MENÜ

Tavaszi kultúrák tápanyagellátása

Oldalszám: 28
2014.02.19.

Április, május meghatározó hónapok, hiszen két nagyon fontos növényt, a kukoricát és a napraforgót ekkor vetjük. A gondos talaj-elõkészítés és fajtakiválasztás mellett nem elhanyagolható szempont a tápanyagellátás sem.

 Csak nitrogént adjunk vagy NPK-t? Milyen mûtrágyát, levéltrágyát alkalmazzunk? A választ sajnos természetesen behatárolják az anyagi lehetõségek is.
 

Egy dolog biztos: ki tudjuk számolni a régóta rendelkezésre álló adatok alapján, hogy mennyi tápanyagot vonunk ki a talajból az adott kultúrával.

Ez elég jelentõs mennyiség, nagyobb termés esetén akár 100–200 kg foszfor és kálium is lehet hektáronként. Több év alatt ezeknek a mennyiségeknek a többszöröse is elkerülhet a tábláról. A tápanyagok egy része pótlódik a talaj raktározott készleteibõl; azonban a feltáródás lassú folyamat, ilyen mértékû tápanyag-kivonással nem tud lépést tartani. Mindenképpen szükség van tehát tápanyag-utánpótlásra.

  

 Ha a kukoricát nézzük – mely közismerten nagy tápanyagigényû növény – egy szerény 8 tonnás terméshez átlagosan 180–200 kg nitrogént, 80–90 kg foszfort és 200–240 kg kálium hatóanyagot vesz fel a talajból hektáronként. A nitrogén vitathatatlan szerepe mellett kisebb mennyiségben ugyan, de fontos a foszfor is, fõleg virágzáskor. A kukoricatermesztésben a káliumtrágyázás a meghatározó, hiszen ez a tápelem döntõ szerepet játszik a növény vízgazdálkodásának szabályozásában, így befolyásolja a szárazságtûrés mértékét is.A káliummal jól ellátott növények jobban viselik a vízhiányt, és más stressztényezõkkel szemben is ellenállóbbak.A napraforgó a talaj szempontjából toleránsabb növények közé tartozik. Intenzív tápanyagfeltáró képességének köszönhetõen a „jég hátán is megél”, még olyan talajokon is tûrhetõ termést ad, ahol más növény már nehezen boldogulna. Itt sem célravezetõ a csak nitrogénnel történõ trágyázás, mivel a szükségesnél több nitrogén csökkenti a kaszat olajtartalmát, valamint növeli a gombás betegségekre való fogékonyságot. A foszfor és kálium jelentõségét tavalyi dunapataji kísérleti eredményeink is alátámasztották (1. ábra).

 


 

 

A kontrollhoz képest mindhárom másik parcella 50 kg/ha N-hatóanyagot kapott. A 2. kezelésben csak nitrogén került kijuttatásra (LINZER NAC 27N), a másik két parcellán viszont egy NP- (LINZER MAX 18/25/0+2S) és egy NPK-mûtrágyát (LINZER PRO 14/10/20+ 4S) alkalmaztunk. Önmagában a foszfor jelenléte is növelte a kaszatok teltségét, így a termést is; a kálium hozzáadása viszont további termésnövekedést és 1% olajtartalom-növekedést okozott.

Sok helyen elmaradt az õszi alaptrágyázás a tavaszi vetésû kultúrák alá, részint anyagi okokból, részint az idõjárás miatt. Az ilyen területeken a tavaszi mûtrágya-kijuttatással kell kiadnunk az összes szükséges tápanyagot, így különösen fontos, hogy az alkalmazott mûtrágya vízoldható tápanyagokat tartalmazzon, hiszen nincs már idõ a feltáródásra. Különösen a foszfor felvehetõségét kell szem elõtt tartani.A tavaszi alaptrágyázás költséghatékony módja a vetõgéppel sorba vagy sor mellé történõ tápanyag-kijuttatás. Ilyen megoldás esetén különösen érdemes odafigyelni a mûtrágya szemcseszerkezetére és minõségére; a gépek eltömõdése nemcsak bosszúságot, de költséget és idõveszteséget is okozhat.

A LINZER WARE termékek 80%-ban vízoldható formában tartalmazzák a foszfort, és kiváló szemcseszerkezetüknek köszönhetõen vetõgéppel is problémamentesen kijuttathatóak. A napraforgó és a kukorica számára elsõsorban a LINZER STAR (15/15/15+3S+Zn) és LINZER PRO (14/10/20+4S) termékeinket javasoljuk alap- és starter-trágyának. Jó kálium-ellátottságú talajokon kukoricára starternek ajánljuk LINZER GOLD (24/14/0+3S+ Cu+Zn) NP-mûtrágyánkat is, fõleg különösen magas cinktartalma miatt. Jó P- és K-ellátottságú talajokon starterként alkalmazva eredményes még a LINZER PLUS (20/8/8+3MgO+4S) NPK-termékünk is. Kukorica nitrogén-fejtrágyázására a LINZER NAC 27N-t ajánljuk, kiegészítõ mikroelem-trágyázásra pedig az általunk is forgalmazott YaraVita termékcsalád tagjait.

Az említett termékekkel kapcsolatban keresse bizalommal értékesítõ kollégáinkat!Vári Rita •Linzer Agro Trade Hungary Kft.

www.linzerware.com