MENÜ

Hideg, csapadékos május, lassabb fejlõdés...

Oldalszám: 24
2014.02.18.

2009-ben május végén Lengyeltótiban a márciusban vetett Dow AgroSciences kukoricák már 120-130 cm magasak voltak. Idén ezt a fenológiai állapotot a növények nem tudták elérni a következõ okok miatt:

 

 

Tavalyhoz képest az április elsejétõl számított effektív hõösszeg, ahogy az ábra mutatja május végéig több, mint 130 °C-kal volt kevesebb. Ezzel szemben a lehullott csapadék viszont közel háromszoros volt.

 


 

 

A sok és sokszor intenzív esõ letömörítette, levegõtlenné tette a talajt, ami a hûvös idõvel párosulva jelentõsen lassította a növények fejlõdését. A folyamatos esõzés megnehezítette, sok helyen lehetetlenné tette a permetezések mellett a kultivátorozást is. Ez azt eredményezte, hogy a laza szerkezetû, sõt a homoktalajok is néhol annyira levegõtlenné váltak, és letömörödtek, hogy a növényállomány heterogénné vált, fejlõdése lelassult. A legtöbb helyen azonban, ha a tavalyi fejlettségi szintet nem is érik el a korán vetett kukoricáink, így is jelentõs elõnyre tettek szert az április utolsó dekádjában vetett kukoricákhoz képest. Ezt az elõnyt mutatja a fotó is. A kép jobb oldalán a március végén vetett MT 261-es kukoricát lehet látni, a kép bal oldalán április második felében vetett hagyományos kukorica van.

 

 


 

 A több kísérleti helyen beállított termékfejlesztési kísérleteink azt mutatják, hogy a hazai forgalomban lévõ korai (három MgSzH sztenderd, FAO 280) kukoricákkal összehasonlítva a Dow AgroSciences korán vethetõ hibridjei márciusi vetés esetén is sokkal erõteljesebben, és kiegyenlítettebben fejlõdnek. Csírázáskor a hideg talaj, kelés után a hûvös, csapadékos idõjárás okozta stresszt jobban tolerálják. –ZZs–