MENÜ

Ismerkedés az idei év gépújdonságaival

Oldalszám: 56
2014.02.19.

A magyar agrárium szereplõit várta a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban megrendezett Agro+Mashexpo Nemzetközi mezõgazdasági és mezõgép kiállítás. Az immár 28. alkalommal megrendezett kiállítás a Magyar Kert, valamint a Szõlészet és Pincészet együttesen mintegy húszezer négyzetméteren fogadta az érdeklõdõket január 27-30. között.

 

 

Tizenkét országból közel 300 gyártó és forgalmazó állította ki legújabb, illetve már jól ismert termékeit. A három napos rendezvényre jellemzõ volt a nagyszámú látogatói közönség, a tömött standok és a számos komoly érdeklõdõ ügyfél. A kiállítók jelentõs része számtalan új géppel, eszközzel, eljárással mutatkozott be. Az Agro Naplóban megjelent rövid összefoglaló kiegészítéseként jelen összeállításunkban – a teljesség igénye nélkül – rávilágítunk a bemutatott újdonságokra, középpontba helyezve a tavaszi talajelõkészítés, a vetés és növényvédelem területét.

 

Számos kiállító között is nagy standdal jelent meg az AMAZONE az idei év elsõ magyarországi agrárkiállításán. Elsõként egy fontos hírt osztott meg az Agro Napló olvasóival Kovács Tamás, az Amazone-Werke Kft. ügyvezetõ igazgatója, miszerint 2010. január 1-tõl az Amazonen-Werke Kft. debreceni telephellyel kizárólagosan látja el az gépeik értékesítését, alkatrészellátását és szerviztevékenységét.Új gépek tekintetében a gyártó kiállította a tavalyi Bábolnai Gazdanapokon különdíjat kapott EDX 9000 –T típusjelû vontatott szemenkénti vetõgépet, melyet Agro+Mashexpo bírálóbizottsága is oklevéllel tüntetett ki. A fejlesztés maga 2007-es, de hazánkban még csak most került szériagyártásra. A vetõgép újdonsága, hogy egydobos központi magadagolású rendszere van. Szétválasztották a magárokba történõ magkijuttatást, a magleválasztást, illetve adagolást. Ezáltal 15 km/h sebességgel ugyan olyan pontos vetés érhetõ el, mint akármelyik piacon lévõ vetõgép közül 8 km/h-val. Megduplázták a vetõgép sebességét, anélkül, hogy rontottak volna tõtáv pontosságon. Ezáltal 8 és 12 soros kivitelben, nagy mûtrágya tartállyal lényegesen nagyobb teljesítményt lehet elérni a tavaszi szûk szemenként vetési idõintervallumban.Kifejezetten köves és száraz területre kifejlesztett gabonavetõgép a késes csoroszlyarendszerrel ellátott új, 6 méteres munkaszélességû CAYENA. A rendszer lényegesen ellenállóbb a kopással szemben és kisebb meghibásodási eséllyel tud dolgozni, mint egy tárcsás rendszerrel ellátott elmûvelõ mulcsvetõgép. Ahol a rögök tönkretennék a csapágyakat, a tárcsákat, ott ez a késes vetõgép arrébb tolja azokat és elhelyezi a magot. További nagy elõnye a gépnek, hogy egy 140 – 150 Le-s traktorral is lehet vontatni.

 

 


Amazone Cayena

 Ami növényvédelmi gépeknél újdonság, azaz alacsony árkategóriában fekvõ UG SPECIAL permetezõgép. Itt egy 2200 típusjelû, 2400 literes tartálytérfogatú permetezõgéprõl van szó, amit egy SUPER-S szóró kerettel szereltek fel. A gépnek teljesen új kezelõszervei, illetve vegyszerbekeverõ rendszere van. Igazából ez egy megújítása a korábbi UG permetezõnek.Egy teljesen új fejlesztésû, 4000 literes tartálykapacitású, vontatott kivitelû szántóföldi permetezõgépet mutatott be a FORRÁS GÉPEK KFT. A gyártó képviseletében Kecskeméti Ildikó elmondta, FORRÁS 4000/24 típusjelû géphez a tartályok és a szivattyúk ugyan úgy a megszokott olasz gyártóktól származnak, míg a gép többi része, köztük a 24 méteres keret is Forráskúton készül, a gyártó központjában.

 Folytatva a sort, a növényvédelemben. Két új géppel is megismerkedhettek a látogatók a FARMGÉP KFT. kínálatából.

A 2 méteres hasmagassággal rendelkezõ KERTITOX GOLIAT minden igényt kielégít, tudtuk meg Gyökös Zsolt kereskedelmi igazgatótól.

 


Kertitox Goliat 4000

 

 

 

Ezzel a permetezõgéppel minden növényvédelmi munka elvégezhetõ egy gazdaságban. A permetezõ 3000-4000 literes változatban érhetõ el, a szórókeret levegõ elzárásos szórófejekkel szerelt, de egy olyan keretszint kiegyenlítõ automatika is beépítésre került, ami a keresztiráynú szóráskép befolyásoló változásokat kiegyenlíti, csak hogy néhány tulajdonságát megemlítsük.

A vontatott kivitelû permetezõgépek területén is új géppel szolgál a forgalmazó. A KERTITOX BORA 2000 l-es gép tulajdonképpen a hagyományos palettához sorolható, annyi az újdonság benne, hogy lengéscsillapított a futómûve, ami szintén a keretlengések kiegyenlítését javítja.A GÜTTLER eddig a standard hengereirõl volt híres. Ezen túlmenõen a gyártó más piaci területekre is kínál gépeket palettájáról, mint pl. a tavaszi magágykészítõk, tárcsás boronák és simító elõtétek. A januári kiállításra gyakorlatilag három újdonsággal érkeztek, ami idén tavasszal be is lett, illetve folyamatosan be van mutatva egy országjáró túra keretében.Ahogy Páska Norbert értékesítési vezetõ fogalmazott, az egyik újdonságuk a FLATSPRING rugós simító, ami egy kiegészítõ a már eddig eladott standard GÜTTLER hengereikhez. A 6 méter munkaszélességû gép egy 120-130 lóerõs erõgép már kivállóan mûködtethetõ, illetve minden funkciója a traktor fülkéjébõl elérhetõ.Egy másik újdonság a GÜTTLER SUPERMAXX könnyû magágykészítõ. Ilyen típusú gép eddig nem szerepelt a kínálatukba, így már a tavaszi magágykészítésre is kínálnak megoldást. Tulajdonképpen ezzel a típussal egy rést töltöttek be a termékpalettán. A SUPERMAXX magágykészítõt 5 méteres munkaszélességben érhetõ el, mely egy 110-120 lóerõs erõgéppel vontatható. Itt ugyan úgy érvényesülnek az ergonómiai elemek, mint a FLATSPRING simító esetében, gyakorlatilag kiszállás nélkül lehet vezérelni a gépet.A harmadik újdonság a már meglévõ GÜTTLER - EVERS együttmûködés alapján létrejött tárcsás borona, amit a specialista saját hengerével egészít ki. Ez szintén piaci nyomás hatására alakult ki.

 


Evers tárcsás borona és Güttler henger

 Nagy érdeklõdés mutatkozott a VOGEL & NOOT kiállítási standján a HANKI-KER KFT. által bemutatott új termékek iránt. A már Magyarországon gyártott TERRADIG altalajlazító mind megjelenésében, mind mûszaki tartamban és lazítási képességben kimagasló színvonalat képvisel. A 105 cm szabadmagassággal bíró erõs kivitelû gépet 5, 7 és 9 késes kivitelben lehet elérni a piacon.

 


Vogel & Noot TerraDig XXS

 Az újdonságok között szerepelt a VOGEL & NOOT legújabb – most piacra kerülõ - VIBROCULT M/S magágykészítõ kombinátor családja. A legújabb konstrukciójú berendezések A VIBROCULT „M” típus függesztett, az „S” változat pedig félig függesztett kivitelben készül. A 4 soros kapa elrendezésû és 10 cm-es kapaosztásnak köszönhetõen teljesen átdolgozza a talajt, és tökéletes magágy felszínt biztosít a vetéshez.A KÉSZENLÉT ZRT. 2010-tõl partnerei szolgálatára állítja az olasz MATERMACC pneumatikus szemenkénti vetõgépeket, valamint a BREVIGLIERI talajmûvelõ eszközöket.Az olasz gyártó két sorozatából (4000 és 8000) a MATERMACC 8130-as típusjelû szemenkénti vetõgép sok tekintetben kiemelkedik a most piacon lévõ gépek sorából, úgy mint az alacsony karbantartási költségek, vagy a technológiai újdonságok tekintetében. A korábbi 4000-es szériától eltérõen, a 8000-es szériánál már megtalálhatóak a mélységhatároló kerekek, amelyek fél centiméterenként szabályozhatók. Minden gépnél rendelkezésre áll a mûtrágya-, illetve mikro granulátum adagoló, amelyek kaphatók festett vagy inox tartályokkal is.

 


Mattermacc szemenkénti vetõgép

 

Talajmûvelés technológia vonatkozásában szót kell ejteni a BREVIGLIERI forgóboronákról, illetve a talajmarókról. A legkisebb gazdaságoktól egészen a 3-4 méteres kivitelû, nagy gazdaságokban alkalmazott gépekig minden megtalálható a palettán.Rátérve a költségtakarékossági technológiára a KVERNELAND kialította a CLC PRO szántóföldi kultivátor Hannoverben bemutatott testvérét. Ez annyiban új a korábbi CLC típushoz képest, hogy hidraulikusan csukaható vázszerkezettel rendelkezik. 3 sorban elhelyezett kapákkal, jó átömlési keresztmetszettel, egy jó szárzúzós adapterrel 10 tonna feletti kukoricában is eltömõdés-mentesen tud dolgozni 5 és 30 cm mélységben. Az új CLC talajtípustól függõen és igény szerint laprugós és nyírócsavaros változatban kapható. Erõgépigényét 200-250 Le-ben állapította meg a gyártó.Ahogy Szûcs Andor termékfelelõs elmondta az általuk forgalmazott permetezõk tekintetében a KVERNELAND RAU IKARUSNAK elkészült az „S” testvére. Néhány lényeges tulajdonságát megemlítve: a gép kapott egy komolyabb vezérlõ automatikát, illetve már gyárilag is tudja a GPS alapon történõ szakaszolást. Ez a 3800 literes, ISOBUS kompatibilis gép, 24 méteres rácstér szerkezetû 3 dimenziós szóró kerettel, állítható rugózott híddal és sárvédõvel szerelt. Teljesen elektronizált, vonórudas nyomkövetéssel és légfékkel ellátva. Az „S” változat õsztõl lesz elérhetõ, egy teljesen új kezelõ dobozzal, ami az ISOMAT STELLUS nevet viseli. 

 

Megújult a MINIAIR S vetõkocsi is. A jövõben MINIAIR NOVA néven lesz található a KVERNELAND palettán. A 64 féle vetõmagot is pontosan kijuttató vetõkocsi elsõ- és hátsó tömörítõ kereke paralelogramma felfüggesztéssel kapcsolódik egymáshoz. A különbözõ opciók segítségével mindenki saját igényeinek, saját növényi kultúrájának megfelelõen tudja kialakítani a vetõgépét. Egyes vetõkocsitól kezdve, a kettes-, vagy hármas iker vetõkocsin át egészen a 6, 5 méteres gerendelyig kínálják az apró magvakat termelõ, hagyma-, paprikatermelõk, stb. számára.

 


Kverneland MiniAir Nova

 

 

Kiállításra került A KVERNELAND ACCORD TS (Tine Seeder) EVO változata is. Ez a függesztett késes gabonavetõgép 4 és 6 méteres kivitelben érhetõ el. Az aszimmetrikus magtartály alapkivitelben 1200 literes, de 2200 literig magasítható. A vetõkéses csoroszlyák 5 sorban vannak elhelyezve és egymáshoz képest el vannak tolva, tehát a szármaradványos területeken is eltömõdés menetesen is jól tudnak dolgozni, feltételezve azt, hogy a kukorica adapteren van egy jó szárzúzó, vagy történt másod menetben szárzúzás. Amennyiben a gép összecsukott állapotban van, nagyon könnyen, mellé állva tudjuk a kalibrálást, a vetõmag leforgatást és egyéb beállításokat elvégezni.„Olyan nagytraktort sikerült megalkotni a MESSEY FERGUSSON-nak, ami bátran felveszi a versenyt a legjobbakkal”- mondta el az Agro Naplónak Kövesdi Sándor, a MAGTÁR KFT. értékesítési vezetõje. Az új 270-360 Le tartományba esõ 8600-as széria esetében óriási újítás a motortechnológia. Úgynevezett SCR technológiával (szelektív kipufogógáz csökkenés) mûködnek ezek a motorok, ami azt jelenti, hogy lényegesen magasabb hõfokon égetik el az üzemanyagot. Tehát sokkal kevesebbet kell elégetnie ahhoz, hogy egy adott teljesítményt elérjen, így az üzemanyag-takarékosság is további elõnyévé válik. A károsanyag-kibocsájtás azonban már eléri a TIER 4-es elõírásokat is. Az SCR technológia egy Ad-blue adalékkal mûködik, az adalékot hozzáadva a kipufogó gázokhoz már csak nitrogén és vízgõz, ami kijut a környezetbe. Az új motortechnológia alkalmazása mellett jó néhány újítás történt, ami a kényelmet és a kezelhetõséget érinti.További újdonság a DAMMANN permetezõk fúvókánkénti GPS vezérlésû szakaszolása. A vezérlés már nem szakaszokat kapcsol le és föl a fölösleges permetlé kijuttatás elkerülésekor, hanem egyenként kapcsolja a fúvókákat. Sokkal takarékosabb, teljesen automatikus, kezelõtõl független és biztonságos. A DAMMANN akár keret megvilágítást is biztosít. Minden fúvókához kapcsolódik egy megvilágító led és szintén ugyan úgy kapcsol le és föl, mint az a bizonyos fúvóka. Ezáltal alkalmas az egész éjjel történõ munkavégzéshez. Lényegesebben nagyobb hatékonysággal tud dolgozni, mert a permetlé nem a levegõbe jut, hanem koncentráltan, a növényen fejti ki a hatását.Egy új futómû is elérhetõ a jövõben rendelt 2 méteres hasmagassággal bíró gépeknél, még pedig az ún. „hegyi” kivitel, ami lehetõvé teszi a domboldalban történõ permetezést is, így nem kell félni az esetleges felborulás veszélyétõl.A következõ újdonság a permetlé tartályban elhelyezkedõ keverõ és kimosó rendszer, amely egy vízszintesen, hosszában elhelyezkedõ nyomócsõ, fúvókákkal ellátva. Ez a csõ a permetlészinttõl függõen billegõ mozgást végez, és intenzíven kever. A tartály kimosása esetén tisztavizes tartályból kap betáplálást és körbeforgó mozgást végez, ezzel mossa ki a gép tartályát.A MCHALE V 660 váltózókamrás bálázója szintén, mint új gép jelenik meg a MAGTÁR KFT. termékpalettáján. A robosztus felépítésû gép 15 késes aprító szerkezettel, továbbító rotorral van ellátva, csakhogy néhány technikai jellemzõt megemlítsünk. A V 660 a bérvállalkozók, valamint a kisebb és nagyobb gazdálkodók igényeit egyaránt ki tudja szolgálni, hiszen 0,8 m – 1,65 m átmérõjû bála is készíthetõ vele. A 100%-os alkatrész és szerviz háttér sem utolsó szempont, hiszen ez a széria is a gyártó szolnoki gyárában készül.Az OMIKRON KFT. nagyjából egy évvel ezelõtt kezdte el a váltva forgató ekék gyártását, értékesítését. Elsõ nekifutásnak a 3 ekefejes került kialakításra, az elmúlt évben már értékesítettek is. Az idei évre a 4 fejes változat is elkészült és most már a tavaszi és az õszi szántásoknál elérhetõ lesz.

 


Az Omikron Kft. standja

 

A lazítók esetében a nagyobb kategóriának, a középmélylazító igénye lett kielégítve. Itt elkészült a 7 késes változat, aminek a lóerõ igény kb. 220 Le. A következõ gép az elmúlt évben lett kifejlesztve, ami egy 8.4 méteres magánykészítõ kombinátor. Ez egy 4,4 tonnás gép, automata magasság szintezéssel. A vázközép és a szárnyak is 10, 75 X 15,3 kerekekkel vannak ellátva, amelyek egy hidraulikus munkahenger kör által mélységhatárolók is. A gép szintén egy rést próbál kitölteni a gyártó kínálatában.Nagy figyelmet szentelt a látogató közönség az Agritechnica kiállításon és az Agro+Mashexpon is a DAL-BO MAXICUT 600 késes hengernek. A SZEGANA KFT. kínálatában lévõ félig függesztett, 3 tagú hengersor lényege, hogy a vágó élek a különbözõ kukoricaszár, dohány, napraforgó és egyéb zöld növényeket képes összeaprítani nagy területteljesítménnyel. Az egyszerûnek mondható hengersor jó elõkészülete egy költségtakarékos mulcsba vetésnek is.

 Innovációs nagydíjat nyert a VALKON 2007. KFT a VALTRA VALMET DIRECT T202 típusú erõgépével, melyet a látogatók a standon meg is tekinthettek. Nagy érdeklõdéssel nézték tovább a traktor DIRECT fantázianévre hallgató fokozatmentes demo hajtómûvét is, amit Finnországból „kölcsönzött” a forgalmazó. Nagy különbség a piacon lévõ más fokozatmentes hajtómûvekhez képest, hogy ebben nem két, hanem négy csoportot lehet a fokozatmentesen kapcsolni. Ezáltal minden sebességtartományban az optimálishoz közelibb hajtásláncon megy keresztül a hajtás. Ez a 200 lóerõs traktor nagyméretû pótkocsik szállítására és 4-5 fejes ekével is kifogástalanul lehet szántani. Ebbõl a traktorból januárig még nem értékesítettek a magyarországi piacon, viszont a külföldi visszhang kedvezõnek tûnik, hiszen mintegy 500 db-ot értékesített a gyártó, elsõsorban skandináv területeken.

 


A Valkon 2007. Kft. standja 

 

 

Elsõ alkalommal debütált a VÄDERSTAD standján a tavaly május óta gyártásban lévõ CULTUS kultivátor. A 3, 3;5 és 4 méteres változat már a 2009-es év harmadik negyedévétõl elérhetõ volt a vásárlók számára.

 


A Väderstad standja

 Az eladási statisztikák szerint Magyarországon az egyik legnépszerûbb tárcsás kultivátor a TOPDOWN. Az idei év újdonsága, hogy 2010-tõl a TOPDOWN 300-700 típusok már gumi tömörítõhengerrel is rendelhetõek, amelyek a könnyû mûvelésû, homokosabb talajokon mindenképpen jó választásnak számítanak.2010-tõl a RAPID A 600-800S típusokon elérhetõ az interaktív mélység szabályzást (INTERACTIVE DEPTH CONTROL), melynek lényege, hogy vetés közben a fülkébõl tudja a pilóta a vetésmélységet állítani. Ez fõleg olyan esetekben jelenthet elõnyt mikor homokos foltokkal teli táblában a vetõgép a saját súlyánál fogva megsüllyed. Ebben az esetben a rendszer automatikusan szabályozza a mélységet. A rendszer a kombi pneumatikus vetõgépeiken korábban is megtalálható volt, de most a sima 6 és 8 méteres pneumatikus vetõgépeikre opcióként rendelhetõ. Folytatva a sort a RAPID mechanikus vetõgépekkel, a 3-4 m-es változatokhoz elérhetõ az ún. HEAVY DUTY simítósor, mely szintén újdonság az idei évben. A gyártó fõként azoknak ajánlja, akik szántásos technológiában gondolkodnak, nem csökkentett menetszámban mûvelik a talajokat. Ott lehet egy jó magágykészítõ egység ez a simítósor.-an-Képgaléria: http://www.agronaplo.hu/kepgaleria/87