MENÜ

Csökkentsük a szklerotínia fertõzés utóhatását

Oldalszám: 60
2014.02.17.

A növénytermesztõk számára hosszú évek óta az olajos növények jelentik a legbiztosabb árbevételt, így a napraforgó és a repce vetésterülete 2000 óta folyamatosan növekszik. A nagy vetésterület miatt sok termelõ nem tudja betartani a megkívánt 4–5 éves vetésforgót, kockáztatják, hogy 2–3 évente önmaguk vagy egymás után kerüljenek vissza. Ilyen feltételek mellett nagyon megnõ a veszélye a fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) okozta megbetegedésnek, amely a kórokozó számára kedvezõ, csapadékos idõjárás esetén óriási kárt okoz.

 

 

A fehérpenészes, vagy szklerotiniás rothadás a repce legveszélyesebb betegsége. A fertõzési forrás a kórokozó kitartóképlete, a talajban található szklerócium. A sûrû repceállomány párás mikroklímájában a kórokozónak mindig van lehetõsége a spórás fertõzésre is, aminek a segítségével alig fertõzött talajon is átlagosan 15–30%-os fertõzöttség alakul ki betakarításig. Ez a késõi fertõzés általában viszonylag kis hatással van a terméseredményre, viszont a fertõzött növényi maradványokkal a kórokozó szkleróciumai hektáronként millió szám kerülnek a talajba, ami elõkészíti a következõ években bekövetkezõ potenciálisan súlyosabb fertõzést.

Az idei, rendkívül csapadékos idõjárás hatására a repceállományok szklerotínia fertõzése korán indult és nagyon magas szintet ért el. Június közepén a táblákon kényszerérett becõk látszottak (1. ábra).Az ilyen növények szárában már képzõdtek a szkleróciumok (2. ábra). A 2010. évben kialakuló, és a talajba kerülõ fertõzõanyag mennyisége már súlyosan veszélyezteti az érintett táblára tervezendõ következõ kétszikû haszonnövényt, legyen az ismét repce, napraforgó, here, borsó vagy éppen szója.

 

 


 

 

A fehérpenész elleni védekezés nehézsége, hogy a kórokozó kitartó képletei, a szkleróciumok, a fertõzött növényekbõl óriási tömegben kerülnek a talajba, és ott hosszú ideig megõrzik az életképességüket. A védekezés leghatékonyabb módszere a várakozás: a talaj mikroszkopikus élõlényei 4–5 év alatt a szkleróciumok nagy részét lebontják. Ezt a folyamatot segíthetjük és felgyorsíthatjuk, ha a szkleróciumokon élõsködõ és azokat pusztító szervezetek valamelyikét mi magunk juttatjuk a talajba nagy mennyiségben.Ilyen, a szkleróciumok lebontását tekintve a legaktívabb mikroszervezetet tartalmaz a több évtizedes magyar kutatás-fejlesztés eredményeként piacra került ÖKO-NI mikrobiológiai termésnövelõ készítmény. Hatóanyaga a Coniothyrium minitans gomba, ami a természetes talajok mikroszkópikus életközösségének gyakori alkotóeleme. Ez a hasznos gomba lebontja a szkleróciumot képzõ kórokozók szaporító és kitartóképleteit a talajban, és ezzel elõsegíti a talajok mikrobiológiai egyensúlyának fenntartását. A talajok természetes Coniothyrium minitans tartalmának nagy szerepe van a kétszikû növények, mint például a repce vagy a napraforgó 4–5 éves visszatérési idõvel történõ klasszikus termesztési technológiájában. Nélküle a vetésváltás nem mûködne. Az ÖKO-NI készítmény a Coniothyrium minitans hatóanyagot olyan nagy mennyiségben tartalmazza, hogy alkalmazása néhány héten belül visszaállítja a talaj mikrobiológiai egyensúlyát.

Gyakorlati tapasztalatok alapján az ÖKO-NI készítmény tarlókezelésre történõ kis dózisú alkalmazása is hatékonyan mozdítja elõ a szkleróciumok lebontását.A tarlón a kórokozó szkleróciumai még a felszínen vannak, a Coniothyrium minitans spórák így sokkal könnyebben „eltalálják” õket, mint a talajba történõ leforgatás után. Az ÖKO-NI mikrobiológiai készítmény kivételes eszköz a gazdálkodók kezében, amellyel visszaállíthatják talajaik szélsõséges idõjárás miatt megbomlott mikrobiológiai egyensúlyát.Dr. Bohár Gyula • Havalda EndreBiovéd 2005 Kft.

Bioprojekt Kft.www.bioved.hu  • www.bioved.eu