MENÜ

Repce, intenzív repce, Kwizda repce - avagy, hogyan mentsük meg repce-tonnáinkat?

Oldalszám: 29
2014.02.11.

Valószínû, hogy idén annak is csalódást okozhat a repcetermése, aki mindent (vagy majdnem mindent) megtett a vegetáció ideje alatt és repcéje akár 4–5 tonnát is mutatott. A szklerotínia (fehérpenészes rothadás) kártétele idén igen súlyos méreteket öltött. Okai: maga a fertõzési forrás (szkleróciumokkal egyre fertõzöttebb talajok), valamint a másodlagos (aszkospórás) fertõzésnek kedvezõ áprilisi és májusi csapadékos idõjárás voltak.

 

 

A szklerotíniás rothadás mértéke közvetlen összefüggésben van a terméssel. Terméscsökkentõ hatása tonnákban mérhetõ. Sajnos akkor szenvedjük el a legnagyobb kártételt, amikor a legjobb termésünk lehetne!

 


 

Aratás után a repce szármaradványokban jól láthatóak a feketés, akár 1–2 cm-es kemény képletek (1. kép). Amennyiben a mostani repcetáblákat 3–4 éven belül újra repcével, napraforgóval vagy pillangós kultúrával tervezzük elvetni, úgy javasoljuk a tarlók kezelését is 2–3 kg/ha ÖKO-NI® WG készítménnyel elvégezni. A tarlóhántással bedolgozott hiperparazita gomba a szkleróciumok jelentõs részét így könnyen eléri és elpusztítja.

 


 

A képen látható fertõzés kettõs kárt okoz. Egyrészt közvetlenül terméscsökkenést okoz az adott kultúrában (repce, napraforgó), ami tonnákat is jelenthet. Másrészt a „megtermelt” szkleróciumok hosszú évekig elfekszenek a talajban és fogékony kultúra visszakerülése esetén biztosítják a fertõzés forrását. Ezért felelõtlen akció ÖKO-NI® vagy TRIFENDER® alkalmazása nélkül visszavetni az említett érzékeny kultúrákat 5–6 éven belül.

 

A következõ évi repce õszi talajmunkája során, akár a gyomirtással (pl.: Devrinol®) egy menetben 2–3 kg/ha ÖKO-NI® WG -t alkalmazzunk, mert a gyökéren keresztül történõ elsõdleges fertõzés (2. kép) ellen nincs állománykezelési megoldás, és ezek a beteg növények terjesztik csapadékos tavaszon tovább a fertõzést.

 


 

Igen fontos megjegyezni, hogy a talajból induló fertõzést egy beállt állományban permetezéssel megállítani gyakorlatilag lehetetlen. Az aszkospórák pusztításában fontos a fungicides állománykezelés, de a talajból induló fertõzés megállításában semmilyen szerepe nincs.

 

Az ÖKO-NI® WG hatékonysága hatósági kísérletekben bizonyított (ábra). Az elsõ talajkezelés 50–60%-os, a második alkalom már 90% körüli hatékonyságot ad, ezért is célszerû a tarlók kezelésével kezdeni a védekezést. Adataink szerint a nagyobb dózis és a bedolgozás szintén növeli a hatékonyságot.

 

 


 

MEGOLDÁSHatékony megoldást tehát a Coniothyrium vagy a Trichoderma hiperparazita gombákat tartalmazó készítmények alkalmazása jelenthet, amelyet gombaölõ szeres állománykezeléssel kell kiegészíteni. Hangsúlyozzuk, hogy az említett gombák alkalmazása is csak többéves kezelés után mutat tökéletes eredményt. Az ÖKO-NI® WG és a TRIFENDER® alkalmazása konzekvensen megtervezve, több éven át alkalmazva, jelentõsen visszaszorítja a szklerócium tömeget a talajban, csökkentve ezzel a fertõzés esélyét.

Az ÖKO-NI® kezelés ára nagyságrendileg 7 000 Ft/ha, azaz kb. 90 kg repce ára. Ezzel szemben a fertõzés erõsségétõl függõen a veszteség 500 és 1 500 kg/ha –t is elérheti, ami 43 000 és 130 000 Ft közötti árbevétel kiesést jelent hektáronként!


 

 

KWIZDA CSOMAGOKREPCE „SCLERO” CSOMAG(6 liter Command, 100 liter Devrinol, 35 liter Route, 80 kg ÖKO-NI):40 hektárra tartalmazza a Command® + Devrinol® kombinációt, amely a gyommentes repce (3. kép), így a nagy termés alapja. A kombináció a legfontosabb gyomok ellen hatásos.A csomag tartalma még a Route®, amely a télállóságot növeli úgy, hogy a repce akár 20%-kal nagyobb gyökértömeget nevel a kezelést követõ egy hónap alatt. Idén õsszel, 5 literrel többet adunk csomagonként, mint tavaly, változatlan ár mellett.A „SCLERO” csomagot az ÖKO-NI WG® teszi teljessé, amely a szklerotínia mentesség alapja. Dózisok: Command 0,15 l/ha + Devrinol 2,5 l/ha, Route 1,0 l/ha és ÖKO-NI 2,0 kg/ha.

 


 

 

REPCE „ECO” CSOMAG(6 liter Command, 100 liter Devrinol, 35 liter Route):40 hektárra tartalmazza a Command® + Devrinol® kombinációt és a Route® speciális lombtrágyát. Ezt a csomagot csak azoknak ajánljuk, akiknél a szklerotínia veszély nem áll fenn! Dózisok: Command 0,15 l/ha + Devrinol 2,5 l/ha, Route 1,0 l/ha.

 

 

REPCE „FLEX” IKERCSOMAG

(1 liter Command, 10 liter Butisan):5 hektárra tartalmazza a Command + Butisan gyomirtó szer kombinációt valódi összecsomagolt formában. (4. kép) Dózisok: 0,15–0,2 l/ha Command + 2,0–2,5 l/ha Butisan. Nagy felhasználói szabadságot nyújt mind a gyomflóra, mind a talajtípus tekintetében. Elsõsorban oda ajánljuk, ahol a sebforrasztó zsombor fertõzése erõs.

 

 


 

Minden kedves partnerünknek, akik csomagjainkból vásárolnak, biztosítunk egy utalványt, melynek bemutatásával 10 % kedvezménnyel vásárolhat ÖKO-NI, TRIFENDER, ROUTE, FEZAN, MYSTIC, WUXAL BORON vagy FURY termékeinkbõl. Az utalványt keresse nagykereskedõjénél, vagy területi képviselõinknél!A Kwizda Agro ajánlatát az teszi egyedivé, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan fagy és –keléskár biztosítást kínálunk fel azon partnereink részére, akik a Kwizda technológiát választják. A biztosítás keretein belül minimálisra csökkentjük a termelõi kockázatot. Abban az estben, ha a repce kifejezetten a szárazság miatt nem kel ki, vagy a tél folyamán kifagy, visszatérítjük a ráköltött kwizda termékek árát. További részletes információkért keressék területi képviselõinket!

Fehér Tamás • Tamás István – Kwizda Agro