MENÜ

Szántóföld

Szakfolyóirat > 2010/01 > Szántóföld Kukorica Szója szójabab

A szója világpiacáról dióhéjban

A szójabab a világ legnagyobb mennyiségben termelt olajos magja. A termés és az annak préselésekor keletkezõ dara egyharmada, míg a kinyert olaj egynegyede külföldön talál vevõre. Ehhez képest a búzának csupán 15-19 százaléka, a kukoricának 8-12 százaléka kerül a nemzetközi forgalomba. A szójapiac tehát igen erõsen integrálódott a globális gazdasági vérkeringésbe. Nem meglepõ, hogy a világ szójaimpor tõrei, a felhasználók most árgus szemekkel figyelik az új dél-amerikai termés betakarítását.

Szakfolyóirat > 2010/01 > Szántóföld Vetés termés Klíma

Elõzõ évi értékelés - a termések és a klíma tükrében

Ismét egy érdekes esztendõt búcsúztattunk szilveszterkor. A klímaváltozás következményei gyakran nehezítették meg a gazdálkodók munkáját. A gyengébb termések miatt azonban nem mindig csak a természet okolható. Az újév elején idõszerû átgondolni a talajmûvelési hibáinkat, melyek az idõjárási szélsõségek mellett nagymértékben hozzájárulnak a terméscsökkenésekhez. Tanulhatunk belõlük!

Szakfolyóirat > 2010/01 > Szántóföld Energiafűz talaj ültetvények

Energiafüzek telepítése és termesztése

Energiafüzek szaporításával és termesztésével hazánkban már több cég is foglalkozik, mégsem terjedt el egységes gyakorlat a technológiával és a piaci lehetõségekkel kapcsolatban. Pedig létezik már olyan modell értékû összefogás az energiafüzek piacán, ami a szaporítóanyagtól kezdve a technológián keresztül egészen a termelt faapríték értékesítéséig összefogja a termékpálya szereplõit.

Szakfolyóirat > 2010/01 > Szántóföld vetőmag Szója gyomnövény

Néhány gondolat a szója termesztéséhez

A szója az állattenyésztésben nélkülözhetetlen fehérjeforrás, az élelmiszeriparban pedig széles körben felhasználható alapanyag. Magyarországi termesztését mindig a szükség, a válságos idõ kényszerítette ki. Termesztési kultúráját igazán a hetvenes évek iparszerû növénytermesztési technológiája honosította meg. Azóta vetésterülete és a termesztési kedv is hullámzó, de egy tény: hazánkban bizonyos tájkörnyezetben szóját lehet gazdaságosan termelni.

Szakfolyóirat > 2010/01 > Szántóföld vetőmag Kalászos Termény

Õszi kalászos vetõmagpiaci körkérdés

Lehetünk még ennél lejjebb? Ha egy szóval kellene jellemezni a tavaly õszi kalászos vetõmagforgalmat talán a legtalálóbb a „katasztrofális” jelzõ, ahogyan Csákány Zsolt (IKR) is ér tékelte a szezont. Az Agro Napló a Vetõmag Szövetség és Terméktanáccsal közösen az ágazat elismert nemesítõ, vetõmag-kereskedõ, szaporító, valamint vetõmag-minõsítõ hatóság (MgSzH) szakembereit kér te fel, hogy értékeljék a kialakult helyzetet.