MENÜ

PRIMUS SEED - innovatív vetõmagkezelés

Oldalszám: 37
2014.02.27.

A SAATEN-UNION újgenerációs kukoricahibridjeinek vetõmagján

 

Az elmúlt évek idõjárási anomáliáinak erõsödése – a fokozódó aszályhajlam és növekvõ hõség stressz - valamint a talajaink tápanyag-ellátottságának és általános kultúrállapotának helyzete sok esetben nem teszi lehetõvé, hogy a növények genetikai potenciáljukat megközelítõ termést érjenek el. Egyre gyakrabban kénytelen így a kukorica is stresszes idõszakok sorozatát túlélni egy vegetációs ciklusban: legyen az extrém hõség vagy hideg, csapadékhiány, makro- vagy mikroelemek hiánya, a rovarok vagy gombabetegségek által kiváltott kártétel vagy a növényvédõ szerek okozta mellékhatások, hogy csak néhányat említsünk. Sok-sok olyan tényezõ, amelyeket a növénytermesztõk csak korlátozottan tudnak ellensúlyozni.

A SAATEN-UNION az elmúlt években olyan természetes eredetû, bioaktív anyagok fejlesztésére fordított komoly erõforrásokat, amelyeket a vetõmagon alkalmazva sikeresen csökkenthetõk a növényeket érõ kedvezõtlen hatások következményei, azaz

nem optimális körülmények között is magasabb termés és magasabb jövedelem válik elérhetõvé. A PRIMUS speciális összetételének fõ hatóanyaga a huminsav, mely a humuszanyagoknak tulajdonított pozitív hatások fõ hordozója. Emellett még növényi aminosavak gondosan kiválogatott komplexe erõsíti a huminsavak pozitív tulajdonságait. A huminsavak – mint kelátképzõ anyagok – elõnyös tulajdonságai már régóta ismertek, a talajok fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságainak javítása mellett a növényi életfolyamatokban betöltött pozitív hatásai is bizonyítottak: 

- Stimulálják a növényi enzimeket ill. fokozzák azok termelését. 

- Számos biológiai folyamat szerves katalizátoraként mûködnek. 

- Elõsegítik a hasznos talajlakó mikroorganizmusok fejlõdést. 

- Fokozzák a növények ellenállóságát a kártevõkkel és kórokozókkal szemben. 

- Erõsítik a gyökérfejlõdést, különös tekintettel a gyökérhosszra elõsegítve ezzel a jobb tápanyagfelvételt. 

- Fokozzák a növényi sejtmembránok permeabilitását ezáltal fokozva a tápanyag felvételt. 

- Fokozzák a klorofill, a növényi cukrok és aminosavak elõállítását és növelik a fotoszintézist 

- A fokozott sejtosztódás következménye a növekvõ biomassza-termelés és hozam.

 

 

A NÖVÉNY SZÁMÁRA létfontosságú aminosavak – mint a fehérjék és enzimek építõköveinek – elõállítása sem mindig zavartalan egy adott termõhely klimatikus, technológiai viszonyai között. Ezért is fontos, hogy a hiánytünetek elkerülésére néhány létfontosságú aminosav külsõ forrásból származó ellátását biztosítsuk. Mivel az aminosavak rendkívül sok folyamatban töltenek be meghatározó szerepet – a fehérje- és szénhidrát-termeléstõl az auxin-termelés szabályozásáig – ezért ezen anyagok célzott bejuttatására mindig kedvezõen reagálnak a növények.

A PRIMUS összetevõinek szinergikus hatása egyrészt az erõteljesebb, gyorsabb gyökérfejlõdésben valamint a talajban található – a növények számára sokszor felvehetetlen állapotú – tápanyagok hatékonyabb mineralizációjában és hasznosulásában jelentkezik: 

- a csírázás folyamata felgyorsul, a szántóföldi kelés aránya javul, 

-  a gyökerek tápanyag-felvételi kapacitása emelkedik, 

- erõteljesebb gyökérfejlõdés, erõteljesebb kezdeti fejlõdés, korábbi vethetõség azaz a tavaszi talajnedvesség jobban hasznosul, a kukoricabogár lárvájának megjelenésekor erõteljesebb a gyökérzet, a korábbi nõvirágzással pedig csökkenthetõ a virágzáskori hõstressz valamint a kukoricabogár imágójának károsítása, 

- javul a növények fotoszintézise, vitalitása és egészségi állapotáta, 

-  csökkenti a hõség és csapadékhiány által kiváltott stresszhatásokat, 

- magasabb terméshozamok realizálódnak.

 A SAATEN-UNION az elmúlt években több hibriden és kísérleti helyszínen tesztelte a PRIMUS kezelés hatásait. Az egyértelmûen pozitív tapasztalatok alapján 2010-ben a SURREAL (FAO 370), SUPERBIA (FAO 450), SUAREZ (FAO 350) és SUMBRA (FAO 480) újgenerációs hibridek esetében alapkezelésként biztosítja a PRIMUS alkalmazását.