MENÜ

Kukoricától a zabig - gazdag vetõmag kínálat

Oldalszám: 31
2014.02.27.

A Gabonakutató Nonprofit Kft. immár 85 éve foglalkozik növénynemesítéssel, munkánk eredményeképp közel 20 növényfaj fajtáit és hibridjeit kínáljuk a termelõknek.

 

Az elmúlt 2009-es évet elemezve ismét új tapasztalatokkal gazdagodtunk. Az aszály más idõpontban és módon jelentkezett, mint 2007-ben. Ezért az ország egyes részeit eltérõ módon sújtotta, és jelentõs különbséget mutattak az egyes növényfajok is. A kukorica talán a legérzékenyebb a vízhiányra, ezért bíztató, hogy tavaly is kiemelkedõ eredményt nyújtottak hibridjeink. Az azt megelõzõ intenzív évben és a 2007-es aszályban is jól vizsgáztak kukoricáink, s most sem vallottak szégyent. 

 Dacolók és intenzívekA Kenéz már több éve a figyelem középpontjában van, termõképessége kiváló és jól alkalmazkodik az eltérõ termesztési feltételekhez. A FAO 400-as csoport elején érik, erényei aszályos körülmények között még szembetûnõbbek.

A GK Boglár 2009-ben vizsgázott elõször nagyüzemi körülmények között. A megmérettetés jól sikerült, hiszen intenzív területeken is a legjobbak között szerepelt. Az állománya tetszetõs, termése és szárszilárdsága miatt a termelõk gyorsan megkedvelték.

A GK Csanád kiemelkedik gyors kezdeti fejlõdésével, tetszetõs megjelenésével. Szemtermése egészséges, a csövei 18–20 szemsorosak. Elsõsorban az intenzív területen termelõknek ajánljuk.

A Szegedi 349 sok hibriddel ellentétben kiválóan dacolt az elemekkel. A jelentõs aszály és az õszi viharos szelek sem tépázták meg, szárszilárdságával és stabil hozamával méltán megbecsült kukoricánk. Speciális felhasználási területe az élelmiszeripar, hiszen a grízgyártáshoz kiváló alapanyagot biztosít. A különbözõ termõhelyek változó körülményei alig befolyásolják az erre a hibridre jellemzõ magas grízkihozatalt.

A legújabb, 2009-ben elismert, zöldszáron érõ típusú Szegedi 386 a korai vetésre törekvõk jó választása. Kettõs hasznosítású, bátran ajánljuk a korai silóhibridet termelõk számára.Versengõ növényfajokTalán az aszályt legkevésbé a takarmánycirkok sínylik meg. Ezért, és széleskörû felhasználhatóságuk miatt ajánljuk szemescirok hibridjeinket (Alföldi 1, GK Emese), a Róna 1 silócirkot, valamint a szudáni füveket (Akklimat, GK Csaba). Jelentõs munkát végeztünk a cirok gyomirtás területén, mely kísérletek eredményeként engedélyezték a Pledge 50 WP használatát alapkezelésben, mely jelentõsen megkönnyíti a cirok gyomirtását.

A hazai szójatermesztés újabb lendületet kaphat, hiszen az ország nagy részén sikerrel és nyereséggel termelhetõ, és nem elhanyagolható, mint kiváló elõvetemény. Kínálatunk kiemelkedõ fajtája a 2008-ban minõsített Pannónia kincse középérésû szója. A termésátlaga 4,5 tonna feletti és alkalmazkodó képessége minden területen sikeressé teszi termesztését.

A hagyományos olajipari napraforgó hibridjeink idén is jól vizsgáztak. A Manitou PR és Masai PR állták a versenyt a vetélytársakkal. A Mandala fajtajelöltünk kimagasló terméspotenciálját különbözõ körülmények között bizonyította.

Kínálatunkat tovább színesíti egy új elismerésû köles, a GK Alba (fehér), mely az eddig kedvelt Fertõdi 2 (sárga), és a GK Piroska (piros) mellett jelent meg.

A tavaszi kalászos ajánlatunkat gazdagítja egy kiváló tavaszi árpa a GK Habzó, mely az elmúlt években kivétel nélkül a legnagyobb termést adta az országos kísérletekben. Ez az árpa nemcsak termõképességével tûnik ki, hanem a malátázási tulajdonságai miatt a sörgyártás kitûnõ alapanyaga.

 


 A tavaszi zabot vetõk számára egy igazi különlegességgel szolgálhatunk, hiszen elismerést nyert az elsõ fekete zabunk a GK Kormorán, mely a lovak legkiválóbb takarmánya. A zab kínálatunk széleskörû, hiszen a hagyományos zabok mellett, (GK Pillangó, GK Iringó) pelyvamentes zabot is kínálunk (GK Zalán), mely a biotermesztésben is közkedvelt.

A legutóbbi eredmények tükrében is bátran kijelenthetjük, hogy a változatos idõjárási körülményekhez jól alkalmazkodó hibrideket és fajtákat kínálunk Önöknek. Stratégiánk, hogy a növényfajok széles választékával, a termesztés minden igényét kielégítve legyünk jelen a piaci versenyben.

Virágné Pintér Gabriella