MENÜ

Fordítsunk figyelmet a repcére már kora tavasztól!

Oldalszám: 29
2014.02.25.

Az elmúlt két évben betakarított repce területek és terméshozamok alapján elmondható, hogy a repce Magyarországon is a “szükségnövény” kategóriából a hasznot hozó növények sorába lépett elõ.

 

 


 

Gyakorlati tapasztalat, hogy a repce teljes termésének kb. 70 %-a - a virágzás kezdetétõl a teljes érésig tartó 70-75 napos érési idõszak alatt - a betakarítás elõtti 14. napig alakul ki. Ekkor alakulnak ki az oldalhajtások, a becõtermés fala és a magok. Az intenzív növekedés biztosításához az adott idõben, megfelelõ mennyiségben rendelkezésre álló fényre, hõmérsékletre, vízre, valamint tápanyagokra van szüksége a növénynek. Ezért tavasszal nem engedhetõ meg, hogy a repce magára maradjon!

A csekély számú oldalelágazást fejlesztõ, megdõlésre-kipergésre hajlamos repce 10-15%-al kevesebbet terem, míg egy közepes vagy erõsebb mértékû rovarkártétel esetén a várható termés akár 20-25%-át is elveszíthetjük!

Az egyre intenzívebbé váló repcetermesztési technológiák egyik sarokpontja a tavasszal célzottan elvégzett gombaölõ és regulátor hatású kezelés. A Bayer CropScience készítménye, a FOLICUR SOLO, hazai alkalmazása már egy évtizedes múltra tekint vissza. Kora tavasszal - a repce szárba indulásának kezdetén alkalmazva elsõsorban a regulátor hatás érvényesül: a növényi hormonok arányainak változása (auxin és citokinin tartalom nõ, a gibberelin és etilén tartalom csökken) azt eredményezi, hogy több és erõteljesebb oldalelágazódás képzõdik a növényeken. Ennek a folyamatnak a fontosságát nem lehet figyelmen kívül hagyni, ugyanis a repce becõk 60-70% az oldal-elágozásokon található! A regulátor hatására az érési idõ is meghosszabbodik és a becõkben a magok biztosabban ülnek. A szilárdabb növényállomány estében csökken a betakarításkori termésveszteség, a növények ellenállóbbak lesznek a záporokkal, a széllel szemben.

Az ipari növények közül a repcének van a legtöbb rovarkártevõje. Tavasszal a tünetek: hiányos becõképzõdés, becõfelnyílás és a korai magpergés lehet. Tavaly, az átlagosnál melegebb tavasz és a rövidebb fejlõdési ciklusok a repce esetében is elõbbre hozták és felborították az addig megszokott, rovarok ellen alkalmazott védekezési stratégiákat. Ennek hatására megnõtt a tavaszi rovarölõ szeres védekezések száma is (átlagosan 2,5-3 kezelés). A leggyakrabban alkalmazott készítmények között ott találjuk a Bayer CropScience tiakloprid hatóanyag tartalmú rovarölõ szerét a BISCAYA -t.

Ez a készítmény kielégíti a modern, hatékony, ugyanakkor környezetkímélõ inszekticiddel szemben támasztott követelményeket. A hatóanyag igen erõs felszívódó hatással, kiemelkedõ hatékonysággal és jó ökotoxikológiai tulajdonságokkal rendelkezik. A repce védelmére általánosan használt piretroid hatóanyagcsoporttal szemben a tiakloprid eltérõ hatásmechanizmussal rendelkezik, ezért a BISCAYA jól beilleszthetõ a repcekártevõk elleni hatásos védekezést szolgáló rezisztenciamenedzsmentbe.

A készítmény hatása egyaránt kiváló, akár táplálékfelvétellel, akár érintkezéssel kerül a rovar szervezetébe. A beporzást végzõ rovarokra, mint a méhek és poszméhek, nem veszélyes, ezért a termék a teljes virágzásban és nappal is alkalmazható. Magyarországi körülmények között a BISCAYA kifejezetten alkalmas a repce virágzása körül fellépõ (repcefénybogár, repcebecõ-ormányos) kártevõk elleni védelemre.

A fenti két készítményünk idén is a Bayer Repce Csomagban is hozzáférhetõ, amely 20 hektárra elegendõ mennyiségû FOLICUR SOLO-t és BISCAYA-t tartalmaz. A Bayer Repce Csomagot keresse a növényvédõ szer forgalmazóknál.Csorba Csaba