MENÜ

VITAPOL-lal a gombatoxinok ellen

Oldalszám: 64
2014.02.10.

A penészgombák környezetünkben mindenhol jelen vannak. Bizonyított, hogy néhány közülük méreganyag elõállítására is képes, másodlagos anyagcsereterméket választ ki. Ezeket mikotoxinokként ismerjük.

 

 

A penészgombák a növények betakarítása elõtt, közben és után is jelen vannak, így a mikotoxinok termelõdése folyamatos.A penészgombák között vannak olyanok, amelyek toxinjaikkal már a szántóföldön szennyezik a növényeket, mások raktározás közben termelnek toxinokat. Az elõbbiek csoportjába tartoznak a Fusárium fajok, amelyeknek fontosabb toxinjai a következõk: Zearalenon( F-2 toxin, ZEA), a Trichotecének ( T-2 toxin, nivalenol/ NIV/ ),Deoxynivalenol (DON), Diacetoxyscirpenol (DA), Fusarenon-X (FX) és a Fumonizinek (FB1—FB6 ).A raktári penészgombák fõbb képviselõi az Aspergillus és a Penicillium fajok, amelyek a következõ fontosabb toxinokat termelik: Aflatoxinok, Ochratoxin-A, Citrinin, Patulin.A penészgombák a növénytermesztés és az állattenyésztés számára komoly problémát jelentenek. A növénytermesztésben csökken a termésmennyiség- és minõség.Az állattenyésztésben a penészgombával fertõzött, toxinnal szennyezett takarmányok fogyasztása következtében számolnunk kell a következõkkel:- takarmányfelvétel csökkenése, étvágytalanság, takarmány visszautasítás, hányás

- rossz takarmányértékesülés

- gyenge termelés (tömeggyarapodás, tej- tojásterme-lés),

- állandósult szaporodásbiológiai zavarok

- gyengül az immunrendszer, fogékonyabbá válnak a betegségekre, romlik a vakcinázások és a gyógyszeres kezelések hatékonysága - esetenként egyes toxinokra jellemzõ megbetegedések (mikotoxikozisok) kialakulásával kell számolnunk.

Az a tény, hogy egy bizonyos mikotoxin-szint minden takarmányban megtalálható, nem kétséges. Az okozott kártétel minimálisra csökkentésében viszont a VITAPOL®, mint szerves adszorbens használata segít.

Urbánné és Tsa. szülõpárnevelõ telepein gyakorlati tapasztalat, hogy a toxinokkal erõsen szennyezett gabonából gyártott takarmányban, amennyiben 0,7%-ba bekeverésre kerül a VITAPOL® pulvis, megszûnik a – korábban jelentkezõ – takarmányvisszautasítás, étvágytalanság és minimálisra csökken az elhullás.

A VITAPOL® termékekben lévõ huminsavnak van egy egyedülálló sajátossága, amit nem figyelhetünk meg semelyik más komplexképzõnél sem. Ez az egyedülálló képesség nem más, mint hogy a nagyobb molekula-súlyú fémekkel, toxinokkal erõsebb komplexeket képez, amelyek a szervezet számára felvehetetlenné válnak, kiürülnek.Tekintettel arra, hogy ez évben az idõjárás miatt el-húzódott a gabona betakarítása, ami nagymértékben kedvezett a gombák elszaporodásának, javasoljuk a VITAPOL® pulvis 1%-os bekeverését valamennyi állat-faj abraktakarmányába.Dr. Tóth RozáliaDr. Tóth Rozália

Szaktanácsadó

30/561-4412Varga Csaba

Szaktanácsadó

30/561-4065Kizárólagos forgalmazó:

Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft.

8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.