MENÜ

Az IKR évadnyitó vevõtalálkozója

Oldalszám: 71
2014.02.19.

Hagyományos téli vevõtalálkozó sorozat keretében látta vendégül partnereit az IKR az ország 14 városában, hogy aktuális szakmai és pénzügyi információkkal szolgáljon vendégeinek – és elõadások keretében tájékoztassa a megjelenteket a gazdasági tendenciákról, újdonságaikról, technológiai fejlesztésekrõl, illetve akcióikról.

 

 

Szaxon J. Attila, a közel négy évtizedes múlttal rendelkezõ IKR Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a nagyszámú vendégsereget. Ismert tény, hogy a piaci viszonyokhoz rugalmasan igazodó fejlesztõ-, szolgáltató-, kereskedõcég biztos segítséget jelent partnerei számára a szántóföldi termeléstõl a piaci értékesítésig. Partnerekkel való kapcsolattartásukat következetes üzletpolitikájuk határozza meg, amelyben a vevõ áll a középpontban.Vámosi Gábor terménykereskedelmi igazgató elõadásában vázolta, mi várható az elkövetkezõ idõszakban a terményárak kérdésében. A világkészlet csökkenése áremelkedést jelent, a készletnövekedés pedig árcsökkenést. A 2008-as év a búzatermésben világszerte rekordot hozott, említette az elõadó példaként. A válság azonban megtörte a korábbi ázsiai fogyasztást, ami jelentõsen hatott a globális piacra. A 2009-ben termett kevesebb gabona még kisebb fogyasztást jelentett. A 2010-es kilátásokra jellemzõ a piacon szélsõséget okozó felesleg. A hazai ex­portra jósolható a lokális kereslet, de a nagy volumenû érdeklõdések elmaradnak.

A bankok finanszírozási morálja sem olyan, mint pár évvel korábban volt és a kõolaj ár változása is befolyásolja az árakat.

Takács Géza vetõmag-elõállítási és -kereskedelmi igazgató szerint nagy kérdés, hogy a globális felmelegedés mennyire hat ránk. Elsõsorban a széndioxid-kibocsátás tehetõ ezért felelõssé, amelyben Kína, Amerika és Oroszország járnak az élen. Ezek a változások átalakíthatják nagy földi rendszerek mûködését. Úgy kell gondolkodnunk, hogy az unokáinktól kaptuk kölcsön a Földet, nem a nagyszüleinktõl örököltük! Az elmúlt tíz évbõl mindössze kettõben volt az átlag csapadékot meghaladó mennyiség.

A többi év aszályos, a 2009-es év pedig igazán kritikus volt.Horváth András növényvédõszer-kereskedelmi üzletág igazgató növényvédelmi kérdésekrõl szólva mondta, hogy a 2009-es évet sokak szívesen elfelejtenék. A rendkívül drasztikus aszály és a világválság miatt hatalmasat buktak a terményárak, a terménypiac nem mutatott kellõ érdeklõdést. A termelõk az olcsóbb megoldások felé fordultak, és fizetési nehézségekkel küszködtek. A beszûkült hitelforrások miatt elindult a körbetartozás. Bekövetkezett a korábban elképzelhetetlen helyzet, visszaestek a termések, ugyanakkor a felvásárlási árak is. Aki 2009-ben csak átlagot termelt, az veszteséget realizált. Ez rányomja a bélyegét a növények kezelésének számára is, pedig jelentõs változások álltak be Magyarország gyomflórájában. Az 5. országos gyomfelvételezés adataiból megállapítható, hogy ha tudjuk, mi ellen kell védekeznünk, széles és rugalmas a kínálat.Nagy Lajos termelési vezérigazgató helyettes a tápanyag visszapótlásról beszélt. Egyik példaként Baranya megyét említette, ahol a talajadottságok éppoly színesek, mint a földrajzi tényezõk. Ez a sokszínûség külön feladatot jelent a gazdálkodóknak. A hazai talajok kiválóak, a világ átlagánál mintegy tíz százalékkal jobbak. De a talajadottságok még táblán belül is változnak, a savanyútól egészen a meszesig. A tápanyag-visszapótlásnál tehát nem lehet sematikus megoldást választani akár egy táblához sem.A precíziós vizsgálat és talajgazdálkodás témakörében az elõadó említette, hogy a rendelkezésre álló AKG pályázat során 16 ezer pályázóból mindössze minden hatodik nyert. Nekik azonban vannak kötelezettségeik: 90 napon belül fel kell térképezniük a területet és elküldeni azt az MVH-nak. A kapcsolódó feladatok elvégzésében segítséget nyújtanak az IKR munkatársai, akik minden adatot elektronikusan, egységes formában rögzítenek, és a központi adatbázisba is felvisznek. Így a továbbiakban partnerként nyújtanak segítséget

Demcsik László szerviz fõmérnök a mûszaki szolgáltatásokról szólt. Az IKR központi vevõszolgálattal, oktatástovábbképzéssel, területi szervizzel, alkatrész-kereskedelemmel, javítással és gyártással szolgálja ki partnereit. A gyártótól beérkezett gépek átvizsgálása, komplettírozása, nullszervizelése, minõségellenõrzése és mûszaki vizsgáztatása mind a gépátadás része. A garanciális ügyeken túl a lassú jármûvek vizsgáztatása is szerepel szolgáltatásaik palettáján.

Balla Jenõ javító- és gyártóüzem igazgató az új gyárról beszélt, amelyet az IKR-en belül hoztak létre. A fejlesztéshez szükség volt a régi bábolnai szárítók technológiájára és a beintegrált csapatra. Termékcsoportjaik széles skálán mozognak, megtalálható a B3-15 szárító, az F3 adapter, illetve különbözõ szállítóeszközök.

Nyitrai István gépértékesítési igazgató szólt a szárítókról, amelyhez a teljes technológiát szállítják. Sok egyéb mellett a GPSrõl is beszélt, hiszen az IKR megkezdte a flottakövetõ rendszer forgalmazását.

Villám Ferenc munka- és célgép üzletág igazgató büszkén mondta, hogy ez évtõl a világ legnagyobb gyártójának, az évente 80 ezer gépet gyártó Kuhn cégnek kizárólagos forgalmazói lettek. Az idei akcióik széles palettáját pedig érdemes részletesen végigböngészni, gépértékesítés vezetõiket felkeresni, számos ajánlatuk van!Illés Zoltán NH kereskedelmi igazgató a New Holland újdonságokat ismertette, amelyeknél a fejlesztések a mind gazdaságosabb termelését hivatottak szolgálni.

–Keresztes–