MENÜ

Amazone-újdonságok: Megújult az UG permetezõgép-család!

Oldalszám: 61
2014.02.27.

Európa egyik legjelentõsebb permetezõgép-gyártója új piaci szegmensekben tör elsõségre.

 

 


 

Az Amazone Európában és hazánkban egyértelmûen vezetõ szerepet játszik a prémium kategóriás permetezõgépek piacán. A gazdálkodók jelentõs hányada azonban – az anyagi korlátok miatt – az európai átlagnál gyengébb kivitelû, olcsóbb permetezõgépeket kénytelen elõnyben részesíteni.

 


 

A 2010-ben piacra kerülõ modell 2400 l-es, üvegszálas erõsítésû poliészter tartályát 120 cm széles, robosztus váz hordozza. A tartály biztonságosan rögzített az alvázhoz, így nincs szükség átfogó pántokra, amelyek belülrõl kimoshatatlan sarkokkal és zugokkal tarkított vágatokat követelnének meg a tartály falán. A permetlétartály elõtt 280 l-es technológiai víztartályt, 20 l-es kézmosó tartályt és szappantartót találunk, a belsejében pedig rotációs tartálymosó fúvókák gondoskodnak a tisztavizes öblítésrõl. A permetezõgép geometriai nyomkövetõ vonószerkezettel kapcsolódik a traktor két alsó emelõkarjához. A vonórúd egy csuklóponttal rendelkezik, hossza pedig változtatható. A vonószerkezet az alvázzal egy síkban, 80 cm magasságban helyezkedik el, lelógó részegysége nincs. A vonórúd felett elhelyezkedõ 6 bordás, nagy törésszögû kardántengely 250 l/min. teljesítményû membrándugattyús szivattyút mûködtet. A szivattyú folyékony nitrogénnel is üzemeltethetõ. A permetezõgép bal oldalán elöl elhelyezkedõ megújult Vario csapteleprendszer kezelése gyorsan elsajátítható. A rajzokkal, piktogramokkal jelölt csapállások felismeréséhez nem szükséges idegen nyelv ismerete. A csapteleprendszer sajátossága, hogy a munka végeztével akár félig tele vegyszertartály esetén is leengedés nélkül átmoshatjuk a szivattyút, a szûrõket és a szórókeretet a tisztavizes tartályból vételezett vízzel. Amennyiben habosodó vagy könnyen kicsapódó anyaggal dolgozunk, lehetõség van 6 fokozatban beállítani a tartály keverésének intenzitását.

A permetezõgép feltölthetõ külsõ szivattyúval felülrõl vagy alsó betöltõ csonkon (opció) keresztül, továbbá a saját szivattyúját és a szívóágba épített Power-Injektort (szûkülõ keresztmetszetû csõ) együttesen felhasználva 8 m-es önfelszívó csõ (opció) segítségével. A csapteleprendszer mellett 60 l-es vegyszerbekeverõ segíti a kezelõ munkáját. A fokozatmentesen szabályozható bemosó-körzuhany és a felszívási teljesítmény összehangolásával azonos vízszintet tarthatunk, amelybe egyszerre nagyobb mennyiségû por alakú vagy folyékony vegyszert is beleönthetünk. A fedelet lezárjuk, beöblítjük a vegyszert, majd a fedél nyomásával tiszta vízzel kimossuk a vegyszerbekeverõ tartályt. Természetesen egy Amazone permetezõgéphez akciós kivitelben is jár a teljesen automatikus, sebességarányos kijuttatást biztosító vezérlõegység. Az AMASPRAY+ vezérlõegység a permetezõgép kerekére rögzített mágnesek és jeladó segítségével méri a sebességet. A beépített átfolyásmérõ impulzusai és a betáplált dózis alapján minden, a haladási sebességben történt változásra azonnal reagálnak az állítómotorok, amit a monitor kijelzõjén nyomon követhetünk. A monitor alsó részén elhelyezkedõ billenõkapcsolókkal egyszerûen és gyorsan szakaszolhatunk. Végül, de nem utolsósorban szólunk a permetezõgép legjobban megtervezett, kialakított és kivitelezett részérõl, a szórókeretrõl. A Super S szórókeret többszörösen hajlított profilból készült ultrakönnyû és szuperstabil szerkezet, amely szállítási helyzetben a permetezõgép hátulján két tartóbakra függesztve, 2,4 m szélességben helyezkedik el. Ahol a traktor elfér, ott a szórókeret is! A hátsó keretelhelyezés nagy elõnye továbbá, hogy – szemben minden más (oldalra összecsukott szórókeretû) – típussal, itt nem csöpög a méreg a csapteleprendszerre, illetve a kezelõre. Kizárólag az Amazone permetezõgépek szórókeretein találhatunk edzett kúpos csapokat, amelyek technikai játék nélkül tartják a keretszakaszokat, továbbá lógás esetén a keret az alsó csavarok meghúzásával kiegyenesíthetõ.

A szórókeret ingás felfüggesztése, gumibakos és rugósacél kitámasztása gondoskodik arról, hogy a permetezõgép mozgása szinte egyáltalán ne adódjon át a szórókeretnek, így a keret mindig nyugodt marad. Nincs kaszálás és nincs csapkodás, hiszen csak így lehet pontos a kijuttatás, optimális a fedés, illetve kevesebb a túladagolási veszteség.