott. Mindez jelentõségét vesztette, amikor a gázmotor egy napos kalibrálását követõen 524 kW-os csúcsteljesítményen megkezdte a villamos áram termelését. 5 nap próbaüzem után az erõmû beállt a folyamatos csúcstermelésre.

 


 

A villamosenergia egy részét a szarvasmarha telep közvetlen magának termeli, a fölösleg az E-ON hálózatára kerül. A hõenergia a telepi távhõvezetéken át jut el a szociális- és irodaépületbe, a mûhelybe és a fejõházba. Ez utóbbiban egy abszorbciós berendezéssel a tej hûtését is a termelt hõvel oldják meg.