MENÜ

Atonik - hozza ki repcéjébõl a maximumot!

Oldalszám: 59
2014.02.19.

Az Atonik több éve bizonyítja, hogy jól bevált technológiai eleme a repcetermesztésnek. A repcével foglalkozó szakemberek a vetésterület közel 20 százalékán használják már sikeresen.

 

A leggyakoribb kijuttatási mód a kora tavaszi - rovarölõ szeres védekezéssel egy menetben történõ – kijuttatás, 0,6 l/ha dózisban. Ezzel a kezeléssel a repce oldalelágazásainak száma érzékelhetõen növelhetõ amellett, hogy a kora tavaszi kijuttatás elõsegíti a repce gyorsabb regenerálódását a tél okozta stresszt követõen.Sokan próbálták már ki eredményesen a közvetlenül a repce virágzása elõtt javasolt második kezelést is (a dózis szintén 0,6 l/ha). Ez a kezelés a termékenyülésre és a becõbekötõdésre van jótékony hatással. E második kezelésnek akkor van igazán értelme, ha megfelelõen csapadékos az idõjárás, jó a talaj vízellátottsága és van esélye a növénynek a többletkötések kinevelésére.

Az Atonik különbözõ repcefajtákra és hibridekre gyakorolt hatásának megismerése céljából 2008-ban nagyszabású fajtaösszehasonlító vizsgálatsorozatba fogtunk. Az ország négy helyszínén négy fajta, illetve hibrid viselkedését vizsgáltuk. Álljon itt példaként egy (eszterágpusztai) eredmény (1. ábra).

 


 

 

A rendelkezésre álló eredményekbõl annyi már biztosan látszik, hogy valamilyen mértékben a vizsgált fajták és hibridek mindegyike pozitívan reagált az Atonikos kezelésre. Végleges következtetéseket azonban csak a vizsgálatsorozat befejeztével, illetve nagyüzemi vizsgálatokat követõen lehet majd levonni.A 2. ábrán látható – Lengyelországból származó – grafikon az elmúlt években repcében elvégzett 48(!) kísérlet összesített eredményét szemlélteti. Az összes kísérletben egy kezelés történt, kora tavasszal, 0,6 l/ha-os dózissal. A grafikonon nagyon jól látszik, hogy a kezelés hatására mért terméstöbblet a kísérletek többségénél 5–15% volt. Kisebb számban elõfordult olyan is, hogy nem lehetett szignifikáns különbséget kimutatni a kezeletlenhez képest, de olyan is, ahol 20–30% terméstöbbletet regisztráltak.

 


 

 Az elsõ ajánlott kezelés ideje hamarosan elérkezik. Ajánljuk figyelmébe a készítményt azoknak is, akik még nem használták. Érdemes kipróbálni! Nagy segítséget nyújt a repce tavaszi indulásánál, a várható többlettermésrõl nem is beszélve.

Herpai Sándor

Arysta LifeScience Magyarország Kft.