MENÜ

Szoptató kocák tápanyagfelvételének növelése

Oldalszám: 74
2014.02.18.

A globális felmelegedés (klímaváltozás) hatását a sertéstartók már az elmúlt években is megtapasztalhatták, amikor is a nyári idõszakban a szokásosnál hosszabb ideig és magasabb hõmérsékleten kellett kocáikat magas teljesítményszinten tartaniuk, több-kevesebb sikerrel.

 

 

Ez az optimálistól eltérõ klimatikus helyzet ebben az évben is próbára fogja tenni a gazdálkodókat, amennyiben nem rendelkeznek klimatizált fiaztatóval. Minél magasabb a fiaztatóban a környezeti hõmérséklet, annál kevesebb takarmányt vesz fel a tenyészkoca (1C° környezeti hõmérséklet-emelkedés – a kocának optimális 18C° felett – 0,2 kg takarmányfelvétel-csökkenést okoz), amelybõl nyáron akár 30%-os tápanyag-ellátási hiány is jelentkezhet a tenyész-kocáknál.

 


 Ezen problémák megelõzését célozza 0,5–1,5% BIOMIN TopLac alkalmazása, amely koncentráltan tartalmaz energiát, aminosavakat és vitaminokat. Ezáltal a kisebb fejadag is biztosítja a szükséges tápanyagok felvételét, csökkentve a nemkívánatos testtömeg-veszteséget (anyagcsere-terhelést) és a tejhiányt.

 


 


 

 A 0,5–1,5% BIOMIN TopLac bekeverése a szoptató koca takarmányába biztosítja: - az emelt szintû aminosav-ellátást, 

- a gyorsan rendelkezésre álló energiaforrást (glükóz), 

- az energiasûrûség emelését (zsírok), 

- a szükséges ballasztanyagot (oldható nyersrost), 

- az L-karnitin ellátás fokozását, 

- a kocánként eggyel több élve született malacot a téli fialásoknál.

További gyakorlati tapasztalatok a termék alkalmazásakor: kocák búgása intenzívebb, magasabb választási alom-tömeg.

A kocák tápanyag-ellátásának kérdése különösen a fialás és a szoptatás idején igen kritikus. Amennyiben ez a kritikus periódus nyárra esik, akkor ez a problémakör még hatványozottabban jelentkezik.Ezen körülményekbõl adodó problémák megelõzésére szolgálnak a Biomin® P.E.P. termékcsalád tagjai.A Biomin® P.E.P. termékek, mint fitogenikumok, elsõsorban fitobiotikumok (esszenciális olajok, gyógy- és fûszernövények kivonatai) és prebiotikumok (frukto-oligoszacharidok) keverékei, amelyek a kocák tápanyag-ellátását optimalizálják az ábrázolt módokon.Egy, a texasi A&M Egyetemen végzett kísérlet szerint 2 kg/tonna BIOMIN P.E.P. 1000 alkalmazásával a szoptatás alatti átlagos napi takarmányfelvétel 6,2 kg volt, míg a kontrollnál 5,4 kg.Ez 14,8%-os növekedést jelent! A szoptatás alatti testtömeg-veszteség a BIOMIN P.E.P. 1000 esetében átlagosan 7,2 kg volt, míg a kontrollnál 13,3 kg.

A lezsarolt koca vagy egyáltalán nem ivarzik, vagy ha ivarzik is, nem vemhesül, de ha vemhesül is, kevés malacot fial!

Legújabb családtagunk:

BIOMIN P.E.P. MGE – a mikrokapszulázás elõnyeivel.