MENÜ

A SAATEN-UNION õszi búzája, a MULAN Európa vezetõ búzafajtája

Oldalszám:
2014.02.17.

 

Az összes kalászos közül jelenleg egy tavaszi árpa fajta adja a legnagyobb szaporító területet, mivel a tavaszi árpa viszonylag rövid tenyészidejének köszönhetõen szinte valamennyi klímarégióban sikeresen termeszthetõ. Eszerint a legnagyobb szaporító területtel rendelkezõ európai fajta 2008-ig a SAATEN-UNION sörárpája, a XANADU volt, 2009-ben a vezetõ szerepet a QUENCH vette át.

 

 


 

A legnagyobb jelentõségû kalászos faj, az õszi búza esetében a SU-SCALA rendszere mintegy 353 000 ha vetõmag szaporító területet és 864 fajtát ölel fel. Eszerint elsõ helyezett a MULAN, a további helyezettek pedig az AKTEUR, PREMIO, APACHE és AUBUSSON fajták. A tavaszi árpával ellentétben az õszi kalászosok esetében alig fordul elõ 10 000 ha-t meghaladó vetõmag szaporító terület, mivel az õsziek fotoperiodikus viselkedése és vernalizációs igénye az egyes fajták területi elterjedését jóval nagyobb mértékben korlátozza.


A MULAN õszi búza
szaporító területeinek jelentõs része Csehországban valamint Németországban találhatók. Ezeket követi Svédország, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország, valamint további hat ország. A MULAN európai vezetõ pozíciója a fajta rendkívüli alkalmazkodóképességének köszönhetõ, ugyanis a fajta a mindenkor rendelkezésre álló vízellátottsághoz nagyon korán és gyorsan igazodva képes vegetációs felületét alakítani.

A MULAN 2006-ban részesült állami elismerésben Magyarországon. A fajtakísérleti vizsgálatok 3 éve alatt szignifikáns terméstöbbletet mutatott az összehasonlító fajtákkal szemben, valamennyi éréscsoport eredményeit figyelembe véve is a legnagyobb termést adó fajta volt. Mindhárom évben, az évjárathatástól függetlenül 14% feletti fehérje- és 33% feletti sikértartalom jellemezte a minõségét.

 

A hazai körülmények között is kiemelkedõ termõképességét, minõségi és agronómiai stabilitását mi sem jelzi jobban mint az, hogy az MGSZH fajtakísérleteiben 2008-tól hivatalos standard fajtaként szerepel.