MENÜ

Farsangi alkatrészvásár az Amazone gyári képviseleténél

Oldalszám: 72-73
2014.02.21.

Lassan eltûnnek az utcákról a kidobott, elszáradt karácsonyfák, lassan megjelennek a bevásárló központok polcain a vetõmagok. Ez egy dolgot jelent a gazdának: véget ért az ünnepek, a jólesõ pihenés idõszaka, ideje munkához látni, készülni a következõ szezonra. Itt az ideje felmérni a gépeink állapotát is. Ha tavaly kijavítva, a karbantartási feladatokat elvégezve tároltuk el a gépeket, akkor nagy meglepetés nem érhet minket, hacsak haszonvas gyûjtõk rá nem találtak a gyengén õrzött eszközökre. Amennyiben a gépeinket nyáron, vagy az õsszel nem készítettük fel a következõ szezonra, akkor ezt most kell megtegyük.

 

 

Ne sajnáljuk rá az idõt, alaposan nézzük át a gépeket. Jusson eszünkbe, hogy a tavaszi szezon a legbizonytalanabb idõszak a növénytermesztésben. Bizonytalan az idõjárás, sok a munka, kevés az idõ. A vetés közben meghibásodott gépek javítása sokkal költségesebb. Drágábban lehet beszerezni az alkatrészt, hiszen az alkatrész gyors beszerzését a szállítási költség jelentõsen megnövelheti. Gyakran barkácsmegoldásra kényszerülünk, ami sokszor még nagyobb kárt okoz, mint ami már korábban is fennállt. A kiesett idõ, a rosszul elvégzett munka is csak a veszteséget fokozza. Lássuk, mik azok a lehetõségek, melyekkel csökkenthetjük a károkat.

 


 


 

Vizsgáljuk át a gépeket alaposan. Elõször vegyük szemügyre az üzemszerûen elhasználódó, elkopó alkatrészeket. Mûtrágyaszóróknál ellenõrizzük a szórólapátok és a szórótárcsák állapotát. A szórótárcsák ritkán mennek tönkre, de egy baleset, vagy a házilag hajlított lapátok okozta kiegyensúlyozatlanságból eredõ vibráció használhatatlanná teheti õket. A szórólapátok üzemszerûen elkopnak. A lapát élettartamára nincs elõírás. A kopás sebessége sok tényezõtõl függ. A szórási távolság, a kiszórt mennyiség, a szemcseméret, a szemcse formája, a mûtrágya fajtája, gyártmánya mind hatással vannak rá.Talajelõkészítõ gépeknél elsõ sorban a talajba hatoló szerszámok, tárcsák kopottságát, sérüléseit kell ellenõrizni. A kopott szerszámok nem csak rosszabb minõségû munkát végeznek, de az üzemanyag-fogyasztást is megnövelik. Vizsgáljuk meg a tárcsacsapágyakat. A sérült csapágy rövid idõ alatt tönkre megy. Idõben elvégzett cserével elkerülhetjük a csapágyház és a tengely károsodását. Vessünk még egy pillantást a talajlezáró, tömörítõ hengerek állapotára is.A vetõgépeknél a csúszó csoroszlyák és a csoroszlyatárcsák vannak kitéve leginkább a talaj abrazív hatásának. Vizsgáljuk meg a csoroszlya után haladó kopóorrot is. A kopóorr és az azzal egybe épített szerkezet hivatott megtartani a magárok oldalát addig, míg a vetõmag a magárokban nyugalomba nem kerül. Ha a kopóorr túlságosan kopott, vagy sérült, akkor idõ elõtt beomolhat az oldala, így a kijuttatott vetõmag nem a kívánt helyen áll meg, ami egyenetlen tõtávot eredményez. A vetõkerekek, illetve vetõtárcsák, a magvezetõ csövek, maglesodró kefék állapotát is térképezzük fel.A permetezõgépek legkényesebb pontja a szûrõrendszer. Ellenõrizzük a szívószûrõt, a nyomószûrõt és a fúvókaszûrõket. Ha gyakori a fúvóka eldugulás, akkor nem elég finom a fúvókaszûrõ. Ha a fúvókaszûrõk túlságosan szennyezettek, akkor cseréljük ki a nyomószûrõt finomabbra. Ha pedig a nyomószûrõ szennyezõdik el idõ elõtt, akkor a szívószûrõ hatékonyságán kell javítani. Általános szabály, hogy a szívó oldalról indulva, a szûrõknek egyre finomabbnak kell lenniük. Szereljük ki a szûrõket és tisztítsuk ki, vagy cseréljük ki újra.

Az üzemszerûen elhasználódó alkatrészek után vizsgáljuk át a gépek többi olyan részét is, mely tapasztalataink szerint hajlamos a meghibásodásra. Nézzük át a csapágyakat, a hajtóláncokat, ellenõrizzük az olajszinteket, a kötõelemek szorosságát, a biztosító szegek meglétét. Ha már nem várható fagy, próbáljuk ki a permetezõ gépet tiszta vízzel.

 


 

Ha végeztünk a gépek átvizsgálásával, írjuk össze a javításhoz, karbantartáshoz szükséges anyagokat, alkatrészeket. Az Amazone gépekhez az alkatrész-katalógus az interneten bárki részére hozzáférhetõ. Ha elakadt, vagy bizonytalan abban, hogy a helyes cikkszámot találta-e meg, kérjen telefonos segítséget (30/633-5000). A rosszul megadott cikkszám sok bonyodalmat okoz. Menjünk biztosra!Az Amazone a két éve létrehozta magyarországi képviseletét a debreceni székhelyû Amazonen-Werke Kft.-t abból a célból, hogy a termékeihez méltó színvonalú gépkereskedelmet, szerviz- és alkatrészellátást biztosítson. A cég az elmúlt két évben már bizonyított. Forgalma és az ellátás színvonala már most meghaladja a korábbi forgalmazókét. Az Amazonen-Werke Kft. ettõl az évtõl kizárólagos joggal képviseli a gyártót. Géppel és alkatrésszel a gyártót közvetlenül csak ezt a céget látja el. Természetesen a szabad kereskedelem elve alapján bárki forgalmazhat Amazone alkatrészt. Ezek a viszonteladók a hazai képviselettõl, vagy egy külföldi kereskedõtõl beszerzett alkatrészeket forgalmazzák általában saját raktárkészlet nélkül, a saját árrésükkel megnövelt áron. Ezeknél a cégeknél általában az alkatrész beszerzése sok idõt vesz igénybe, és a téves rendelés is gyakoribb az elfogadhatónál. Ezek alapján mit tehetünk? Menjünk biztosra!
 Forduljunk bizalommal a gyári képviselethez. Új, vagy régi géphez keres alkatrészt? Közel lakik, vagy az ország másik végében? Nem jelenthet akadályt. Az Amazonen-Werke Kft. az ország teljes területére szállít alkatrészt. Tegyünk egy próbát, akár most. Most farsangi akcióval várja megrendeléseinket. 2010. február 1. és február 28. között 10 ezer forint fölötti megrendelés esetén ingyenes házhozszállítást, 100 ezer forint fölötti megrendelés esetén pedig az ingyenes szállítás mellé 5% kedvezményt is kapunk. Menjünk biztosra! Rugalmas, precíz, megbízható.