MENÜ

Fajtabemutatóval egybekötött 15. születésnap

Oldalszám: 59
2014.02.17.

15 évvel ezelõtt, 1995-ben határozta el az anyacég, a Raiffeisen Ware Austria (RWA), hogy céget alapít Magyarországon RWA Magyarország Kft. néven. Fõ tevékenységük akkoriban a vetõmag termeltetés és forgalmazás volt.

 

A cég 1998-ban megvásárolta az ikrényi telephelyet, amely nagy lépés volt abban az irányban, hogy akkoriban már egyre jobban szélesedõ vetõmag portfoliójukat saját üzemükben dolgozzák fel, valamint a saját terménytárolóik révén a terménykereskedelmük is felvirágozzon.Ekkortájt már a Dunántúlon több területi képviselõn és viszonteladón keresztül értékesítették termékeiket, ami már a vetõmagon túl a mûtrágyára, a növényvédõ szerre, majd nem sokkal késõbb a gázolajra is kiterjedt.Az ikrényi telepen kívül tulajdonukba került a hatvani telephely is, s ezáltal az északkelet-alföldi régióban is megvetették a lábukat. 2009. elején – immáron Raiffeisen-Agro Magyarország Kft. néven – Ikrényben megindították a 3 éves telep-felújítási és -korszerûsítési programot, amelynek keretén belül a vetõmag üzemi géprendszerüket és az épületeiket korszerûsítették.A Raiffeisen Agro Magyarország Kft. 2010-re európai színvonalú, korszerû gépekkel felszerelt teleppel áll partnereik rendelkezésére. Komoly lépéseket tettek a terménykereskedelmük felvirágoztatásában is, ehhez elengedhetetlen, hogy a versenyképes terményárak mellett a cég stabil, megbízható partner a pénzügyi teljesítések terén is.
A vetõmag portfolió folyamatosan bõvült,
a legjelentõsebb magyarországi kultúrákban versenyképes fajtákkal vannak jelen a piacon, – magyarországi integrátorként egyedül – több, mint 20 faj 80 fajtáját képviselik Magyarországon.– Az egyes növényi kultúrákon belül melyek a legígéretesebb fajtáitok és miért? – kérdeztük Bene Lászlót a cég ügyvezetõjét.

– Cégünk alapításakor kitûzött célunk volt, hogy saját fajtákat tudjunk a partnereink rendelkezésére bocsátani.

A legnagyobb eredményeket a következõ kultúrákban értük el: az õszi búzában a Capo fajtánk volt, amely 10 évvel ezelõtt a többi fajtától eltérõen kimagasló stabil minõségû termést tudott biztosítani. Ebben a fajtakörben a legújabb nemesítésû fajtáink az Astardo és az Element, amelyek nemcsak minõségben de terméshozamban is versenyképesek a konkurencia fajtákkal.Õszi sörárpában továbbra is piacvezetõk vagyunk a Vanessa névre hallgató fajtával.

 

 


 

 

Nagy lépéseket tettünk az utóbbi 6–8 évben az õszi káposztarepce hibridek honosításában is. Két kiváló fajtát emelnék ki, amelyek az utóbbi három évben minden létezõ kísérletben rendre az elsõ helyeken végeznek. A Sitro és a Rally hibridekrõl van szó, melyek nemcsak termõképességben de beltartalmi tulajdonságaikban is a vetélytársaik fölé emelkedtek. A tavaszi vetésû kultúrák közül a Sempol nemesítõház hibridjeit emelném ki (Vlasta, Quintal, Allscor), amelyek versenyképes árakon állnak szemes és silókukoricát termelõ partnereink rendelkezésére.

 

 


 

 

Talán kevesen tudják, hogy kizárólagos magyarországi forgalmazói vagyunk a Gleisdorfi olajtök fajtáknak és hibrideknek. Öt év alatt piacvezetõvé nõttük ki magunkat ebben a szegmensben is.Természetesen a fent említett kultúrákon túl szinte minden Magyarországon termesztett takarmánynövény vetõmagjaink kiszolgálásában állunk kedves partnereink rendelkezésére.Képgaléria