MENÜ

FitoHorm a jó minõségû búzáért!

Oldalszám: 31
2014.02.19.

Az elmúlt 30 esztendõben a FitoHorm fogalommá vált a levéltrágyázásban. A termékek gyártása hazai felhasználók tapasztalatai nyomán, több kísérleti állomás és kutatóintézet közremûködésével 1980-ban indult útjára.

 

Az azóta eltelt három évtizedben évrõl-évre egyre több gazdálkodó alkalmazta a FitoHorm összetett- és egy hatóanyagú oldatait, s számolt be azok kedvezõ hatásáról. A FitoHorm készítmények méltán sikeresek napjainkban is.Szántóföldi növénytermesztésünk legjelentõsebb képviselõje az õszi búza. Termesztésének fontos technológia elemeként tartjuk nyilván a levéltrágyázás lehetõségét. Talajaink vizsgálatakor a létfontosságú makro- és mezoelemek mellett mind nagyobb figyelmet érdemelnek a mikroelemek. Az esetenként kritikusan alacsony mikroelem-ellátottságból (Cu, Zn stb.) fakadóan ugyanis – kiegészülve az idõjárási szélsõségekkel – komoly nehézségekkel találhatjuk szemben magunkat. Tavasszal vessünk hát számot azzal a kérdéssel: Hogy is állnak búzatábláink a nélkülözhetetlen mikroelemekkel? Vizsgáljuk meg:1. Rendelkezünk-e talajvizsgálati eredményekkel, s ha igen mit mond az el számunkra?2. Használtunk-e az elmúlt években mikroelemeket tartalmazó szerves trágyát vagy mûtrágyát?3. Elégendõ nedvesség van-e a talajban a mikroelemek felvételéhez?

… És azok a kérdések, amelyeket évrõl-évre fel kell tennünk az eredményes gazdálkodás reményében. Mikroelemek hiányában ugyanis törvényszerûen termés- és minõségveszteség lép fel.A FitoHorm technológia alkalmazása fõként a megelõzést szolgálja. A speciálisan gabonára kifejlesztett FITOHORM EURO-ÖKO BÚZA összetételének (jelentõs réz-, cink-, magnézium- és kéntartalom) köszönhetõen professzionális megoldást kínál a hiányállapotok megelõzésében, mérséklésében. Alkalmazása bokrosodáskor és kalászoláskor 4-5 l/ha dózisban ajánlott. Kijuttatása külön menetet nem igényel, növényvédelmi munkákkal együtt elvégezhetõ. Használatával a tovább fotoszintetizáló, több tápanyag beépítésére képes állomány egyöntetûbb, üdébb képet ad a határban. Az állomány észrevehetõen jobban ellenáll a betegségeknek, kórokozóknak.

A FitoHorm palettáján helyet foglaló nagy sikerû oldat ­mûtrágya, a MAKROSOL komplett makroelemsort tartalmaz (N, P, K) és a legfontosabb mikroelemeket is megtaláljuk benne. Ezzel a makro- és mikroelemek együttes és gazdaságos kijuttatására nyílik lehetõség. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a mikroelemekkel megfelelõen ellátott növény gyökéren keresztüli tápanyagfelvétele is intenzívebb lesz, javul a vízfelhasználása (kisebb fajlagos vízigény), s ez a gazdaságos vízfelhasználás döntõ jelentõségû lehet a csapadék nélküli hónapok alatt. Alkalmazását általános kondicionálásra javasoljuk 3–5 l/ha dózisban.A megelõzés mellett azonban gyakran van szükség a már meglévõ hiányállapotok kezelésére, orvoslására is. Ilyenkor az összetett készítményeken túl elõtérbe kerülnek az ún. egyhatóanyagú készítmények, a FitoHorm monokelátok.A búza kifejezetten rézigényes növény. A rézhiány mindig a fiatal leveleken jelentkezik, a növény növekedése lassúbb, a levelek szürkészöldek, klorotikusak lesznek, esetleg kifehérednek. Búza tipikus rézhiánytünete a „fehérkalászúság”. A szemek léhák, fejletlenek. A tünetsor elkerülésére, illetve a már fennálló rézhiány orvoslására ajánljuk a FitoHorm rézkelátját a FitoHorm 63 Cu rézoldatot (5 l/ha).A réz mellett napjaink gazdálkodásában a mangán hiánya mind nagyobb problémákat okoz. Hiánya esetén a fiatal levélerek között hálószerûen klorózis lép fel, a növény többi része zöld marad. Súlyosabb esetben nekrotikus foltok is megjelennek, ezek az ún. „szárazfoltosság” tünetei. A FitoHorm monokelátjai közül ilyenkor a FitoHorm 54 Mn mangánoldatot ajánljuk alkamazni 5 l/ha dózisban.A mikroelemek jelentõségének hangsúlyozása közben ejtsünk néhány szót arról a fontos tápelemrõl is, amelyet ugyan korábban a mezoelemhez soroltunk, napjainkban jelentõségébõl fakadóan a „negyedik legfontosabb makroelemként” tartunk nyilván. A kén szerepét az olajos kultúrák termesztésén túl egyre gyakrabban emlegetjük immár az õszi búza kapcsán is. A kén hatással van a búza szárazságtûrésére, termésmennyiségére és a sütõipari paramétereket befolyásolva meghatározza a minõségét is. A FitoHorm új, rendkívül korszerû készítménye a Turbo Kén (60% S) a növényvédelmi munkálatokkal egy ­menetben bokrosodástól kalászolás végéig bármikor kijuttatható. Hektárdózisa 3 l/ha, melyet javallott akár többször is megismételni.