MENÜ

Kihívások a modern mezõgazdaságban

Oldalszám: 41
2014.02.17.

A munkahelyteremtés jelenti a legnagyobb kihívást a nemrégen hivatalba lépett új agrárkormányzat számára, és céljaik között ezt tartják a legfontosabbnak – jelentette ki Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelõs államtitkára június elején Budaörsön tartott szakmai konferencián, amely „Kihívások a modern élelmiszergazdaságban” címet viselte.

 

 

A fórumot az Európai Földtulajdonosok Szervezete (ELO) egy európai fórumsorozat részeként szervezte meg Budaörsön a Gabonatermesztõk Országos Szövetségének (GOSZ) valamint a Syngenta segítségével. Vancsura József a GOSZ elnöke a helyszínen az Agro Naplónak kijelentette, hogy az európai és a magyar mezõ- és élelmiszergazdaság elõtt számos kihívás áll, amelyet mielõbb meg kell oldani. Ezekrõl a kihívásokról cseréltek véleményt a tanácskozáson jelen lévõ szakemberek. A téma iránt érdeklõdõk több mint százan voltak a Holiday Inn hotelban.

A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára elõ­adásában kiemelte: az új munkahelyeket elsõsorban a mezõgazdaság munkaintenzív területein, például a zöldség- és gyümölcstermesztésben, az erdõgazdálkodásban és az állattenyésztésben lehet létrehozni.Emellett a most hivatalba lépett agrárkormányzat a hatékonyság növelése érdekében több gazdálkodási feltételen is változtatni kíván. A különbözõ új szabályokat most dolgozzák ki a szakemberek. Példaként az alkalmi munkavállalás szabályainak megváltozását valamint az új Földtörvény kidolgozását említette, jelezve, hogy e területek szabályozásának új koncepciója már a közeljövõben elkészül.

A Közös Agrárpolitika (KAP) napirenden lévõ reformjáról szólva leszögezte: Magyarország elemi érdeke, hogy a KAP 2013 után is fennmaradjon, és a támogatások ne csökkenjenek.A KAP reformról beszélt még Mark Titterington, a Syngenta munkatársa is: elmondta, hogy az EU-ban a Közös Agrárpolitikát 2020-ra már új prioritások alapján szervezik meg. Ezek a tudásalapú mezõgazdaságot, a magas szintû foglalkoztatást és az úgynevezett „zöld föld” programot helyezik elõtérbe. Ezen kívül figyelmet kívánnak fordítani a környezet és a mezõgazdasági termelés összehangolására, továbbá a szociális körülményeinek javítására is – mondta a szakember.–an–