MENÜ

Kétszer kell, de egyszer mindenképp muszáj!

Oldalszám: 19
2014.02.18.

A jövedelmezõ kalászos termesztés kulcsfontosságú tényezõje a kórokozó gombák elleni védelem. Mivel ezek a gombák eltérõ idõben is eltérõ idõjárási körülmények között fertõznek, az egyszeri gombaölõ szeres védekezés a legritkább esetben ad kielégítõ eredményt.

 

 

A védekezések számának csökkentése, ill. helytelen idõben való végrehajtása tetemes termésveszteséget (akár 50-60%-ost is!), és minõségromlást (emberi és állati táplálásra alkalmatlanná válik a termény) okozhat. Ha csak egy védekezést hajtunk végre, akkor egyes betegségek ellen késõn, míg mások ellen túl korán védekezünk és ez mindenféleképp a hatékonyság rovására megy.

 

 

 


 

 Tudjuk, sokan vannak, akik pénz szûke miatt a szakmai meggyõzõdésük ellenére is csak egy védekezésben gondolkoznak. Ehhez a technológiához azonban szerencse, megfelelõ idõjárási körülmény és a kijuttatás idejének helyes megválasztása kell, és még ekkor sem garantált semmilyen siker. A Kwizda Agro ajánlata elsõsorban azoknak szól, akik két védekezésben gondolkodnak, de hasznos tanáccsal igyekszünk szolgálni azoknak is, akik az egyiket szeretnék megspórolni.
 

 Ezt a védekezést gyakorlatilag nem szabad elhagyni! Ha valaki egy védekezést tervez, akkor ez legyen az! Ezek után lehetséges olyan idõjárás, hogy a kalász és zászlóslevél védelme esetleg elhagyható. Azonban azt a hibát nem szabad elkövetni, hogy csak a kalászolás idején védekezünk, ugyanis szinte biztos, hogy akkorra a levélbetegségek már olyan mértéket öltenek, hogy a zöld növényi felület drasztikus leszáradása miatt a jelentõs termésveszteség elõre prognosztizálható. Védekezés nélkül a lisztharmat 20-30%-os, a rozsdabetegségek akár 50-60%-os termésveszteséget okozhatnak.


A kalászvédelemhez
(kalászhányásra, virágzás kezdetére idõzítsük) olyan fungicidet kell használnunk, amely - kiemelten hatékony a kalászfuzáriózis ellen, és a többi ilyenkor elõforduló betegség ellen, - zsíroldékonysága kiváló, ezért gyorsan felszívódik, - vízoldékonysága közepes, mivel a lepermetezett részekbõl (kalász és zászlóslevél) nem kell elvándorolnia, mivel hatását ott kell kifejtenie, - kombinálható a rovarölõ szerekkel (Fury® 10 EC, Talstar® 10 EC – keverési próba szükséges), - hektárköltsége kiemelkedõen kedvezõ.E követelményeknek megfelel a Fezan® 250 EW (250 g/l tebukonazol) gabonafungicid. Dózisa: 1,0 l/ha.

 

 A kalászvédelem akkor igazán hatékony, ha az elsõ védekezés megtörtént. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a második védekezésnek az elsõ elvégzése ad értelmet. Ha nincs egészséges lombozat, akkor a szemek nem telnek ki megfelelõen. Ha a kalász egészsége sérül, akkor mennyiségi és minõségi kárt fogunk elszenvedi. Védekezés nélkül az ilyenkor fertõzõ foltbetegségek (pirenofóra és szeptória) valamint a fuzárium 10–30% közötti termésveszteséget okozhatnak.Az említett két készítménynyel (Eminent és Fezan) a kalászosok teljes lombvédelmi programja igen gazdaságosan valósítható meg, nagy biológiai hatékonyság mellett. Az Eminent® 125 SL és a Fezan® 250 EW valódi ikercsomagban Eminent®-T néven is megvásárolható jelentõs árkedvezménnyel! Kalászos csomagjaink vásárlásakor még további kedvezmény érhetõ el!

Vig József • Kwizda Agro