MENÜ

Siker 17. alkalommal is - Alföldi Állattenyésztési és Mezõgazda Napok

Oldalszám: 72
2014.02.17.

Az elmúlt 17 év legfontosabb hazai szakmai eseményévé vált az Alföldi Állattenyésztési és Mezõgazda Napok. Az április 23–25-én megrendezett kiállítás a megszokott magas színvonalat hozta mind a bemutatott tenyészállatok, mind a kiállítás szervezése tekintetében.

 

 
A rendezõ Hód-Mezõgazda Zrt., valamint a társszervezõ Magyar Állattenyésztõk Szövetsége és tagszervezetei a magasan tartott elvárásokkal vívták ki az elismerést, mely szerint Hódmezõvásárhelyen rang megjelenni és itt részt kell vennie minden valamit is magára adó állattenyésztõnek, cégnek, iparágnak.

A Hód-Mezõgazda Zrt. a sikert a közös munka eredményének tartja, mert egy kiállítás attól lesz sikeres, ha a szakma is annak értékeli. Az, hogy egy vidéki kiállítás 17 éve folyamatosan tud fejlõdni, minõségében és a kiállítók létszámában is a terület adta méreteket betöltve növekedni, maguknak a kiállítóknak köszönhetõ. Õk döntöttek úgy, hogy a hármas határ közelében, a tavaszi kiváló idõpontban idõt és energiát fordítanak arra, hogy tenyészállataikkal, technikai és egyéb berendezéseikkel, állategészségügyi, tartástechnológiai termékeikkel megjelennek Hódmezõvásárhelyen.

Fekete Balázs – aki nemcsak a Hód-Mezõgazda Zrt. állattenyésztési igazgatójaként, a kiállítás egyik egykori ötletadójaként kezdettõl fogva fõ szervezõjeként, de a MÁSZ elnökeként is tisztában van az ágazat helyzetével – már évek óta hangoztatja: az, amit a tenyésztõk Vásárhelyen bemutatnak, az állattenyésztés csúcsa, színe-java, s egyben követendõ példa. Leginkább lelkesedésben az, s elszántságban, hogy még vannak olyan fanatikus, megszállott tenyésztõk, akik nem hagyják az értékeket kárba veszni olyan piaci viszonyok között sem, amikor a hízóár csökken, a tej felvásárlási ára miatt a termelés hosszú hónapok óta veszteséges, a kereskedelmi forgalom minden területen egyszerûen csak a kriminális jelzõvel illethetõ.


A kedvezõtlen piaci helyzet ellenére a 2010-es kiállításra minden eddiginél nagyobb létszámmal neveztek be a tenyésztõk, s a nemzetközi bíráló bizottság tagjai idén is úgy értékelték a bemutatott állatokat, hogy azok többsége felkészítettségben, genetikai színvonalban Európa bármely show-ján megállná a helyét. A Hód-Mezõgazda Zrt. munkatársai voltak annak idején az elsõk hazánkban, akik a tenyészállatok felvezetésének, felkészítésének fortélyait eltanulták külföldön, majd elterjesztették az állatbemutatás modern kultúráját. Ma a tanítványok nagyon sokszor lehagyják elõdeiket, nemzetközi szinten készítik fel a bemutatóra a tenyészállatokat, s érnek el velük szép eredményeket.Fekete Balázs – a vártnál is nagyobb siker ellenére – nem értékelte túl az idei kiállítást, az szerinte is közelít ugyan az európai szinthez, de a lényeg az, hogy jövedelmezõség és üzleti kapcsolatok szintjén is eredményes legyen a szakmai találkozó a megjelentek részére. A kiállítók mind a látogatottsággal, mind üzleti találkozóikkal elégedettek voltak többségében, a gépkiállítóknál egyértelmûen látszott, hogy akkor megy jól egy szakmai rendezvény, ha támogatás is van a láthatáron. Mindenesetre a választék miatt sokan nézték meg a kiállított munkagépeket is, kértek ajánlatokat a pályázati lehetõségek újra indulása reményében.

A kiállítás már évek óta nemzetközi látogatottsággal bír, amit a hat évvel ezelõtt elkezdett díszvendég ország státusz is fokoz. Idén Horvátország volt a díszvendég, melyet Petar Èobankoviè mezõgazdasági miniszter és delegációja képviselt, s akikkel Gráf József leköszönõ miniszter tekintette meg a kiállítást, s folytatott szakmai megbeszélést.

Bár a kiállítás fõ szakmai tematikája változatlan, azaz a szarvasmarha, sertés, ló, juh, kecske és baromfi tenyészállatok megmérettetése, bemutatása, bírálata, értékelése a fõ program, azért a szervezõk minden évben igyekeznek valami kis pluszt is bemutatni; legyen az egy Kenderesrõl elhozott 520 kg-os házikedvenc óriás sertés, vagy éppen egy-egy új lovas bemutató, illetve az egyre jobban felfejlõdõ vadászati kiállítási részleg.A kiállítás szakmai rangját és elismertségét az is emeli, hogy minden eddiginél több cég vett részt a termékdíj pályázaton is, mely állattenyésztés és növénytermesztés kategóriákban adott ki nagydíjat. Sok kiállítói standon már az idei, illetve a korábbi évek termékdíjait elismerõ okleveleket is láthatóvá tették a nagyközönség számára.

A képviselt hazai és külföldi cégekkel együtt 2010-ben 400 kiállító vett részt a XVII. Alföldi

Állattenyésztési és Mezõgazda Napokon több mint 1000 tenyészállattal.

A kiállítás médiatámogatója, az 
 által készített anyagagokat a következõ linkeken nézheti meg:http://www.agronaplo.hu/hanganyagok/159  - Megnyitó

www.agronaplo.hu/hanganyagok/155 - Díjátadó hanganyaga/képgalériája

www.agronaplo.hu/termekinformaciok/279 - A „Magyar Állattenyésztésért Termékdíj 2010.” és a „Magyar Növénytermesztésért Termékdíj 2010” pályázat nyertesei