MENÜ

A mátrix-kapszulázott fitogenikum elõnyei

Oldalszám: 69
2014.02.11.

A hatóanyagok védelme és célterületre történõ koncentrált eljuttatása érdekében a gyógyszeripar kezdte el alkalmazni a kapszulázási eljárásokat. Ezt követte az élelmiszeripari felhasználás térnyerése, s ma már a takarmányipar is kamatoztatja az eljárás elõnyeit.

 

 


 

Az utóbbi években az antibiotikus hozamfokozók alternatíváiként megjelent növényi kivonatok (esszenciális olajok) takarmányozás útján történõ felhasználása sok állattartó esetében bizonyította alkalmasságukat a haszonállatok teljesítményének fokozásában. Sajnos sok esetben viszont nem volt egyértelmûen pozitív a „hatás”. Ez abból eredt, hogy ezek a készítmények nem tudták a hatóanyagokat a bélcsatorna kritikus szakaszaiban egyenletesen rendelkezésre bocsátani, így a hatás is változatos képet mutatott. Ezen anomália megoldására fejlesztettek ki különbözõ kapszulázási eljárásokat, amelyek azonban nem minden esetben voltak hatékonyak.

A BIOMIN cég saját fejlesztésû fitogenikumainak (BIOMIN P.E.P. termékcsalád) kutatása során alakított ki egy olyan kapszulázási eljárást, amely a korábbi hátrányos tulajdonságokat kiküszöbölve, nagy hatékonysággal képes a hatóanyagokat (esszenciális olajokat) a célhelyre eljuttatni. Az eljárás neve: mátrix-kapszulázás. Az alábbiakban foglaljuk össze az eljárás és az ezzel az eljárással elõállított új termék, a BIOMIN P.E.P. MGE paramétereit.

Technikai elõnyök (1): 

- Jelentõsen megnövelt értékû termék a mérnöki pontosságú kapszulázási eljárásnak köszönhetõen. 

- Az esszenciális olajok egyenletes diszperziója a mátrixban. 

- A részecske forma kiváló felület:térfogat arányt biztosít, amelynek eredménye az eszszenciális olajok optimális koncentrációban történõ optimális felszabadulása. 

- Folyamatos hatóanyag-felszabadulás a bélcsatornában, amely a teljesítményfokozás kulcsa, ellentétben a hagyományos felületbevont kapszulázási eljárás soráni pontszerû hatóanyag-felszabadulással.

Technikai elõnyök (2): 

- Az erõs ízû-illatú esszenciális olajok részleges maszkirozása (munkaegészségügyileg aggálymentes). 

- Megnövelt minõség-megõrzési idõ (illó hatóanyagok jobb megõrzése). 

- Jobb technológiai tulajdonságok:

• porlásmentes,

• kiváló folyási tulajdonság (nem tapad),

• könnyen adagolható,

• növelt hõstabilitás.

A BIOMIN P.E.P. MGE üzemi kipróbálásának eredményeit foglaljuk össze az alábbi táblázatokban, sertések esetében:

 


 

 

Összefoglalva, a mátrix-kapszulázott BIOMIN P.E.P. MGE fitogén takarmány-adalékanyag hatására:

• magasabb takarmányfelvétel,

• jobb tömeggyarapodás,

• gazdaságosabb takarmányozás,

• jobb istállóklíma érhetõ el.

További eredmények (vágóbaromfi, tojótyúk, halak) és az adagolás felõl érdeklõdjön munkatársainknál!