MENÜ

Országjáró gépbemutató négy helyszínen

Oldalszám: 45
2014.02.11.

A múlt hónap végén, július 27–30. között rendezték meg három cég – a VÄDERSTAD (Vaderstad Kft.), a MASSEY FERGUSON (Austro Diesel) és az AGRO.BIO (Agro.bio Hungary Kft.) – négy helyszínes országjáró, szántóföldi gépbemutatóját. Az Agro Napló az eseménysorozat szigetvári rendezvényén volt jelen. Ezt az Utód-Agro Kft. telephelyén és szántóterületén szervezték meg.

 

 

A bemutatón használat közben láthatták a VÄDERSTAD  korszerû tarlómû­velés munkagépeit: a forgatás nélküli technológia alapgépeinek számító kultivátorait, a szántáselmunkálás és magágykészítés eszközeit, valamint vetõgépeit. A VÄDERSTAD munkagépeit a Massey Ferguson traktorcsalád mûködtette, az AGRO.bio Hungary Kft. pedig a különféle hasznos baktériumkészítményeit ismertette meg a jelenlévõkkel. A bemutatókon vendég volt Dr. Birkás Márta egyetemi tanár, a Szent István Egyetem tanszékvezetõje, aki a helyes talajmûvelési gyakorlat legfontosabb szempontjait ismertette, különös tekintettel az idei év extrém idõjárási körülményeire.


 

A VÄDERSTAD gépek közül láthatták a szakemberek a Carrier 650 és a Carrier 300 rövid tárcsákat, az NZ-Aggressive 600 kombinátort, a Rollex 620 rögtörõ tárcsát Crossboard simítóval szerelve, a TopDown 400 multikultivátort, valamint a Cultus 420 és Cultus 300 szántóföldi kultivátorokat is.

A Cultusokhoz az idei évtõl 50 mm-es MixIn késszár is rendelhetõ, melyet elsõsorban mélyebb mûveléshez és kötöttebb talajokra ajánlanak. Mindemellett megismerhették a CarrierDrill 300 és a Rapid A 600 S vetõgépeket.

A bemutató során említésre került a VÄDERSTAD 2010. évi talajmûvelési és vetési újdonságai közül az új, ún. Interactive Depth Control rendszer, amellyel a vetésmélység minden Rapid vetõgép esetében a traktorfülkébõl állítható, a TopDown kultivátorokon található saját fejlesztésû új, ún. Low Disturbance kés, amely alkalmas a kívánt mélységû lazításra a talaj bolygatása nélkül.

 


 

Az AUSTRO DIESEL partnercégének jóvoltából az érdeklõdök betekintést kaptak a TOPCON navigációs rendszerek mûködésébe, ami megoldást kínál a precíziós mezõgazdálkodás számára és minden Massey Ferguson traktorba beépíthetõ.

Az Austro Diesel újdonságként mutatta be az MF 7499 felsõkategóriás traktort, mely erõssége ellenére takarékos és gazdaságos gép, ami a fokozatmentes Dyna Vt sebességváltónak köszönhetõ, melynek vezérlõ automatikája mindig aktuális fokozaton tartja a motorfordulatot, amellyel kiküszöbölhetõk a felesleges gázátadások és a motor túlpörgetése.