MENÜ

Tanulságos Bayer Légyott - Pillanatképek a szarvasi bemutatóról

Oldalszám: 23
2014.02.17.

A repcében a kora tavaszi regulátorozás szemmel látható eredményt produkált. A szárba induláskor Folicur Soloval történõ másodszori regulátorozás pozitív irányban befolyásolta a repce termésképzõ szerveinek kialakulását.

 

 

A repce a kezelés hatására közvetlenül a talaj felett kezd elágazni, hiszen a tavaszi regulátor a fõhajtás növekedését egy rövid idõre visszafogja, az ízközöket pedig rövidíti. A végeredmény egy zömökebb, erõsebb, egészségesebb állomány, amely több elágazást és azokon több becõt képes kinevelni.

 


 

 

 

Ragyogó, új megoldás a gabonavédelembenA jelenleg forgalmazott készítmények mellett bemutatásra került a Zantara nevû új, két hatóanyagú kalászos fungicid, melynek hazai bevezetése 2012-ben várható. Az új készítmény bixafént tartalmaz, ami a fungicidek teljesen új csoportját, a második generációs karboxamidokat képviseli. A bixafén hatásmódja teljesen eltérõ a triazolokétól vagy a strobilurinéktól, így alkalmas az esetleg rezisztenssé vált gombatörzsek leküzdésére is. A Bayer kutatás eredménye, az új hatóanyag igen fontos tulajdonsága, hogy alkalmazása – akár a strobilurinoknál megismertnél is erõteljesebben – növelheti a termést komplex élettani hatásai által. Egyszerûen mondva, a bixafén segít a napenergia terméssé alakításában.

 

 


 

Permetezzünk vagy ne?– „A növényvédelem ennél sokkal bonyolultabb” – kezdte permetezés technikai elõadását Dr. Mesterházy Ákos akadémikus, a Gabonakutató Kft. tudományos munkatársa.

 


 

 

Ha egy adott fajta hajlamos a megdõlésre, ott célszerû erõteljesebb védelmet alkalmazni, ugyanis a dõlt gabonában a fuzárium gyorsabban terjed, mert hosszabb ideig van a kalász magas nedvességtartalmú, párás környezetben.A permetezéstechnika egyik kulcskérdése, hogy a fungicid mozog-e a növényben és hogyan? Egy korábbi elgondolás szerint a kalászolás elõtt lehet permetezni, mert a permetszer a levélbõl felmegy a kalászba és ott kifejti hatását.A Gabonakutatóban végzett kísérleteink bebizonyították, hogy a növényen belül nincs olyan mértékû transzlokáció, amely biztosítaná a kalász védelmét akkor, ha a gombaölõ szereket kalászolás elõtt juttatjuk ki.Fontos technikai momentumként emelte ki, hogy a permetezés során a kalászoknak minden oldalát érje a permetlé, mert a hatáskifejtés így a legtökéletesebb. Már a fajtaválasztással is segíthetjük a permetezés hatékonyságát, hiszen a homogén virágzású fajtáknál jól kiválasztható az aktuális idõpont a permetezésre, ellentétben a nem homogén virágzásúaknál.

 

 


 

Eljött a Laudis idejeA rendkívüli mennyiségû csapadék következtében kukoricában – más területekhez hasonlóan – a bemutató helyszínén sem sikerült kijuttatni a posztemergens idõzítésre tervezett kezeléseket. Rikk István kukorica termékmenedzser hangsúlyozta, most jött el az ideje a LAUDIS gyomirtó szer kijuttatásának.Ez azért vált indokolttá, mert a kakaslábfû nemcsak 3 leveles fázisában található meg a területen, hanem túllépett a gyökérváltáson és elbokrosodott.Abban az idõpontban, amikor a talajra lehet majd menni, az egyéb készítmények már nem lesznek alkalmasak a hatékony gyomirtásra, viszont a Laudis igen, ami teljes dózisban még ekkora fejlettségû gyomok esetén is rendkívül hatékony. A Laudis hatásos továbbá a magról kelõ kétszikû gyomok ellen, mint pl. a területen is észlelt disznóparéj ellen is. A szer a kukorica 8 leveles állapotáig alkalmazható, egy órán belül felszívódik a gyomnövényekbe, így az azt követõen lehulló csapadék a hatékonyságát már nem befolyásolja.

Képgaléria