MENÜ

PETKUS - A MEGBÍZHATÓ TECHNOLÓGIA

Oldalszám:
2014.02.27.

Szárítás felsõfokon

A PETKUS szárítók és terményfeldolgozó technológiák már több mint tíz éve jelen vannak a magyar piacon, s évtizedek óta meghatározó szerepet töltenek be a hazai terményfeldolgozásban a tisztítástól, a szárításon keresztül, a vetõmag feldolgozásig.

 

 

A németországi gyártó magyarországi elsõ számú márkaképviselete a Mepet Kft. Az együttmûködésüknek köszönhetõen már több mint 100 szárító épült fel eddig a hazai piacon. A 2009-es évben a MEPET

Kft. 22 komplett szárítótelepet épített fel, és már tucatnyi telep építése elõ van készítve a 2010-es évre.A PETKUS szemestermény-szárítók megbízható, könnyen kezelhetõ, racionális üzemû keresztcsatornás szárítók.A magok kímélõ módon és gazdaságosan kerülnek szárításra. A szárító energiatakarékos, környezetbarát és könnyen kezelhetõ ismérveivel megfelel nemcsak a mai, hanem a jövõ követelményeinek is. A PETKUS szárítók alkalmazási területe széles, használhatók takarmány-, étkezési és vetõmagvak, valamint olajos magvak szárítására.A PETKUS szárítók ismérve a szekciókból álló modulrendszer, amelynek köszönhetõen a szárító teljesítménye utólag is növelhetõ. A szárító-, hûtõ- és kitároló szekciók stabil alátámasztáson nyugszanak. A szárító- és hûtõszekciók váltakozó elhelyezésû tetõformájú csatornákat foglalnak magukban a levegõ be- és kivezetésére. A visszahûtésre alkalmazott szekciók száma változtatható.


 

A meleg levegõ elõállításához közvetlen fûtésû kazánok (D kivitel) vagy közvetett fûtésû hõcserélõk (W kivitel) olaj- vagy gázégõvel alkalmazhatók. A kazánok, ill. hõcserélõk a meleglevegõ-zónában nyernek elhelyezést.A PETKUS szárítók a levegõvezetés szempontjából kétféle kivitelben szállíthatók. Az egyik a standard kivitel (S kivitel), amelynél közvetlen átvezetéssel meleg és hûtõlevegõt a tetõtérben elhelyezett axiálventilátor beszívja, és a szabadba vezeti. A hõcserélõs kivitelnél a felmelegedett hûtõlevegõ a meleg levegõbe keveredik. A PETKUS szárítók másik változata a visszakeringtetõ elven mûködik (U kivitel). Ennél a hûtõlevegõt és a nem teljesen telített meleg levegõt a hûtõzónában levõ ventilátor beszívja, és a meleg levegõhöz hozzákeveri. Ezen az úton a hõenergia magasabb kihasználtsága érhetõ el.
 

Az axiális ventilátorok a zsaluzat mögött nyernek elhelyezést, amelyek segítségével a szárítóban a légsebesség az ott levõ terményhez igazítható. A zsaluzat nyitott kitárolóberendezésnél zárva van, így az ürítéskor a porképzõdés elenyészõ. A szárítók horganyzott acéllemezbõl vagy nagy szilárdságú alumíniumból készült kivitelben szállíthatók.A szárítandó terményt adagolóberendezéssel felülrõl töltjük be a szárítóberendezésbe, és ez szakaszosan csúszik az aknában lefelé. A termény légáramba kerül, amit a tetõformájú légelosztó keresztcsatornák tesznek lehetõvé. A levegõ a beszívócsatornákon jut a terményhez és a felette és alatta levõ elszívócsatornákon igyekszik tovább.A meleg levegõ hõmérséklete a termény nedvességtartalmához igazodik. A termény útja cikkcakkban vezet a szárítóoszlopban az ürítõkhöz, a fenéklap tolattyújához. Eközben a magvak váltakozva felülrõl és alulról áramló légáramnak vannak kitéve. A maximális levegõáramlás kímélõ és hatékony szárítást valósít meg.A szárító kényelmes és egyszerû kezelését SIEMENS 10 „Touch panel” érintõképernyõs vezérlés, valamint automata nedvességfelügyelet biztosítja. A képernyõn a szárító digitálisan jelenik meg, az értékek beállítása, a mûködési funkciók kapcsolása (betöltés, szárítás, hideg levegõvel szárítás, utóhûtés, kiürítés) egy érintéssel elvégezhetõ. A további felügyeletet a Siemens PLC automatikusan vezérli.

A PETKUS szárító elõnyei:• Univerzálisan mûködtethetõ takarmány-, étkezési és vetõgabona, valamint olajos magvak szárítására.

• Nagy típusválaszték 3 méretsorban, 5-60 t/h teljesítménnyel.

• Egyaránt alkalmazható olaj, gáz és folyékonygáz tüzelõanyag.

• A levegõ közvetlen vagy közvetett fûtése választható.

• Alacsony fûtõanyagigény a meleglevegõ zóna szigetelésével és a hõvisszanyeréssel.

• Alacsonyabb elektromos energiaigény tetõformájú légcsatornák és axiális ventilátorok, de legfõképp a szívott légszekrényrendszer alkalmazásával.

• A terményoszlop csatornáinak öntisztulása úgy biztosított, hogy a kitárolás pneumatikus mûködtetése szakaszos és igen intenzív.

• A kazán/hõcserélõ elhelyezése a szárító házán belül van.