MENÜ

A legújabb növényvédelmi trendekrõl tájékoztatták a gazdákat

Oldalszám: 23
2014.02.25.

Szezonnyitó rendezvénysorozatot tartott országszerte a Syngenta. A találkozókra meghívott gazdák megismerkedhettek a legújabb kalászos-, olajos növények valamint kukorica növényvédelmi technológiákkal és vetõmagkínálattal, emellett hasznos mezõgazdasági tanácsokat kaptak az idei évre vonatkozóan.

 

 

A gazdasági válságnak köszönhetõen különösen nehéz évet tudhat a háta mögött a mezõgazdasági ágazat, amely elsõsorban az értékesítési ár csökkenésére, valamint a támogatások mérséklésére vezethetõ vissza. Ilyen feltételek mellett a 2010-es év óriási kihívást jelent a termelõk számára, amelyben fontos szerepet tölt be a növényvédelem. A védekezési alternatívák legújabb trendjeivel a Syngenta immár hagyományosnak számító szezonnyitó rendezvénysorozatán ismerkedhettek meg a gazdák.Az elõadásokból például megtudhatták, hogy 2009 õszén sok esetben elmaradt a repce növekedés-szabályozása a csapadékszegény idõjárás, a megcsúszott késõi vetés, valamint a növények heterogén, fejletlen állománya miatt. Ilyenkor tavasszal mindenképpen pótolni kell a kezelést, mivel a téli viszontagságoktól megviselt növénynek mihamarabb regenerálódnia kell, aminek minõsége alapvetõen meghatározza a késõbbi termés mennyiségét és minõségét.

Másik fontos téma az õszi búza esetében a kalászfuzárium visszaszorításának, illetve a gombák által termelt káros mikotoxintartalom alacsony szinten tartásának káros hatása volt, amelyek ellen integrált védekezésre van szükség. Ebben az esetben a növényvédelem gondos megtervezése óriási szerepet játszik, mivel a célzott permetezésre rendkívül rövid idõ áll rendelkezésre.

Szintén kiemelt figyelemben részesültek a csávázószerek, amelyek alkalmazásával kukoricában és napraforgóban célzott, a vetés pillanatától aktív, a zöld növényi részeket károsító rovarkártevõk igen széles csoportja elleni védelem érhetõ el. A csávázott vetõmag alkalmazásával a rovarölõ hatás mellett a kultúrnövény gyorsabb és egyöntetûbb fejlõdését, a növényekben rejlõ biológiai potenciál jobb kihasználását eredményezi. Az elõadássorozatot a vállalat vetõmagkínálatának bemutatása zárta.

 


 

„A Syngenta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy partnereinek olyan komplett növényvédelmi megoldásokat kínáljon, amelyek egyszerûen és hatékonyan alkalmazhatóak. Vállalatunk évente több mint 2 millió dollárt fordít kutatásra és fejlesztésre, hogy évrõl-évre jobb minõségû növényvédelmi alternatívákat tudjunk kínálni a termelõk számára. A szezonnyitó rendezvények legfõbb célja, hogy hasznos gyakorlati információkkal, személyes tanácsokkal lássuk el partnereinket, s egyben áttekintõ összefoglalót adjunk a legfontosabb növényvédelmi trendekrõl, újításokról.” - fûzte hozzá a szakmai rendezvénysorozathoz Czigány Tibor, a Syngenta Kft. ügyvezetõ igazgatója.