MENÜ

A csávázószerek új generációja

Oldalszám: 55
2014.02.11.

A SUMI AGRO több éves fejlesztõ munkája eredményeként a 2010-es õszi szezonra forgalomba került Magyarországon a BIOSILD TOP újgenerációs kalászos csávázószer. A készítmény közel két évtizedes sikeres „szolgálat” után váltja a visszavonult Biosild BD-t.

 

 

A BIOSILD TOP kalászos csávázószer kifejlesztésénél több fontos célt tûztünk ki magunk elé:

 


 

A következõkben röviden szeretnénk összefoglalni a fejlesztés eredményeit, a termék tulajdonságait és az eddig szerzett tapasztalatokat.Hatékonyság – teljes körû magvédelemA biztonságos kalászos gabona termesztés elsõ lépése az egészséges mag biztosítása.

A termelõ a mag csávázásával gondoskodik arról, hogy a csírázó kis növény gombafertõzéstõl mentesen, biztos körülmények között kezdje a vegetációs fejlõdését. A magot fertõzõ gomba kórokozók vagy már a mag felületén, vagy annak belsejében, vagy a talajszemcsék közül fertõzve, vagy a levegõbõl a csírázó növényre jutva fertõzhetik a kalászos növénykét. - A talajból fertõzõ gomba kórokozók:

Pythium spp, Penicillium spp., Aspegillus spp., Rhizoctonia spp., Fusarium spp., Rhynchosporium secalis - A levegõbõl fertõzõ gomba kórokozók:

Erysiphe graminis, Puccinia spp. - A mag külsõ és belsõ eredetû gomba fertõzései:

Tilletia spp, Ustilago spp, Fusarium spp, Pyrenophora spp stb…

A BIOSILD TOP – szisztemikus csávázószer, hatóanyagai révén megvédi a magon lévõ belsõ és külsõ fertõzésektõl a csírázó magot, valamint a talajból és a levegõbõl támadó gombafertõzések ellen a gyökérbe és a levelekbe egyaránt felszívódó komponensei révén a fejlõdõ növényt is.A BIOSILD TOP a fokozott hatékonyság érdekében két felszívódó hatóanyag kombinációja. Tartalmazza a tiofanát-metilt (benzimidazol) és a tetrakonazolt (triazol-származékot). Kettõs szisztemikus hatása révén a kórokozó gombák széles köre ellen nyújt védelmet és a két hatóanyag szélesíti a hatásspektrumot és rezisztenciatörõ hatásra is számíthatunk. Úgy is mondhatjuk hogy 3 az 1-ben hat: a tiofanát metil aktív metabolitja a karbendazim. A tiofanát metil – karbendazim átalakulása révén hosszan számíthatunk a minden maggal terjedõ és talajból fertõzõ kórokozó elleni hatékony védelemre, a tetrakonazol hatóanyag pedig a korai lisztharmatfertõzés ellen is hosszan tartó védelmet nyújt.Fontos megjegyezni azt, hogy a készítmény a rendkívüli gombaölõ hatékonyság mellett semmilyen mérhetõ stresszt nem okoz a kelõ növényen. Laboratóriumi és nagyüzemi vizsgálatok azt az eredményt hozták, hogy a kezelt növény magassága és habitusa megegyezett a kezeletlen állományéval. (1. ábra)

 


 

 

A 2010-es évjárat kihívása: a FUSARIUMA kalászosokban a Fusarium fertõzés elleni védekezés állandó kihívást jelent a termelõknek, legyen szó akár az állomány akár a csíranövény védelmérõl. Mindezt a problémát fokozhatja a csapadékos, esõs idõjárás, a dunsztos levegõ, mint amivel az idei évben is küzdünk. A Fusarium-fertõzés és a vele járó toxin probléma közismerten gondot okoz az emberi és az állati táplálékláncban.A Fusarium gomba anyagcsere termékeként a szemekben feldúsuló toxikus anyagok (pl. DON, zearalenon) képzõdésének csökkentése, vagy fellépésének megakadályozása a cél. A fertõzött mag forgalomba hozatalának és felhasználásának tiltására az élelmiszerekben elõforduló Fuzárium toxin értékek felsõ határértékének meghatározásáról az Európai Unió tagországai számára iránymutató rendelkezést léptetett életbe (1881/2006/EK).

A 2010-es esztendõ tenyészidõszakában tapasztalt szélsõséges, rendkívül csapadékos idõjárás egyik következménye az, hogy nem volt mód (idõben) védekezni a gombabetegségek ellen. A két tényezõ miatt országszerte igen magas a betakarított gabona Fusarium-fertõzöttsége. A mérések szerint a DON toxin értéke többszörösen felülmúlja az elõírt 0,5 ppm határértéket. A magas fertõzés nem csupán a gabonaipari termékek, hanem a vetõmag minõségét is veszélyeztetik.Annak érdekében, hogy 2010. õszén biztonságban vethessünk, az idén még fontosabb szempont lesz a hatékony magvédelem. A BIOSILD TOP – elõdjéhez hasonlóan – kiemelkedõ hatással rendelkezik e kórokozó ellen. A felszívódó hatás mellett fontos tulajdonsága, hogy a sejtlégzés gátlása révén gyorsan blokkolja a kórokozó toxinképzõ képességét. (2. ábra)

 

 


 

Korszerû szerformaA csávázás hatékonyságát a megfelelõ mûszaki háttér és a szakmai felkészültség mellett nagyban javítja a megfelelõ formuláció. A magcsávázási technológiai folyamat hatékonysága, a pontos dózis bemérése, az egyenletes felhordás és festés mind-mind a jó minõségû szerformán is múlik. A BIOSILD TOP korszerû, mikro-emulziós formában kerül forgalomba, ami a technológia minden fázisát elõnyösen befolyásolja (könynyû hígítás és csávázólé készítés, egyenletes borítás és magfestés stb.). Többek között új, környezetbarát színezõanyagot is tartalmaz, ami élénk színt biztosít a kezelt vetõmagtételeknek, ugyanakkor a jövõben várható szigorúbb EU-s szabványoknak is megfelel.A készítmény a hatóanyagokat magas koncentrációban tartalmazza, vetõmag-tonnánkénti dózisa csupán 1 liter.

Hazai fejlesztés – kedvezõ költségekÚj csávázószerünk az európai piacon tevékenykedõ SUMI AGRO Europe cégcsoport egyik elsõ saját engedéllyel rendelkezõ terméke. Büszkén mondhatjuk, hogy az új BIOSILD TOP kalászos csávázószer sok szempontból hazai fejlesztés gyümölcse mivel a készítmény szakmai koncepciójának kidolgozását és a biológiai vizsgálatok jelentõs részét Magyarországon végeztük.Ez természetesen nem csak a hazai innováció miatt fontos, hanem azért is, mert a Kárpát-medence termesztési viszonyaira rendelkezünk a legtöbb eredménnyel. Itthon, nálunk már többször bizonyított. A BIOSILD TOP engedélyezése számos más EU-s országban is folyamatban van.A formuláció kidolgozása és a gyártás is a hazai szakemberek szakértelmét dicséri. Hazánkban 4 féle kiszerelésben (1, 5, 10 és 600 literes) kerül kereskedelmi forgalomba. Szintén jó hír az is, hogy elõdjénél jóval kedvezõbb költséggel kell számolni alkalmazásánál.

Dobos Judit • Wirth László

Sumi Agro