MENÜ

KRONE gépsor egy debreceni nagygazdaságban

Oldalszám:
2014.02.19.

Bár már március idusát is magunk mögött tudhatjuk, a nap ereje még gyenge ahhoz, hogy az éjszakai fagyokat elûzze, s az idõjárás-elõrejelzések is inkább szorványos havazásról szólnak, mint rügyfakasztó melegrõl. Debrecen környékén ugyan nincs hó, és víz alatti területeket is csak elvétve látni errefelé, az Agropoint Kft. telephelyén egyelõre csak a mûhelyben és a gépudvaron készítik fel a gépeket a tavaszi munkálatokra, a földre kimenni, dolgozni még nem lehet.

 

 

A cég – a VALKON Kft. kínálatából – több KRONE géppel és egy LUCAS bálabontóval gyarapította állományát 2009 nyarán, s az elmúlt szezon tapasztalatairól beszélgettünk a cég tulajdonosával, Gáspár Gyula úrral és Szabó Gyula ágazatvezetõvel.

 


 

Gáspár úr elmondta, hogy a rendszerváltáskor létrejött vállalkozás ma már 3000 ha szántót mûvel és 1600 rétet, legelõt gondoz. A növénytermesztés produktumait pedig – borjakkal együtt – 1000 db húsmarha hasznosítja. – „A húsmarhából, a tejjel ellentétben, évente csak egyszer keletkezik bevétel, de az árszint talán kiegyenlítettebb, mint a tej esetében. Annak ellenére, hogy az olasz, görög és horvát felvevõ piacok viszonylag stabilnak mondhatók, természetesen a mezõgazdaság általános gyengélkedése itt is érezhetõ. Ezért is a legfontosabb célkitûzés a költségtakarékosság és a hatékonyság növelése. Itt, a Hortobány szélén valamennyi „mellékterméket” is hasznosítjuk, és a trágyát is visszajuttatjuk a földekbe. Nem adjuk fel, lesz még jobb is” – jellemzi Gáspár úr a tevékenység eredményességét.Rátérve a gépparkra látható, hogy a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetõen megújult állomány esetén a költségtakarékosság nem az olcsóságot jelenti: a Fendt és John Deere traktorok, Väderstad talajmûvelõ gépek, Ploeger borsókombájn mind azt mutatják, hogy a tulajdonos pontosan tudja, hogy egy beruházás hatékonyságánál a vételár bár fontos, de csupán egy tényezõ a sok közül. Ebbõl következõen már nem is talány, hogy miért a KRONE gépekre esett a választás, de a kérdést azért felteszem.

– „Természetesen minden beruházás elõtt alaposan körülnézek a piacon, legalább öt ajánlatot megvizsgálok, összehasonlítok és már felkészülten, fõleg minõség, kipróbáltság és ár alapján döntök. Így esett a választás a KRONE gépekre is. Gyakorlatilag így került hozzánk a két körbálázó, a SWADRO kétrotoros rendképzõ, a vontatott szársértõs kasza és LUCAS bálabontó is.” – adja meg a választ a házigazda.

 

 


 

 

 Ezek után kikerülhetetlen a kérdés, hogy mennyire váltak be a gépek. – „Eddig csak dicsérni tudom õket. Nagyon szép bálákat lehet velük csinálni. Szenázsból természetesen kisebb, 120 cm-es bálákat készítünk a variokamrással. A szalma, széna és lucerna mellett bebálázzuk a lezúzott csemegekukorica szárat is. Az árukukoricát már nem annyira, mert a marháknak sem ízlik úgy. A csemegekukorica szára is csak január végéig az igazi, ilyenkor már veszít a minõségébõl. Elmondhatom tehát, hogy eddig minden a várakozások szerint alakult a gépekkel, de mivel még egy szezont sem dolgoztak végig teljesen, a megbízhatóságról beszélgessünk majd inkább 3 év múlva.” – teszi hozzá Gáspár úr. Bár addig bizonyára találkozunk, de a meghívásra természetesen nem lehet nemet mondani, s szívesen számolunk be néhány év múlva ismételten és akkor már több tapasztalattal a KRONE gépsor teljesítményérõl és üzembiztonságáról.-dobos-