MENÜ

Innovációs kísérlet sorozat az Amazone szemenkénti vetõgéppel

Oldalszám:
2014.02.18.

Technikai támogatóként jelent meg az idei évben a Monsanto Hungaria Kft. által rendezett Dekalb kukorica innovációs kísérletekben az Amazonen-Werke Kft. A német munkagépgyártó szemenkénti vetõgépei különösen robusztus felépítésûek, kiváló tulajdonságainak – vetéspontosságnak, egyszerû kezelhetõségnek – köszönhetõen hozzájárul a kísérletek sikeréhez.

 

 

A MONSANTO és az AMAZONE együttmûködése nem nyúlik vissza a történelem elõtti idõkre, sõt mondhatni igen csak új keletû. Kapcsolatuk az idei évben kezdõdött, mikor egy felajánlást követõen elfogadták a DEKALB kukoricakísérletekhez a vetõgépet biztosító cég szerepét, melyet a munkagépgyártó saját terméke mellett szakmai segítséggel és szervizháttérrel is kiegészített.

A kísérletet négy helyszínen Mezõhegyesen, Enyingen, Bólyban és Biharkeresztesen végezték el.

A fajtakísérletben résztvevõ partnercégek: Technikai oldal:

Amazonen-Werke Kft. – Amazone ED 452 K + Amascan + vetésellenörzõ monitor

• Austro Diesel – Messey Ferguson 7465Technológiai oldal:

• Monsanto Hungária Kft. – Dekalb kukoricahibridek biztosítása

• Timac Agro Hungária Kft. – mûtrágya biztosítása

 


 

 

A MASSEY FERGUSON 7465 típusjelû erõgép mind a 4 helyszínen egy AMAZONE ED 452 K 6 soros pneumatikus szemenkénti vetõgépet húzott, biztosítva az egyenletes kelést a kísérleti területeken. Több helyszín is veszélybe került, köszönhetõen a tavaszi csapadékos idõjárásnak. Mivel a kísérlethez egy standard vetõgépet biztosított az AMAZONE, így helyszíntõl függõen alkalmazkodni kellett a körülményekhez. Rendelkezésre álltak azok az opciók, amelyek például egy összetömörödött, vagy nedves talaj esetén szükségesek voltak. Utólagos rendeléssel és beszereléssel minden feltételhez sikerült alkalmazkodni. Menet közben olyan kiegészítõ eszközöket, felszereléseket kellett biztosítani – magtakaró pálcák, traktornyom lazító –, amelyek segítségével az extrém körülmények ellenére garantált volt a munkaminõség.A 4,5 m munkaszélességû vetõgép CONTOUR fantázianévre keresztelt vetõkocsikkal rendelkezik, amelynek különlegessége, hogy minden egyes kocsi külön-külön követi a talajfelszínt egy tandem szerkezet segítségével. A vetõmag adagolását végzõ egység talajhoz közeli kialakítást kapott. Jellegzetessége, hogy nagyon alacsonyról ejti a vetõmagot, mintegy 14 cm magasságból, így a mag kevés mozgásenergiát tud gyûjteni, kevésbé gurul, vagy pattog el a magárokban. Ezáltal nagy pontossággal tartható a beállított tõtávolság.

 


 


 

 

A vetésellenõrzésben a traktorfülkébe szerelt AMASCAN+ monitor volt a traktorvezetõ segítségére. A kiegészítõ egység vetésellenõrzõ fotocellák segítségével kontrollálja a teljes hajtást és a vetõtárcsák telítettségét, jelzi a pontosan kivetett magszámot a kijelzõn. Az elektromos lekapcsolással összekötve minden egyes vetõegységet le lehet kapcsolni. További megjeleníthetõ adatok például: ha, ha/h, t, km és km/h.A vetési sebességet a gyártó 8 km/h-ban határozta meg általános talajviszonyok mellett, de hazai tapasztalatok alapján elmondható, hogy szépen elmunkált talaj esetén akár 10-11 km/h sebességgel is végezhetõ a vetés. A kísérleti parcellákban ez az érték 7-8 km/h volt.

 


 

 A körülményektõl függõen, a vetõegységek nyomásától a tömörítõ kerék szögéig sok minden állítható. Az enyingi kísérlet alkalmával a vetõgép beállításon sokat nem változtattak.A fajtakísérleteknél mindig ugyanolyan tõtávval vetettek, a tõszámkísérlet során azonban értelemszerûen különbözõ távolsági beállításokat alkalmaztak. Egyes parcellák esetében változtattak a kijuttatott mûtrágya mennyiségen, illetve talajviszonyoktól függõen a munkamélységen. Enyingen az elmúlt idõszak esõzései miatt nem volt szükségszerû túl mélyre tenni a vetõmagot, mert már nedves talajon tudták a vetést végezni.A kísérlettõl egy egyenletes tõtávpontosságot, egyenletesen kelõ, egyforma magas kukoricaparcellát vár el a gyártó, ám a végleges eredmények késõbb látnak napvilágot.

 


 

 

Az enyingi helyszínen készült fotókat megtekinthetik: www.agronaplo.hu/kepgaleria/94