MENÜ

Petkus - a megbízható technológia

Oldalszám: 57
2014.02.10.

Szárítás felsõfokon. A PETKUS szárítók már több, mint tíz éve, a terményfeldolgozó technológiák már évtizedek óta jelen vannak a magyar piacon és meghatározó szerepet töltenek be a hazai terményfeldolgozásban, a tisztítástól a szárításon keresztül a vetõmag feldolgozásig.

 

 

A németországi gyártó magyarországi elsõ számú márkaképviselete és 2010-tõl a PETKUS-szárítók kizárólagos forgalmazója a Mepet Kft. Az együttmûködésüknek köszönhetõen már több, mint 100 szárító épült fel eddig a hazai piacon, mely elsõsorban annak köszönhetõ, hogy a korábban megépült szárítótelepek megbízhatóságukkal megalapozták a márka és a MEPET Kft. jó hírnevét. A MEPET Kft. az elmúlt három évben több, mint 50 szárítótelep építésével vezetõ szerepet tölt be a szárítóüzemek magyarországi értékesítésében. 2009-ben – többek között felépítette az ismereteink szerint – hazánk jelenleg legnagyobb teljesítményû, 45 t/h-os szárítótornyot Belvárdgyulán.A PETKUS szemesterményszárítók megbízható, könnyen kezelhetõ, racionális üzemû keresztcsatornás berendezések.A magok kíméletes módon és gazdaságosan kerülnek szárításra. A szárító energiatakarékos, környezetbarát és könnyen kezelhetõ ismérveivel megfelel nemcsak a ma, hanem a jövõ követelményeinek is. Alkalmazási területe igen széles: étkezési-, vetõ- és olajos magvak, valamint takarmány szárítására is használható.A PETKUS szárítók ismérve a szekciókból álló modulrendszer, melynek köszönhetõen utólag is növelhetõ a szárító teljesítménye.


A szárító lábakon áll
. A terményzóna szárító- és hûtõszekciókból áll, melyek váltakozó elhelyezésû kúpos kialakítású, tetõformájú levegõcsatornákat (kaszkádokat) foglalnak magukba a levegõ be- és kivezetésére.A visszahûtésre alkalmazott hûtõszekciók száma a külsõ hõmérsékletnek és a termény fajtájának megfelelõen változtatható.A szárítást végzõ meleg levegõ elõállításához közvetlen fûtésû kazánok (D kivitel) vagy közvetett fûtésû hõcserélõk (W) alkalmazhatók olaj- vagy gázégõvel.A levegõvezetés szempontjából a PETKUS szárítók kétféle kivitelben készülnek: a standard kivitel (S), amelynél a terményen keresztülmenõ levegõt az elszívó ventilátor elszívja és közvetlenül a szabadba vezeti. A másik, hazánkban leginkább használt változat a hõvisszanyerés elvén mûködõ, U-kivitel. Ennél a hûtõlevegõt és a telítetlen felmelegített levegõt egy visszaforgató ventilátor az égõ felett egyenletesen hozzákeveri a meleg levegõhöz. Így a hõenergia magasabb kihasználtsága érhetõ el. 

 PETKUS DU hõvisszanyeréses szárítóA termény fentról bekerül a szárítóberendezés terményzónájába, és az szakaszosan, az ürítõzsalu mûködésének megfelelõen cikkcakkban csúszik lefelé, miközben az felülrõl és alulról légáramnak van kitéve. Az idõegység alatt áthaladó anyag mennyisége szabályozható.Az égõ által felmelegített levegõ a levegõcsatornák kialakítása miatt a terményen keresztülkényszerül és felveszi a termény nedvességét. A levegõcsatornák kialakítása miatt azonos a csatornák közötti terményáram vastagsága, így a szárítás kíméletes és egyenletes.Az elszívó ventilátorok pneumatikus zsalui az ürítõzsalu mûködtetésénél bezárnak, így megszûnik a szárítón belüli légmozgás és elenyészõ lesz a porképzõdés és messzemenõkig biztosítható a porkibocsátási határértékek betartása. A nedves meleg levegõ végül a szabadba kerül. A szárítóban a légsebesség és a légmennyiség is szabályozható. A berendezés kényelmes és egyszerû kezelését 10"-os érintõképernyõs SIEMENS PLC vezérlés biztosítja.

A képernyõn a szárító digitálisan jelenik meg, az értékek beállítása, a mûködési funkciók kapcsolása (betöltés, szárítás, hideg levegõvel szárítás, utóhûtés, kiürítés) egy érintéssel elvégezhetõ. A beállításokat kalkuláció segíti. A további felügyeletet pedig a Siemens PLC automatikusan vezérli, mely képes egy bizonyos határig a termény nedvességtartalmának ingadozását is kiegyenlíteni.

 


 

 

A PETKUS szárító elõnyei: - Univerzálisan mûködtethetõ takarmány-, étkezési- és vetõgabona valamint olajosmagvak szárítására. 

- Nagy típusválaszték. 

- Egyaránt alkalmazható olaj, földgáz és PB-gáz, mint tüzelõanyag. 

- A levegõ direkt vagy indirekt fûtése lehetséges. 

- Alacsony fûtõanyagigény a meleg ­levegõ zóna szigetelésével és az U kivitelû szárítók esetén hõvisszanyeréssel. 

- Alacsonyabb elektromos energiaigény kúpos, tetõformájú légcsatornák és ventilátorok, de legfõképp a szívott légszekrényrendszer alkalmazásával. 

- A terményoszlop csatornáinak öntisztulása úgy biztosított, hogy a kitárolás pneumatikus mûködtetése szakaszos és igen intenzív. 

- A kazán/hõcserélõ a szárító burkolatán belül van elhelyezve.