MENÜ

Permetezés Caffini-val

Oldalszám: 55
2014.02.27.

A válság ellenére a SZEGÁNA Kft, a Caffini permetezõk hazai forgalmazója, tovább tudta növelni eladásait.

 

A Caffini gyár kizárólag permetezõket gyárt, kínálatukban mindenki megtalálhatja a számára megfelelõ kialakításút. Szántóföldi- és ültetvénypermetezõk vannak függesztett, vontatott és önjáró kivitelben, egyszerû olcsó változatok mellett a minden igényt kielégítõ profi, számítógépes vezérlésû, teljesen hidraulikus vezérlésû vagy akár lombérzékelõs változat is a termékpaletta része.

Az ültetvénypermetezõknél, az ültetvények sokfélesége miatt is igen vegyes volt az eladott permetezõk felszereltsége. Az axiálventilátoros Caffini T rend Plus Reverse permetezõknél fõleg a vontatott 2000 literes permetezõk fogytak nagy 920 mm átmérõjû ventilátorral, mely akár 63 000 m3 levegõt képes szállítani munkaóránként. Ez a nagy légszállítás magas fák (akár 7–9 m) és nagyobb sortávolságok (10–15 m) esetén szükséges, hogy permetszer a magasan levõ levelekre is jusson. Ezek a permetezõk mind ikerventilátoros (az egyenlõ jobb és baloldali légkiáramlás érdekében) és fordított légáramos kivitelûek. A fordított légáram esetén a permetezõ elõröl szívja, hátul pedig kifújja a levegõt, elõnye hogy nem szedi össze a permetezõ légárama által levert leveleket és a traktor felé szinte nem is jut a permetszerbõl, így védi a kezelõ egészségét.Szõlõ és intenzív gyümölcsös ültetvénybe ajánlott a Caffini Synthesis, mely hasonló az elõzõekben említett T rend Plus Reverse permetezõhöz, annyi kiegészítéssel, hogy a levegõ kiáramlási helyén terelõlemezekkel van felszerelve a gép. A terelõlemezek segítségével jól szabályozható a légáram, ezért kisebb a kárbaveszett légáram és permetszer, tehát takarékosabban végezheti a permetezést. További nagy elõnye ennek a permetezõnek, hogy szeles idõben is jól lehet vele dolgozni.Szántóföldi zöldségekhez, üvegházakhoz és magas fák permetezéséhez egyaránt alkalmas radiálventilátoros légágyús Caffini Performer és Geomais permetezõink a termelõi tapasztalatok alapján egyenletes, gomolygó ködöt képeznek, és így szépen az egész növény védelmét megoldja, a nagy légáram miatt a levelek fonákjára is jut vegyszer.A permetezõk legnagyobb része elektromos szelepekkel valamint részben szabályzó számítógéppel került eladásra. A szabályzó számítógéprõl az általános vélemény, hogy pontos és rendkívül egyszerû a használata. Még olyan gazdák, akiknek ez volt az elsõ számítógéppel szerelt munkagépük megjegyezték, hogy gyorsan és gond nélkül sikerült elsajátítaniuk a kezelését.

Nagy Márk, Szegána Kft.

 


M.I.: Géptípus: Caffini Trend Plus Reverse 2000/920, 2008.

Opciók: Elektromos szelepek, terelõlemezek magas fákhoz, 920 mm átmérõjû ventilátor.

Traktor: McCormick F100 (92 LE)

Tapasztalat, vélemény: azért döntöttem Caffini permetezõ vásárlása mellett, mivel munkahelyemen 3 Caffini Trend Plus axiálventilátoros permetezõ dolgozik évek óta 200 ha feletti területû gyümölcsösben gond nélkül. Minden téren elégedettek vagyunk a géppel, üzembiztos, szépen szór. Almásunk van, 1000 liter/ha mennyiséget permetezünk ki, 8-9 km/h munkasebességel, így a 3,5 m-es almafákat egyenletesen szépen befedi a vegyszer.

 


 

M.B.Z.: Géptípus: Caffini Geomais 1000, 2009.

Opciók: elektromos szelepek, hidraulikus mozgatású légágyú, vegyszerbekeverõ.

Tapasztalat, vélemény: a légágyús permetezõt kiváló permetképzés, egyedülálló hatótávolság (szélmentes idõben), könnyû és praktikus kezelhetõség (robotfej)jellemzi. Kertészeti kultúrákban (nálunk a dinnye) kiváltképp jól használható, mivel a taposási kár teljes mértékben csökkenthetõ. A kultúrák/állományok kezelésének eredményessége tökéletes, mivel az erõs légáramlat a permetezõ szert a levelek mindkét oldalára eljuttatja. Ha teljes képet szeretnénk kapni, akkor meg kell említeni az egyedüli negatív tényezõt, ami a szélérzékenység. Munkavédelmi szempontból biztonságos megoldás a flakonmosós vegyszerbekeverõ beépítése.

Tapasztalataink a Szegana Kft.-vel: mindig korrekt, gyors és udvarias ügyintézéssel találkoztunk. Ajánlataikat a mi érdekeink szem elõtt tartásával tették meg. Az üzletek lebonyolításakor mindig pozitív hozzáállást tanusítottak! Részünkrõl elmondható, hogy a Szegana Kft. azon kevesek közé tartozik, akikkel érdemes a mai világban üzletet kötni!
 

SZ.I.: Géptípus: CAFFINI Trend Plus „Reverse”.

A tulajdonosról: kb. 30 ha-on gazdálkodik, gyümölcsöt és szabadföldi zöldséget termeszt.

Traktor: Carraro 7400 TGF (70 LE).

Tapasztalat, vélemény: a permetezõt 2009. tavaszán vásároltam. Ez a gép egy 2000 l-es axiálventilátoros permetezõ fordított légárammal, 920 mm-es ventilátorral, plusz álló terelõlapátokkal, felsõ terelõvel és elektromos szelepekkel. A permetezõt elsõsorban szilva és õszibarack ültetvényem kezelésére használom, de permetezek vele burgonyát és sárgarépát is. Ez utóbbiaknál a munkaszélesség tapasztalatom szerint kb. 24 m. Az álló terelõlapátok miatt egyenletes mindkét oldalon a ködképzés. A fúvókával ellátott felsõ terelõk lehetõvé teszik a magasabb növények permetezését is. A permetezõt egy 70 LE-s Carraro traktorral üzemeltetem. Ez a teljesítmény elegendõ, de minimális a tartalék. Véleményem szerint célszerûbb lenne egy 85–90 LE-s traktorral mûködtetni. Eddig a permetezõ munkájával elégedett vagyok, meghibásodásom még nem volt.