MENÜ

HANNOVERI MUSTRA AZ AGRITECHNIKA KIÁLLÍTÁSON

Oldalszám: 76
2014.02.27.

A világ legnagyobb mezõgazdasági gépészeti kiállításán, az agrárium szereplõinek seregszemléjén járt az Agro Napló. A németországi vásárközpont két évenként nyújt lehetõséget a világ vezetõ gépgyártóinak a mezõgazdaság szereplõivel – elméleti és kutató szakemberekkel illetve a gyakorlati alkalmazókkal – való találkozásra.

 

A népszerû rendezvény elõadásainak központi témái igencsak aktuális kérdéseket jártak körbe: miként lehet a jövõben a világ növekvõ számú lakosságának élelmiszerrel való ellátását biztosítani, és a bioenergia elõállítását is megoldani. Az elemzések rámutatnak arra, milyen rohamosan növekszik az igény a mezõgazdasági területek mind jobban való kihasználására – amelyhez viszont csak összehangolt koncepcióval lehet stratégiát alkotni. S miközben a klímaváltozás és az emberiség számának folyamatos és gyors növekedése vészharangokat kongat, az agrártermelésbe bevonható területek száma jelentõsen csökken (világszerte mind több terület sivatagosodik el, a vízkészletek pedig fogynak).

Ennek a kihívásnak csak a legmagasabb szintû technológiával lehet megfelelni. Az öntözéstechnika és a talajmegmunkálás lehetõségeinek maximális hatékonyságát célozzák például azok a fejlesztések, amelyek ma már az elektronikában, a precíziós megoldásokban valósulnak meg. Az erõ- és munkagépek fejlesztésében fõképp az elektronika, a mérés- illetve a vezetéstechnika még precízebb megoldásai jelennek meg. Valódi megatrend a csúcstechnikai lehetõségek kiaknázása – szenzorok és GPS alkalmazása, a vetõmag kijuttatás szabályozása, a trágyázás és a növényvédõszer precíziós adagolása illetve az öntözés gazdaságos és célirányos megoldásai.

 


 

Összeállításunkban ízelítõt adunk a kiállításon résztvett neves cégekrõl (a teljesség igénye nélkül), nagy érdeklõdés övezte termékeikrõl.

 

Amazone – a leginnovatívabb vállalatok egyike

A világ legnagyobb mezõgazdaságtechnikai vásárának innováció-bizottsága az Amazone-t ismét három éremmel tüntette ki – tudtuk meg Kovács Tamástól, az Amazonen-Werke Kft. ügyvezetõjétõl.Aranyérmet kapott a CCI 200 terminál gyártókon átnyúló ISOBUS kezelõkoncepciója, és ezüsttel tüntették ki az EDX szemenkénti vetõgép részére készült smartControl automatikus maglesodró szabályozást, valamint a növényvédõ permetezõgépen található LED-es egyenkénti fúvókamegvilágítást a fúvókák jobb láthatóságához sötétben.

A CCI 200 terminálért adott aranyéremmel az innováció-bizottság az Amazone, és további öt mezõgépgyártó közös teljesítményét tüntette ki – megfogalmazásuk szerint többek között „A kezelõ-koncepció mérföldkövet jelent az egyedi megoldásoktól az ISOBUS szükséges, gyártótól független gyakorlati bevezetéséhez”.

 


 

Az Amazone EDX szemenkénti vetõgépe részére kifejlesztett smartControl maglesodró szabályozás ezüstérmet nyert, mivel ezzel az újítással a magadagoló dobokon található maglesodró szerkezet beállítását automatikusan lehet a vetõmag méretváltozásaihoz –ingadozásaihoz, valamint a különbözõ haladási sebességekhez hozzáilleszteni illetve beállítani. Az automatizáltság lehetõ teszi az egyenletes, optimális kijuttatási minõséget és egyértelmûen rövidebb elõkészítési- és beállítási idõt eredményez.

Az Amazone részére adott harmadik éremmel az innováció-bizottság az új, LED-es, egyenkénti fúvókamegvilágítás elõnyeit ismerte el. A szórókeretre szerelt LED-világító egységek lehetõvé teszik a permetezõ szórókeret hatékony és célzott ki/megvilágítását. Ennek köszönhetõen a fúvókák és a növényállomány ellenõrzése éjszakai munkavégzés esetén is lehetségessé válik.

 


 

 

 

Löwi Vilmos, az Austro Diesel magyarországi értékesítési vezetõja az Agro Naplónak elmondta, hogy a kimagaslóan sikeres Massey Ferguson 7400-as széria két újabb modellel bõvült, a 225 LE-s 7497-tel és a 240 LE-s 7499-cel..

Az MF újonnan átdolgozott MF 7400 sorozata mostantól minden korábbinál nagyobb teljesítményt nyújt. A nagy teljesítményû SISU motorok újonnan átdolgozott sorozata tovább növeli a mindenkori gazdaság jövedelmezõségét és eredményességét. Az új traktorok biztosítják a modern gazdák és bérmunkával foglalkozó vállalkozók által igényelt erõt és rugalmasságot.

Az eladási statisztikák alapján Magyarországon az MF 5400-bõl adták el a legtöbbet. Itthon ez a legnépszerûbb modell, hiszen a magyarországi viszonyoknak ez felel meg legjobban. Egy megbízható traktor, ár-érték aránya a legjobb.

Az MF 5400 széria 9 modellt kínál 86 LE - 155 LE közötti teljesítménytartományban. Átlagosan minden modellnél a maximális teljesítményt 20 %-kal megnövelték, azaz például az új MF 5435 teljesítménye 6 LE-vel több, mint az eddig sikeresen értékesített MF 5445 Tier 2 motoré volt. A Massey Ferguson ezzel a továbbfejlesztéssel folytatja az MF 5400 széria sikertörténetét, amit az alacsony fogyasztás, megbízhatóság és kezelési kényelem jellemez.

 


 

JOHANN-GRAM, az Austro Diesel ügyvezetõje bemutatta az új MF 9280 Delta hybrid kombájnunkat itt az Agritechnikán, amit a 2010- es év gépévé választottak. Az elsõ betakarítási tesztek 2010-ben lesznek, és 2011-tõl lehet megvásárolni. Ez egy professzionális gép, magas termelékenységgel, azon fogyasztók számára, azon területeken ajánlják, ahol magas hozamra számítanak.

A Delta kombájn úgy lett megtervezve, hogy kielégítse a nagy földterülettel rendelkezõ, illetve nagy mennyiségû bérmunkával foglalkozó gazdák igényeit, akiknek a most használt hagyományos gépeiknél nagyobb teljesítményûre van szükségük.

 

 

Volker Friederichs (képen), a CLAAS regionális értékesítési menedzsere adott interjút az Agro Naplónak:


 

 

„Különleges ötlettel rukkoltunk elõ az Agritechnikára, a Lexion 600 Európai körútjának megszervezésével. Egy teljes mértékben felszerelt kombájnról van szó, amely most itt látható a standon. A túra június elején kezdõdött Romániában, árpa, repce és búza learatásával, utána következett Dél-Lengyelország, majd augusztusban Észak-Németország, és Svédország, végül 1800 ha-ral az órában megérkezett Magyarországra, ahol 500 ha napraforgót és 1700 ha kukoricát arattak vele. A körút október végén fejezõdött be. A kombájnt visszavitték Németországba, és most kiállítottuk a standunkon, hogy a látogatók is lássák, milyen kevéssé használódott el a gép 4000 ha után. A körút során csupán kisebb problémák adódtak, nagy részben vezetõi figyelmetlenségek miatt. A Telemetric rendszer segítségével számítógépen keresztül az egész utat Harsewinkelbõl nyomon tudtuk követni.

Újdonságainkról megjegyzem, hogy 2009 júliusában Budapesten, a Nemzetközi Claas Sajtótájékoztató keretében bemutattuk az új gépeink nagy részét, kivéve az Arion 400 traktort, mely 95–125 LE között kapható, illetve a 483 LE-s Xerion 4500-at és az 524 LE-s Xerion 5000-et (megtekinthetõ: http://www.agronaplo.hu/termekinformaciok/69 ). Az új Xerionok a nagyobb modellek közé tartoznak, és ezzel a két fejlesztéssel a 8 tagú Xerion család teljesnek mondható. Ezt a három gépet Magyarországon 2010-ben fogjuk bemutatni.

A 2009-es gazdasági év költségvetése 2008-hoz képest kis csökkenéssel zárult. Sokkal jobb évünk volt a 2007-esnél, de nem annyira kimagasló, mint 2008. 2010 nehéz lesz, mivel Közép-Európában bizonytalan a helyzet, az orosz és ukrán piacok még mindig gyengék, a bankok pedig nem könnyen finanszíroznak. A jövõ évi stratégiánk, hogy a lehetõ legközelebb helyezkedjünk el a fogyasztóhoz, kövessük nyomon a szükségleteit és kívánságait, a lehetõ legrövidebb idõn belül tudjunk számára ideális gépet, hitelkonstrukciót ajánlani, 100%-ban ki tudjuk elégíteni az igényeit, és természetesen csökkentsük költségeit.

Az idei kiállítás sokkal jobb, mint amit vártunk, sok az érdeklõdés, fõleg a német piacról és a német anyanyelvû országokból.”

 

 

Aki kedvezõ évre számít – Fliegl

A tavalyi évünk jól sikerült, mert egyike vagyunk a régió azon cégeinek, akik aránylag nagy növekedést tudtak elérni az elõzõ évhez képest – mondta Ackermann Tamás, a Fliegl Abda Kft. értékesítési vezetõje (képen) az Agró Napló kérdésére válaszolva.

 


 

A 2010-s eszendõre a terv azonban a tavalyi teljesítés elérése. S noha sokan pesszimistán nézik a jövõt a géptámogatások elmaradása miatt, az értékesítési vezetõ optimista.

Magyarországon a legnépszerûbb termékeik a nagy volumenû szállítás gépei, a letoló kocsi, (többcélúsága mellett a nagy térfogat is elõnye), illetve a hagyományos kéttengelyes pótkocsi a kisebb területen gazdálkodóknál, és itthon még mindig a hagyományos billenõs pótkocsikból gyártják legtöbbet. Hazánkban a 18 tonnás és kéttengelyes gép, míg Németországban a kisebb és tandemes a legkeresettebb termékük.

Jövõbeni fejlesztéseik a szállítástechnika is az elektronika felé irányulnak. Fejlesztési céljaik részben gyári titkok, ám céljuk, hogy optimálisan kihasználható legyen egy eszköz – ezért a horgos pótkocsikat mindenféleképpen fejleszteni fogják, hogy a gördülõ konténereket lehessen vele használni.

 


 

A Fliegl számára a kiállítás sikerét a világ minden tájáról érkezõ nagyszámú érdeklõdõ jelentette, és azok a hazánkból érkezõ kereskedõk, akik a legújabb termékeket és innovációkat keresik. Ami a piac romlása miatt szintén érezhetõ, az a kereskedõk pesszimizmusa és a kereskedõi elõrendeléseknek a csökkenése, a két évvel ezelõtti kiállításhoz képest.

A biogáz vonaluk nagyon erõs most, fõleg Németországban, ahol lassan elmondhatják, hogy piacvezetõk biogáz adagolókban. Azt tudni kell az adagolás technikánál, hogy a biogáz rettenetesen rozsda veszélyes, tehát rozsdamentes anyagokat kell használni, mert a normál acél élettartalma maximum 5 év.

Az a céluk, hogy Magyarországon biogáz üzemek épüljenek, és az biztos, hogy az a kliens, aki biogáz üzemet épített, az elõbb utóbb a partnerük lesz, egyrészt a transzport technika miatt, másrést az adagolók oldaláról. Erre bizonyíték a német piac. A kiállított Fliegl termékekrõl a www.agronaplo.hu/termekinformaciok/207  oldalon olvashat.

 

 

Güttler – aki nem érzi a bõrén a válságot

A mezõgazdasági munkagépek forgalmazásával és gyártásával foglalkozó Güttler Kft. életében az Agritechnika komoly múlttal rendelkezik, hiszen a GÜTTLER GmbH németországi cég az elmúlt 20 évben minden alaklommal kiállított a nagyszabású rendezvényen. A GÜTTLER Kft. képviselõi pedig fontosnak tartják, hogy õk is rendre jelen legyenek Hannoverben – mondta bevezetõül lapunknak Páska Norbert, értékesítési vezetõ. A vásárról megállapította, hogy talán kissé visszafogottabb volt az érdeklõdés a két évvel korábbi találkozóhoz képest, s ennek okát a gazdasági világválságban látja.

 


 

A GÜTTLER Kft. életében azonban Magyarországon szerencsésen alakult az elmúlt idõszak. A 2009-es esztendõ egy kimagaslóan jó év volt számukra, s míg sokaknak okozott gondot a tavalyi év, õk még a korábbi sikereiket is túlszárnyalták.

Jól elõkészített stratégiával igyekeztek kiküszöbölni a krízis negatív hatásait, amihez alapvetõen a marketinget kellett nagyon jól megválasztaniuk. Kiváló partnereik közül külön kiemeli az Agro Naplót, hiszen a nagyszabású stratégiához jó csapattársak kellenek! Sikereikhez nagyban hozzájárult a nyáron elindult pályázati lehetõség is, amelynek szintén nagyon sokat köszönhetnek.

 


 

Idei terveikben természetesen elsõdlegesen a folyamatos fejlesztések szerepelnek A fejlesztéseink folyamatosak, már itt az Agritechnikán is bemutatkozott az egyik új gépünk, egy könnyû tavaszi magágykészítõ.

 

Horsch – újdonságok és realitások

Szász Zoltán termékmenedzser (képen) kalauzolta az Agro Naplót a kiállításon, és új termékeik bemutatását követõen röviden beszélt a cég tavalyi eredményeirõl és idei terveirõl is.

 


 

A Horsch átépítette a TERRANO családot 3–5 méterig, és bekerült a TERRANO-kba választhatóan a TIGER rugóbiztosítása, s az egész gép robosztusabb lett.

Építettek egy 3 pont függesztett 3 méteres vetõgépet, neve XPRESS . Rövidtárcsa henger és a PRONTO vetõ csoroszlyái jellemzik. Szintén új termék a TITAN kiközelítõ kocsi. A 34 m3-es kocsi egy tengelyen szalad, s teleszkóposan széttolható tengelye nem a traktor nyomában megy és stabilabb is. Az ûrtartalma 25–26 tonnának felel meg, az átürítési idõ pedig mindössze 1,5 perc. A PRONTÓ 6KR forgóboronás vetõgép 6 méteres munkaszélességgel bír, s már egy 250 lóerõs traktor is tudja vontatni, és meghajtani a forgóboronát.

Ugyancsak jelentõs átépítésen esett át a TERRANÓ 5 FX amellyel 200–300 lóerõs kategóriában dolgoznak. Ez a gép is megkapta a TIGER rugóbiztosítását, miáltal sokkal stabilabb lett a gép. A CRUISER elnevezésû gép pedig olyan 4 gerendelyes kultivátor (laprugós kapabiztosítással, hátul hengerrel) amely sekély, 10–15 cm-es talajmûvelésre, tarlóápolásra, tarlóhántásra, és szántás elmunkálásra ajánlott, s jelenleg 6, 8 és 13 méteres munkaszélességben kapható.

 


 

Az elmúlt esztendõben Magyarországon a forgalom ugyan kicsit visszaesett, de az eladások számát tekintve megegyezett a 2008-as évivel. Az elõzõ évhez viszonyítva az összesített adatok alapján a 25 százalékos gyári visszaesés még mindig jelentõs növekedést takar, hiszen 2007-rõl 2008-ra mintegy 70 százalékos volt a növekedés.

A gyárnak jelenleg nincs raktárkészleten álló gépe. Ezt azzal a stratégiával valósították meg, hogy 2008 õszétõl leálltak a raktárra való gyártással. A HORSCH jó érzékkel vette észre a tendenciát, köszönhetõen Michael Horschnak is, aki nyitott szemmel járó világutazóként, a termelõkkel beszélgetve gyûjti az információkat a termelõktõl, illetve a potenciális vásárlóktól.

A HORSCH bízik abban, hogy egy-két éven belül elindul a növekedés, de figyelembe veszi azt is, hogy a terményárak alacsonyak, illetve számításba veszi a bankok hitel kihelyezési konstrukcióit is. A 2010-es év érdekesnek ígérkezik, mert a konkurenciának van még beragadt gépe, amelyet piacra kell dobnia. S bár lehet, hogy a konkurencia áron alul fogja a gépeket árulni, remélik, hogy a bajor HORSCH cég koncepciója, az általa biztosított szaktanácsadás és a hozzáértés révén kifizetõdik a jövõben.

 

 

Rolf Schneider, a Kuhn nemzetközi kereskedelmi vezetõje (képen) a következõ gondolatait osztotta meg az Agro Naplóval:

 


 

Bár a piac világszerte mintegy negyedével esett vissza, nálunk (2009 elsõ kilenc hónapját összehasonlítva a 2008-as ugyan ezen idõszakával) a csökkenés csupán 1,4%. Tehát jó évet tudhatunk magunk mögött, amihez viszont az is hozzátartozik, hogy 2009 elején kibõvítettük a termékskálánkat, fõleg bálázókkal, de permetezõkkel is. A szakemberek úgy látják, hogy 2010-ben a piac további 10–15%-kal csökken, de mi már most látunk a javulásra utaló jeleket. Stratégiánk, hogy bõvítjük termékpalettánkat, és ezzel egyidejûleg javítjuk a termékeink minõségét. Az elmúlt 5 évben jelentõs tõkét fektettünk be gyártógépeink modernizálásába.

 


 

 

Úgy gondolom, hogy 2009 végére a 2007-es eladási szintünket el fogjuk érni. Az idei év eleje nehéznek ígérkezik – talán az emelkedõ tej- és gabonaárak megteremtik egy jobb piac lehetõségét 2010 második felére. Hosszú távon elmondható, (2020-ra 8 milliárd ember fog élni a Földön!), hogy a következõ 10 évben 40%-kal kell növelni a mezõgazdasági termékek elõállítását. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a jövõben nagyon sok ember éhen halhat. Ennek megakadályozásához magasabb intenzitású termelés szükséges. Jobb vetés, növényvédelem és trágyázás, amely csak olyan high-tech termékekkel valósulhat meg, amelyeket mi is kínálunk.

 

 

Stabil piaci helyzetet céloz a Lemken

Dirk Hollinderbäumer, Exportmanager (képen jobbról) vázolta fel a vállalat terveit.

 


Bal oldalon: Cseke Attila, Lemken Magyarország

 

Minden termékcsoportunkban kínálunk újdonságot – büszkélkedett joggal a cég exportmenedzsere.

A QuickConnect az újfajta, harmadikpont csatlakoztató rendszer. A QuickConnect elegendõ szabad teret biztosít a traktor és a munkagép között ahhoz, hogy valamennyi olyan csatlakoztató elemet, mint kardántengely, tömlõk, kábelek, és harmadik függesztõkar kényelmesen és biztonságosan lehessen csatlakoztatni. Másrészt a QuickConnect a munkagépet automatikusan olyan közel helyezi el a traktorhoz, hogy a nagyméretõ függesztett munkagépek frontoldali pótsúlyozás nélkül, vagy kevesebb pótsúlyozással használhatók. Ezt a DLG az Agritechnica 2009-en egy az újdonságnak járó ezüstéremmel jutalmazta. A Sirius sorozat valamennyi permetezõgépe mostantól alapkivitelben a LEMKEN QuickConnect rendszerével van felszerelve.

A VariExtend, fokozatmentesen állítható kerettel gyakorlatilag minden kívánt munkaszélességre, a három tag párhuzamos eltolásával szimmetrikusan, vagy akár aszimmetrikusan is beállítható 15–24 méter között. Az eltolás folyamata közben az érintett szórófejek automatikusan ki- vagy bekapcsolásra kerülnek az átfedések kiküszöbölése érdekében, így a keret kiválóan alkalmas a különbözõ sortávolságú, termesztett kultúrákban való használatra, amit a DLG ezüstéremmel tûntetett ki.

 


 

A további újdonságokról:

• Kristall új grubber generáció

• Karat szántóföldi nehézkultivátor

• Juwel a függesztett ekék

• „DuraMaxx“ ekefej

• Zirkon 8 moduláris forgóborona

• Compact-Solitair univerzálisan használható, forgóboronás talajmûvelõ vetõgép kombináció. Albatros vontatott permetezõgép

• Sirius szántõföldi permetezõk

részletesen a www.agronaplo.hu/termekinformaciok/207  oldalon olvashatnak

A Lemken folyamatosan 65 embert alkalmaz a mûszaki fejlesztés és dizájn részlegén. Mondhatni a fejlesztésekbõl élnek, amely terén úttörõ vállalatnak számítanak. Szintén érzik a válság hatásait, fõleg Oroszországban és a keleti területeken, mint Kazahsztán és Ukrajna. A 2010-es évben látnak lehetõséget növekedés elérésére. A nyugat-európai piacokon, mint Franciaország és Nagy-Britannia, jó a helyzetük. Dirk Hollinderbäumer itt is lát lehetõséget arra, hogy megerõsítsék piaci helyzetünket. Szerinte a 2008-as év egy kivételes év volt. Úgy gondolja, hogy ez a helyzet nem mostanában fog újra kialakulni. Számára a mostaninál magasabb és stabil piaci helyzet elérése a cél.

 

A Linamar jóhírû adapterei

A Linamar Hungary Nyrt. Oros divíziója 2009-ben is részt vett a világ legnagyobb mezõgazdasági gépészeti kiállításán, amely megjelenésérõl Schvarz Enikõ termékmenedzser tájékoztatta lapunkat.

Divíziójuk több, mint 35 éves gyártási tapasztalattal büszkélkedhet, mely során világszerte ismertté és elismertté váltak kukorica és napraforgó adaptereik. A kiállított 8 soros, csukható vázas OROS CORNADO kukorica betakarító adapter, valamint a szintén 8 soros, fix vázas OROS SUN adapter számos látogatót vonzott a magyaros motívumokkal épített standra.

Külön állványra felszerelt kukorica törõegységgel, napraforgó szedõegységgel és videofilmekkel igyekeztek látogatóik számára még szemléletesebbé tenni gépeik mûködését.

Az orosháziak ezúttal is tudtak újdonsággal szolgálni az innováció területérõl, ugyanis napraforgó betakarító adaptert egy hidrosztatikus mûködtetésû szárzúzóval látták el, mely kitûnõ megoldást jelent a már rég fennálló problémákra, a napraforgó szárzúzására.

A gazdasági válság a kanadai tulajdonú, orosházi gyáregységet is sújtotta, de válságkezelõ lépéseik eredményesnek bizonyultak. A meglévõ partnereik mellett számos új üzleti lehetõségük alakult, amely segítséget nyújthat a cégnek új piacokon való részvételre.

 

 

Az Agritechnika Európa egyik legrangosabb kiállítása, nagy az érdeklõdés szerte a világról, ezért jött el a McHale, hogy megmutathassa magát. Újdonság a változó kamrás bálázójuk, eddig még ezen a piacon nem voltak jelen. Ha a körbálázók piacát nézzük, akkor 60%-a változókamrás 40%-a fix kamrás. Eddig ebben a 60%-ban a McHale nem vett részt. A megjelenés is erre volt idõzítve, hogy ezen a kiállításon debütáljon az új gép a nagyközönség elõtt. Érdeklõdés számából nézve, van rá érdeklõdõ és tetszik az embereknek. Szabó Tibor, a McHale kereskedelmi menedzsere (képen) bízik benne, hogy a fixkamrás sikerei után ez is hasonló sikereket fog hozni a jövõben. A gépek a McHale magyarországi gyárában készülnek, ahol a McHale fixkamrás bálázói.

 


 

McHale V660 változókamrás körbálázó

Mint minden MCHALE gépet, a V6 változókamrás bálázó sorozatot is a mezõgazdasági bérvállalkozók és gazdálkodók mai igényeit szem elõtt tartva alkották meg.

A MCHALE V660-AS bálázók 2 méter munkaszélességû rendfelszedõje még a rövid szárú termények felszedésére is alkalmas. Ahogy a termény a spirál rotorhoz ér, a dupla forgó fülek továbbítják a terményt a 15 késes szeletelõ egységhez. A MCHALE 660 bálázó szeletelõ egységének kései a traktorkabinból kapcsolhatók ki és be. Amikor a kések be vannak kapcsolva, akkor azok benyúlnak a rotorlapok közé állandó vágásminõséget garantálva ezzel. A kések hidraulikus védelemmel ellátottak azért, hogy ha idegen tárgy kerül a szeletelõ egységbe, a kések kitérhessenek az útjából. Eltömõdés esetén a kezelõ hidraulikusan le tudja engedni a késtartót a traktor kabinjából. A leengedett késtartó megnöveli az áteresztés keresztmetszetét és a TLT újraindításakor a beékelõdött termény keresztül tud áramlani a szeletelõ egységen. Ezután a késtartó visszazárható és folytatódhat a bálázás. A V660 bálázó kamrájában 3 db nagy teherbírású végtelenített heveder található. A hevederek rendkívül kopásállóak. A bálázó által készített bálák átmérõje 0,7 m és 1,68 m között állítható.

A karbantartási idõ minimalizálása érdekében a V660 bálázó legtöbb csapágyát központosított zsírzó blokkokon keresztül lehetséges zsírozni, míg a meghajtóláncokat egy központi olajzó rendszer keni, ami folyamatos hajtást kap a fõhajtómûrõl. A bálák kötözésére a bálázó hálókötözõvel van ellátva, melynek indítása automatikusan vagy igény szerint manuálisan történik a traktorkabinba helyezett kezelõdobozról. Errõl a kezelõegységrõl történik a McHale V660 bálázók vezérlése, melynek nagy grafikus kijelzõje pontos képet ad a bálázás folyamatáról. A kezelõpultról tudja a gépkezelõ beállítani a kívánt bálaméretet, bálatömörséget, hálóréteget és szintén ez tárolja az elkészített bálák számát.

 


 

 

Florin Marincas, a Manitou közép-európai értékesítési vezetõje (képen) mutatta be kiállított termékeiket, 23 gépbõl álló választékuk a legszélesebb. Természetesen mindig gondosan kiválasztják az adott piacnak leginkább megfelelõ gépet. A fõ piacukat a 6–7 méteres, klasszikus gépek teszik ki.

 


 

Újdonság a Manitou MLT 735 T LSU, amely az Agritechnikán debütált és az eddigi MLT 731 T LSU típust váltja fel. A gép 100 LE PERKINS motorral, illetve LSU szivattyúval van szerelve, viszont az emelési kapacitása 400 kg-ra növekedett. Tengelytávja 25 cm-rel hosszabb lett, ami lényegesen stabilabbá teszi a gépet mindenfajta telepi munkához. Az LSU szivattyúval a gép 110 l/min hidraulika teljesítményre képes, ami képessé teszi több mûvelet egyidejû végzésére.

Az új kabin kialakításánál a külsõ és belsõ kényelem került elõtérbe, vagyis nagy szögben biztosítanak kilátást a szélesebb ablakok, a belsõ kialakítás pedig tágas és kényelmes. Természetesen ennek az a célja, hogy a munkával teli napokon garantálja a biztonságot és a hatékonyságot használójának. A JSM-joystick Manitou szabadalom, ezen a kezelõegységen keresztül elektromosan vezérelhetõ a gém mozgása, így egy idõben több mûvelet is lehetséges, valamint a gém ki- és behúzása a JSM egységen található görgõkkel arányosan szabályozható. A JSM egyben vezérli a Maniscopic valamennyi teleszkópos- és összes menetfunkcióját is. A JSM mindezek alapján tehát nem más, mint egy multifunkcionális emelõ. A gépek alapfelszereltsége az állítható kormányoszlop, a vezetõ súlyához állítható Grammer vezetõülés, a közúti világítás és plusz négy munkalámpa a még biztonságosabb pakoláshoz. A Manitou a felhasználók tapasztalatainak alapján átdolgozta a motor hûtõrendszerét is. A közös nyomócsöves motorokhoz szükséges gázolaj szûrõ és -hûtõ áthelyezésével a levegõ beáramlása már teljesen akadálymentesen történik, amivel még nagyobb hûtési hatásfok érhetõ el.

 


 

Az Év traktora díj birtokosa a New Holland

Rico Helmrich marketing menedzser válaszolt kérdéseinkre.

Az Agritechnika számunkra az egyik legfontosabb kiállítás, nemcsak Németországban, hanem egész Európában. Ennek oka, hogy ez a kiállítás a kapuja a kelet-európai piacoknak, így Magyarországnak is. Itt lehetõségünk van üdvözölni a környezõ országokból nagy számban érkezett látogatókat. A New Holland számára tehát fontos, hogy az Agritechnikán bemutassa teljes termékskáláját.

Az Év Traktora a New Holland T 7070 Auto Command traktora lett. (A díjról érdemes megjegyezni, hogy annak odaítélésérõl 20 független, európai újságíróból álló szakmai zsûri dönt. Az általuk elsõ körben megszavazott traktorok képezik a következõ szavazás alapját (nominees), ahova már csak maximum 7 traktor kerülhet be minden kategóriában (open field, specialized). Ezekbõl kerül ki aztán a gyõztes, a zsûritagok újbóli voksolása szerint. A szavazás során minden zsûritagnak biztosítani kell a lehetõséget a traktorok munka közben való megtekintésére is.

 


 

Kiosztották a Golden Tractor for the Design díjat is, amelyet modernül agresszív megjelenésével szintén a New Holland T 7070 Auto Command gép nyert el. A dolog érdekessége, hogy a 2008-as év traktora díjat a T 7060 Power Command nyerte el a 2007-es Agritechnikán. Így a T 7000 széria a legtöbbet díjazott traktor a díj 13 éves történelme során.

Ezen felül a New Holland több díjat is kapott: aranyérem az utomatikus ürítõ csiga vezérlésért, és 2 ezüstérem – egyik az automatikus szelelõ ventilátor fordulatszám állításért, másik pedig az intelligens kormányzási és fékezési rendszerekért ítéltetett nekik. A díjazott termékekrõl bõvebben a www.agronaplo.hu/termekinformaciok/207 oldalon olvashatnak.

 


 

Leonie Buhl, a traktorpool Európai kereskedelmi tanácsadója szerint az Agritechnika a világ legnagyobb mezõgazdasági gépesítés kiállítása, ezért fontos számukra, hogy itt bemutassák a honlapukat, a traktorpool-t, és találkozzanak a vásárlóikkal, hogy megismertessék velük az oldal új funkcióit, bemutatkozzanak a nemzetközi piacon és bemutassák partnereiket: Anglia, Lengyelország, Franciaország, Hollandia, Ausztria, Oroszország, Ukrajna és Magyarország. Partnereiken kívül nagyon sok magánszemély is érdeklõdik, megnézi az oldalukat, gépet keres vagy megpróbálja megkeresni eladó gépei számára a releváns célcsoportot. Az elmúlt hónapban keresõ-optimalizálási eszközöket alkalmaztak, így a google és más keresõprogramokon is elõkelõbb helyen szerepelnek. Ez segít a partnereiknek, hogy jobban fókuszálhassanak a potenciális vásárlókra. Ez a látógatószám növekedésében érzékelhetõ, ami majdnem duplájára emelkedett. Remélhetõleg nem csak a látogatók, hanem a megkeresések száma is növekedni fog.

 


 

 

Vogel - Noot – aki mindig újít

A cég magyarországi értékesítési vezetõje, Gazsi Zsolt büszkén beszélt arról, hogy a Vogel – Noot-nál mindig, minden gépen van valami kis újításuk. Kettõ nagy újdonság van, a VibroCult magágykészítõ kombinátor, ami 3,7-9,6 m–es munkaszélességben elérhetõ, függesztett és vontatott kivitelben. Ez egy könnyû tavaszi magágykészítõ, simítóval, rugóskapákkal és lezáró hengerrel.

A másik újdonság a TerraRoll szántás elmunkáló henger, ami 4,30-8,30- m-es munkaszélességig kapható. A Cambrige és Crosskill gyûrûvel is felszerelhetõ, és hidraulikusan állítható simítóval ellátott gépek szántás elmunkálásra, hengerezésre, tavaszi felfagyások kezelésére alkalmasak – és egyaránt használhatók kisebb illetve nagyobb gazdaságokban is.

Fontos fejlesztésük az a TerraDig lazító, amely most már Törökszentmiklóson, kettõ különbözõ vázmagassággal készül, 5-11 késes változatban. A TerraDig XXS a 110 cm-es gerendely magasságával a legnagyobb és legerõsebb a piacon, ezzel akár 70 cm mélyen is lehet lazítani. A kés kialakításnál nagyon fontos, hogy nem csak lazít, hanem a szárnyas kések felhelyezésével egy kicsit forgatja is a talajt, és a hidraulikusan állítható hátsó hengerekkel át is darálja a talajfelszínt. Egyedülálló a Vogel-Noot-nál, hogy különbözõ lezáró hengerek is felszerelhetõek erre a típusú lazítóra.

Céljuk, hogy a talajmunkagépekben, vetésben, permetezõ gépekben a legkisebb gazdaságtól a legnagyobb gazdaságig teljes sort tudjanak kínálni.

Ezért az elmúlt években folyamatosan fejlesztették a meglévõ mosonmagyaróvári gyárukat és több gyártóüzemmel is bõvültek: Németország – permetezõgépek, Szlovákia – vetõgépek és ami a legfontosabb a törökszentmiklósi üzem, amely az EU-n belül is az egyik legújabb gyárnak számít.

 


 

A Weidemann „kicsi bors”-a

Páratlan a piacon a Weidemann ügyes kis gépe – mondta Trägner Wilfried, a Mauch/Weidemann kelet-európai értékesítési vezetõje, aki választ is adott arra, miért P 4512 néven jelent meg a gazdák számára oly hasznos és régen várt termékük. Nos, ez a kompakt kis gép, amely befér az istállókba, szûk helyekre, és két méter alatti belmagasságú épületekbe: képes 4,5 méter magasra 1,2 tonnát megemelni.

Kifejlesztésénél elsõdleges szempont az az igény volt, amelyet a gazdák már 3–4 éve megfogalmaztak, de a korábbi kiállításokon hiába keresték a remek kis masinát.

Az ár-érték arányban jól pozícionált gép a magyar piacon is sikeres lehet. S bár természetesen pályázati támogatással egyszerûbb a megvásárlása, megengedheti magának a gazda, hogy akár támogatás nélkül is megvegye. Az új gép kiválóan alkalmas kisebb és közepes méretû vállalkozásoknál, illetve tökéletes elsõ gépként. Nagyobb cégeknél pedig második, valamint többedik és kiegészítõ gépként tökéletesen megállja a helyét.

 


 

Beatrice Friedli, a ZANIN F.lli s.r.l. ügyvezetõje így nyilatkozott:

„Egy új magtisztítót hoztunk a kiállításra. Ez egy kombi gép, mert tisztít, rostával és levegõvel, szétválogat 5-féle nagyságú szemméretet, és mivel kerekes alvázra lesz szerelve még vontatható is. A tervezéskor figyelembe vettük azt is, hogy minden kritériumnak megfeleljen úgy teljesítményben (legkisebb 5t/h, a legnagyobb több mint 100t/h.), mint árban.

Itt a kiállításon ezt a gépet nagy érdeklõdés övezte. Sokan meglátogattak minket Oroszországból, Magyarországról és Csehországból is. Ennek a kedvezõ ár mellett az az oka, hogy a ZANIN név már ismert a piacon és tudják, hogy kizárólag minõségi termékeket állítunk elõ. Ez esetben a jó minõség és a kedvezõ ár együtt van jelen. A 2009-es év nagyon sikeres volt és 2010-re további terveink vannak.

 

Az Agritechnika kiállításról az Agro Napló által készített interjúkat, hanganyagokat, képeket és videókat az alábbi linken http://www.agronaplo.hu/termekinformaciok/207 találja meg.