MENÜ

Lamardor - a Bayer gondos csávázószere

Oldalszám: 27
2014.02.17.

A csávázószerek kutatásában a Bayer közel 100 éves múltra tekint vissza. A modern csávázószerek az 1970-es évek végén jelentek meg.û

 

A Baytan márkanév méltán számít mérföldkõnek: nem csak a hatóanyaga, de a formuláció is újszerû volt. A Bayer 2009-ben sikerrel bevezetett kalászos gombaölõ csávázószere, a Lamardor minõségi változást hozhat a vetõmagvédelemben. A Lamardor két kiváló fungicid hatóanyagot, tebukonazolt és protiokonazolt tartalmaz.

A tebukonazolSzéles hatásspektrumának köszönhetõen eredményesen alkalmazzák az alma védelmétõl a repce és kalászos lombvédelmen át a vetõmagcsávázásig. A tebukonazol a gombák ergoszterol bioszintézisébe avatkozik be (DMI fungicid). Míg azonban a többi azol csupán egy helyen, a tebukonazol két helyen gátol. Ez nagy hatásbiztonságot eredményez. A növényekben viszonylag lassan, de egyenletesen oszlik szét. Hatása sokáig tart. Preventív aktivitása hosszú, ugyanakkor gyógyító és pusztító hatása is kitûnõ, s biztonságos a kultúrnövényre is.

A protiokonazolA Bayer CropScience újabb DMI hatóanyaga, ami az azolok új csoportját, a triazolintionokat képviseli. Széles hatásspektrumú, kalászosokban mind permetezõszerként, mind csávázószerként valamenynyi betegség ellen kiváló eredménnyel alkalmazható. Megkülönböztetõ tulajdonsága a fusarium gombák elleni kiemelkedõ hatékonyság. A protiokonazol jó védõ, gyógyító és pusztító hatással, és igen hoszszú hatástartammal rendelkezik, ami kedvezõ élettani hatásokkal is párosul.

 A Lamardor 400 FSLiterenként 250 g protiokonazolt és 150 g tebukonazolt tartalmazó, koncentrált csávázószer, mely valamennyi kalászos gabonafélében engedélyezett. Dózisa vetõmag tonnánként 0,2 liter. Az új csávázószer több, mint két molekula egyszerû keveréke. A hatóanyagok jó illeszkedésének köszönhetõen szinergista hatások lépnek fel. Így pl. a Lamardor a maggal terjedõ hópenész ellen sokkal erõteljesebb hatással bír, mint a két hatóanyag külön-külön.Széles spektrumú csávázószer lévén, a Lamardor hatékony az összes fõ betegség ellen, így a búza kõüszög, a búza porüszög, a hópenész, a fuzáriumos gyökér- és szártõrothadás, a Bipolaris-os gyökérrothadás, a szeptóriás pelyvafoltosság, az árpa porüszög, az árpa levélcsíkoltság és az árpa fedettüszög ellen. Megkülönböztetõ tulajdonsága a fuzáriumos betegségek, a hópenész és a bipolaris elleni hatása.A betegségek elleni védelem mellett az új készítmény élettani hatásokkal is rendelkezik. Ezek – melyeket így együtt csak a Lamardor nyújt – fontos elõnyöket jelentenek a felhasználók számára.

1. Jobb kezdeti fejlõdés (vigor): a Lamardorral csávázott vetõmagból nagyobb vigorral bíró, erõsebb csíranövények lesznek.

 


 

 2. Fokozott fagytûrés: a mezokotil a kelõ növény legérzékenyebb része. Fagy esetén az elmozduló talajszemcsék könynyen megsértik. A mezokotil hiánya a Lamardorral csávázott növények esetén fokozott fagytûrést biztosít.

 


 

 3. Jobb szárazságtûrés a nagyobb vízfelvételbõl adódóan: a Lamardor hosszabb gyökereket eredményez, javítja ezáltal a vízfelvételt és a szárazságtûrést.

 


 

 4. Gyorsabb fejlõdés, robosztusabb növények: fokozódik a hajtásképzõdés, korábbi bokrosodást, erõsebb állományt eredményez.

 


 

 A Lamardor Red csomagA Lamardor koncentrált szer, dózisa kicsi, így nem tud mély színintenzitást adni. Ezért a csávázólébe vetõmag tonnánként 1 liter Peridiam® Eco Red segédanyagot kell alkalmazni, melyet a Bayer ajándékba ad. A készítmény így Lamardor Red néven 10 tonna vetõmag csávázására való csomag formájában kerül forgalomba, melynek összetétele: 2 liter Lamardor csávázószer és 10 liter Peridiam Eco Red segédanyag.A Peridiam színes bevonatot képez a vetõmagon. A szín fokozása mellett fényes felületet ad, a magok nem tapadnak össze, a vetõmag nem boltozódik a vetõgépben, csökkenti a porolást, és a kopás miatti hatóanyag veszteséget.A Lamardor 2009-ben már bizonyította tudását. Kérem a kedves olvasót, hogy próbálja ki Ön is az új készítményt és tapasztalja meg jó tulajdonságait.

Farády László • Bayer CropScience