MENÜ

DEKALB - amiért optimisták lehetünk

Oldalszám: 15
2014.02.11.

Bizonyára sokan emlékeznek az egyik, már korábban megjelent írásunkban elhangzó mondatra: „Amiért mi, itt a Monsanto-nál igazán optimisták lehetünk, az az a folyamatosan fejlõdõ genetikai háttér, mely minden évben erõsödik, fejlõdik…”

 

 

Most, miután valamennyi szántóföldi fejlesztési kísérletünket betakarítottuk és az eredményeket feldolgoztuk, optimizmusunk a megújult DEKALB hibrid repce portfoliónkban nemhogy töretlen, de tovább erõsíti hitünket abban, hogy ma Magyarországon a legtöbben – és egyre többen – nem véletlenül választanak DEKALB repcét területükre. Külön ki kell emelnünk új DK EXQUISITE hibridünk felülmúlhatatlannak tûnõ betegség – fõként Sclerotinia – toleranciáját, a fertõzéseknek legjobban kitett helyeken is. (lásd az alábbi képeken)

 


 

 

Egyrészt ennek köszönhetõen, másrészt egyedülálló elágazó képességébõl adódóan messze a legjobb volt az idei kísérleteinkben, szinte lekörözve a legfõbb versenytársakat is. (1., 2., 3. ábra)

 


 

Rekorderként számon tartott, a hazai hibrid piacon abszolút piacvezetõ EXOCET teljesítményével lényegesen jobbnak bizonyult közvetlen – a piacon szintén közkedvelt – versenytársaival szemben. (4., 5., 6., 7. ábra )

 
 

 

Az EXOCET harmonikus tulajdonságait minden lehetséges alkalommal kihangsúlyozzuk, így kiváló betegség ellenálló képességét is. Az idei évben kísérleti hálózatunkból a Sclerotinia fertõzésnek legjobban kitett helyszín-felvételezési adatai alapján. (8. ábra )

 


 

 

Megkértük néhány termelõ Partnerünket, mondják el véleményüket, tapasztalataikat az EXOCET hibrid termesztésével kapcsolatban:Béke Agrárszövetkezet • Hajdúböszörmény.

Barkó István • növénytermesztési fõágazatvezetõ
 Melyik DEKALB hibridet termeszti és milyen eredményt ért el vele (t/ha)?

Negyedik éve termelünk repcét, 2009 õszén 330 ha repcét vetettünk, ebbõl 90 ha-on a DEKALB Exocet hibridjét.

Eddig a repcét 30 ha kivételével betakarítottuk, a belvizes részeken maradt kint. A júl. 24-26 idõszakban ismét 80 mm csapadék érkezett, ezért a terület továbbra sem aratható.

Az eddigi átlageredményünk 3,4 t/ha. Miben látja a DEKALB hibrid legfõbb értékét /értékeit, ami megkülönbözteti a többitõl?

Az Exocet egy erõs kezdeti fejlõdésû hibrid, erõs tõállománnyal képes a télbe menni, jó a télállósága – erõs hidegek hatására sem fagy ki, a versenytárs (francia) hibrid erõsen megritkult , kifagyott a márciusi határszemlére.

Tavasszal gyors, erõs növekedése van – masszív, stabil növényt képez. A versenytárs (francia) repce nagyon vékony szárú volt.

Az Exocet jobban bírta az idõjárási körülményeket (pl. szél) Kiknek ajánlaná a hibridet?

Mindenkinek, aki , biztonságosan stabil, nagy termést szeretne elérni.

Mi jövõre növelni tervezzük az Exocet területét.

Hernádvölgye MG Szöv. • Hernádnémeti

Soltész István • termelési igazgató
Melyik DEKALB hibridet termeszti és milyen eredményt ért el vele (t/ha)?

Cégünk a Hernád völgyében mintegy 1300 ha-on gazdálkodik, és 350-es létszámú tejelõ szarvasmarha telepet üzemeltet.

Az idei esztendõben 130 ha-on termeltünk repcét és ebbõl

39 ha-on EXOCET hibridet vetettünk.

Az idei Exocet átlagunk 3,87 t/ha. Miben látja a DEKALB hibrid legfõbb értékét /értékeit, ami megkülönbözteti a többitõl?

Intenzív körülmények között gazdálkodunk, ezért fontos a kiváló genetikai értékû hibridek használata.

Az EXOCETRE a korábbi év saját tapasztalata és kiugró teljesítménye miatt esett a választás. Az intenzív körülményeket maximálisan meghálálta és jól tolerálta az idei gomba fertõzéseket. Kiknek ajánlaná a hibridet?

Mindenkinek, aki , komolyan foglalkozik a repcével mert a befektetett költséget busásan visszahozza.

Kulcsárné Ildikó • gazdálkodó

Varjú József • termelésirányító
 Melyik DEKALB hibridet termeszti és milyen eredményt ért el vele (t/ha)?

Az DEKALB EXOCET hybrid repcéjét termesztettem. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján esett rá a választásom. Terméseredményem 3,74 t/ha volt egy új fekvésû 7 ha-os táblámon. A darányi termelési eredmények, és az idõjárási körülmények alapján nagyon meg vagyok elégedve a terméseredménnyel. Miben látja a DEKALB hibrid legfõbb értékét /értékeit, ami megkülönbözteti a többitõl?

Mutatós hibrid, magas növése, sûrû virágzata mindig megkülönböztethetõvé teszi a többi repcétõl. Kiknek ajánlaná a hibridet?

Mindenki számára, aki igényes repce termelõnek tartja magát.

Reménypusztai Kft. • Pécs

Fábián András • termelési igazgató
 Melyik DK hibridet termeszti és milyen eredményt ért el vele?

Az Exocet hibridet termesztettük és 3,3 t termést sikerült betakarítani hektáronként. Miben látja az Exocet hybrid legfõbb értékét, ami megkülönbözteti a többitõl?

Az idei évben egyértelmûen a Sclerotinia tolerancia . Szerencsére optimális fejlettséggel, ment a télbe, egyöntetû állomány alakult ki, három hétig egyenletesen virágzott, miközben sikerült megvédeni a veszélyeztetõ károsítóktól. Évek óta kiemelkedõ, megbízható termést ad, középérése miatt jól beleillik a vetésszerkezetbe.

A gombás betegségekkel szembeni toleranciája miatt 3 éves forgóban teljes biztonságban termeszthetõ. Kinek ajánlaná a hibridet?

Elsõsorban azoknak, akik intenzív, megbízható repcét keresnek, mivel a repce piaci pozíciója szerencsére jelentõsen javult az utóbbi években. Gyakorlatilag az egyik legmegbízhatóbb jövedelmezõsséggel rendelkezõ szántóföldi növényünk.Dá-Vidok Bt. • Drávaszerdahely

Dávid Lajos • ct.

 

10–12 éve szinte megszakítás nélkül minden évben termesztek repcét. Az elmúlt 2 évben nagyon jól szerepelt az Exagone hibrid, de a Monsantos területi képviselõ javaslatára tavaly kipróbáltam egy 32 ha-os táblán az Exocetet. Meglepõ a különbség a két hibrid között, és bár õsszel a csapadék hiány miatt ritka és talán kissé fejletlen állapotban ment be a télbe tavasszal korai (3,5 q 27% N)mûtrágya hatására nagyon szépen helyre jött és a fejlõdése során kitöltötte a számára rendelkezésre álló teret. Betakarítás elõtt kaptunk egy komoly jeget, a biztosító 30%-ot vett fel, de így is 2,6 t eredményt sikerült realizálni. Külön szeretném kiemelni, hogy csak ragasztót használtunk a becõkre de aratáskor a kombájn így is lényegesen gyorsabban és könnyebben tudta aratni. Minden kollegámnak csak javasolni tudom még az ilyen gyengébb minõségû drávai homok talajokon gazdálkodóknak is mint mi.Szabolcski Kft. • Bottykapeterd

Szabolcski István • ügyvezetõ
Mindig is nyitott voltam az újdonságra, így hát nem volt nehéz rábeszélni, hogy próbáljam meg az új DK hibridet az Exqusite-ot. Talán egy kicsit korán is vetettünk, mondtam a kollégáknak hisz augusztus végén már földbe volt a mag, de nem okozott gondot mert csak az elsõ október eleji kisebb esõre kelt ki, viszonylag egyenletesen a kívánt tõszámnak a 70-75%-a. egy rendkívül gyors fejlõdésnek indult, úgyhogy õsszel még le is kellett regulátorozni. Egész évben nagyon szép egészséges tetszetõs képet mutatott és ezt a kedvezõ benyomást az aratás idején is megtartotta mert ez volt az egyik olyan hibridem volt ami állva maradt és ezáltal nagyban megkönnyítette az aratást. Úgy gondolom, hogy jövõre mindenképpen emelni fogom ennek a hibridnek a részarányát és a jó adottságú területeimet ezzel szeretném elvetni.