MENÜ

A 20 százalékos szemnedvesség közelében

Oldalszám: 44
2014.02.10.

A nyár második fele javarészt meleg volt, és száraz, ennek köszönhetõen a korai kukoricáink (MT Nele, MT Lena, MT Mattes, MT 261, MT Eco) július után, augusztusban is tovább növelték elõnyüket az április végén elvetett hagyományos kukoricákkal szemben, és a júliusi állapothoz képest még inkább elérhetõ közelségbe került a szeptember eleji szárítás nélküli betakarítás.

 

 

Üzemi táblákat és kísérleteket járva, a legtöbb helyen azt tapasztaltam, hogy a korai koncepcióba tartozó hibridjeinknél már látható a betakarítás várható idõpontja. A hibridek csuhélevelei szétnyíltak segítve a vízleadást. A legkorábbi anyagainknál, már a levelek, is száradnak jelezve, hogy ezek az anyagok hamarosan készen állnak az aratásra.A következõ képeken jól látható, hogy mind az MT Mattes (1. kép), mind az MT 261 (2. kép) már az intenzív vízleadás szakaszában járnak, betakarításuk szeptember elsõ dekádjában szárítás nélkül lehetséges lesz.

 


 


 

 

 Termékfejlesztési kísérleteinkben augusztus 24-én már másodszor szedtünk mintákat abból a célból, hogy megállapítsuk a hibridjeink szemnedvességét, vízleadó képességükrõl információkat gyûjtsünk. A következõ táblázat a majsi, és szegedi kísérleteinkbõl augusztus 24-én gyûjtött minták szemnedvességét mmutatja, valamint a 2009 augusztus 25-én Majson mért eredményeket. Az eredmének azt mutatják, hogy tavalyi hasonló idõszakhoz képest idén ezek a hibridek 6–9%-kal nedvesebbek, ami azt jelenti, hogy nagyjából 10–15 napra van szükség ahhoz, hogy idén is szárítás nélkül tudjunk betakarítani.

 


 

 * 2010. 08. 23. –Z.Zs.–