MENÜ

Az Aratási Koordinációs Bizottság idei elsõ ülése

Oldalszám: 11
2014.02.17.

A Vidékfejlesztési Minisztérium tárgyalásokat kezdeményezett a bankokkal és a biztosítótársaságokkal a rendkívüli árvíz, belvíz és jégkár miatt károsult gazdák hiteleinek átütemezése érdekében - mondta Czerván György agrárgazdasági államtitkár az Aratási Koordinációs Bizottság idei elsõ ülése után.

 

 

A megbeszélést követõen elhangzott, hogy a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) június 18-i becslése alapján 97 ezer hektár mezõgazdasági termõterület pusztult ki az országban a rendkívüli esõzések miatt. Ebbõl a szántó terület 87 ezer hektár. Május és június hónapban országos szinten átlagosan annyi csapadék hullott, amennyi megfelel a máskor szokásos évi összmennyiségnek.A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, hogy a gabonatáblákat a megrongálódott utakon rendkívül nehéz megközelíteni és egyes szántó területeken a belvíz miatt még a lánctalpas kombájnok is elakadnak idõnként.

 


 

 

Czerván György agrárgazdasági államtitkár az ülés után hangsúlyozta, hogy a termés az ország búzaszükségleteihez elegendõ lesz.

A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy az adatokat a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal június 18-i becslése alapján ismertette, és azok napról napra változhatnak az idõjárás függvényében is.A termésminõségrõl szólva elmondta, hogy a tárcának egyelõre csak becslései vannak. Az azonban biztos, hogy a tartós vízborítás, illetve a védekezések elmaradása nem tett jót a termésállománynak.A gabonapiaci árak a tavaly október-decemberi mélypont óta stagnálnak, csak az utolsó hetekben volt enyhe emelkedés. Ez alól csak a takarmánykukorica kivétel, amelynek ára idén június elejéig jelentõsebben emelkedett.

Czerván György kiemelte: a tárca kérte a rendõrséget, hogy a betakarítási munkák során segítsék a gazdák munkáját. Ha nem készülnek el aratásig a mezõgazdasági gépek közlekedését könnyítõ jogszabályok, a termelõkkel szemben akkor se a büntetés, sokkal inkább a figyelemfelhívás eszközével éljenek.


Vancsura József
a Gabonatermesztõk Országos Szövetségének elnöke a megbeszélés után tragikusnak nevezte a gazdák helyzetét. Hozzátette: vannak, akiknek terményét, szerszámait teljes egészében elvitte a víz, vannak akiknek földjét a jégverés károsította, de vannak olyanok is, akiket nem érintettek a rendkívüli esõzések.

A gazdák számára a 10%-os terméscsökkenés is beláthatatlan következménynyel jár, de Vancsura József szerint összességében várhatóan 25%-os lesz a terméskiesés.

A Gabonatermesztõk Országos Szövetségének elnöke azt kérte a kormánytól, hogy ne hagyja a gazdákat magukra.

Czerván György hangsúlyozta, hogy a tárca mindent megtesz a termelõket ért károk mérséklése és a betakarítási munkák megkönnyítése érdekében. Emlékeztetett: június 18. óta a minisztérium honlapján részletesen olvashatóak a tárca kárenyhítéssel kapcsolatos intézkedései. Ezek közül Czerván György kiemelte, hogy a Kárenyhítési Alap felülrõl nyitott és a Vidékfejlesztési Minisztérium javasolja a kormánynak a Kárenyhítési Alap kötelezõ mértéken felüli feltöltését is. Az eddig megtett lépéseken túlmenõen a tárca tárgyalásokat kezdeményez a bankokkal és a biztosítótársaságokkal a károsult gazdák hiteleinek átütemezése érdekében.A megbeszélés után a résztvevõk elmondták, hogy az Aratási Koordinációs Bizottság a jövõben rendszeresen, várhatóan kéthetente ülésezik majd. Rendkívüli helyzet esetén sûrûbben.Forrás: FVM