MENÜ

Tõgyhigiénia és a tõggyulladások gyakorisága I. rész

Oldalszám:
dr. Sághy Tibor 2014.02.21.

Megfelelõ tõgyhigiéniai készítményekkel és eljárásokkal a fertõzési nyomás csökkenthetõ, és megakadályozható a még egészséges állatok fertõzõdése. A fertõtlenítésen kívül a fejés elõtt használt szereknél a tisztító hatás, a fejés utániaknál pedig a bõrápoló hatás szintén nagy jelentõséggel bírnak.

 

 


 

Tõgybimbó kezelésére szolgáló szerek a fejés elõtt - ezek a készítmények segítenek a tõgybimbó bõrét megtisztítani és fertõtleníteni, mielõtt a fejõkehellyel érintkeznének. Erre a munkafolyamatra kevés az idõ, fontos tehát a gyors, egy percen belüli tisztító- és fertõtlenítõ hatás. A rövid behatási idõ miatt itt kevésbé számíthatunk arra, hogy a bõr mélyebb rétegeiben meghúzódó, állatról állatra terjedõ, ún. kontagiózus patogéneket is elpusztítsa, hatása inkább a bõr felsõ rétegeiben található, fõleg környezeti eredetû patogének (pl. E. coli) számának csökkentésében van. Használatukkal kedvezõen befolyásolhatjuk a kifejt tej csíraszámát (1. Táblázat), valamint a tehénállományban az új tõgyfertõzések arányát (2. Táblázat) is.

 


 


 

Az elsõ táblázatból az is kiderül, hogy a legrosszabb eredményt az ún. hagyományos vizes tõgymosással lehet elérni, különösen, ha utána nincs idõ alaposan szárazra törölni a tõgyet, és a koszos víz belefolyik a fejõkelyhekbe. A száraz és a vizes-nedves letörlés sem elég eredményes, hiszen a szennyezõdések hatékony fellazítását, majd a fertõtlenítõ hatást ezek nélkülözik.Nem könnyû azonban a kedvezõ hatások összehangolása a modern fejés elõtti tõgybimbó fertõtlenítõ szerek esetében sem. Hiába jó a szer fertõtlenítõ hatása, ha a szerves szennyezõdések rögtön hatástalanítják azt. Egyes fertõtlenítõszerek károsítják a bõrt, kontakt dermatitiszt okoznak. Nem véletlen, hogy a Semmelweisz által javasolt klóros-vizes kézfertõtlenítést ma már sehol sem alkalmazzák. A nagyon jó szennyoldó hatás is általában feloldja a bõr természetes zsírrétegét, elõsegítve annak kiszáradását. Három, egymásnak sokszor ellentmondó követelménynek kell tehát megfelelni, ami a kémikusoktól alapos tervezést, az alapanyagok gondos összeválogatását igényli.A különbözõ alkalmazási formáknak is vannak elõnyeik és hátrányaik is. Bemártópoharak használatával a készítményeket gyorsan, jól fellehet vinni a bõrfelületekre, de nem mindíg lehet ellenõrizni, hogy nem-e éppen az elhasznált, fertõtlenítõ hatásában kimerült oldattal terjesztjük-e tovább a kórokozókat. A spray technológiával nem terjesztjük a fertõzéseket, de nehéz biztosítani, hogy az oldat az összes tõgybimbó minden oldalára odakerüljön. Mind a bemártópohár, mind a spray esetében a tõgybimbó szárazra törlése egy külön munkafolyamat. Az elõre benedvesített papírnál egy munkafolyamat a tisztítás, fertõtlenítés és a törlés, de a bõrre jutó oldat ritkán ér el hatékony fertõtlenítõ koncentrációt és behatási idõt.Új technológia a fejés elõtti készítmények habosítása speciális habosító bemártópohár alkalmazásával. Itt biztosítani tudjuk a tõgybimbók egyenletes befedését, a megfelelõ koncentrációt és behatási idõt, valamint csekély a fertõzés továbbvitelének az esélye is.

A tõgybimbók törlése itt is külön feladat, amelynek megfelelõ végrehajtása kulcsfontosságú mind a tõgyhigiénia, mind a tejleadás szempontjából. Általában egyszer használatos tõgytörlõ papírt javasoljunk, mert a textil kendõk mosását és fertõtlenítését különösen nehéz megvalósítani, ezáltal a fertõzések továbbvitelének leggyakoribb forrásai lehetnek. Azt se felejtsük el, hogy a fejés elõtti tõgybimbó törlés egyben stimulációs inger a tehén számára, és az oxitocin hatás 60-90 másodperc után bekövetkezik. Ennyi idõvel a törlés után a fejõkelyheket tehát már fel kell helyezni, és el kell kezdõdjön a fejés.A következõ lapszámban a fejés utáni tõgybimbó kezelésre szolgáló szerekrõl lesz szó.dr. Sághy Tibor