MENÜ

A Nagy Talajmûvelõ Show

Oldalszám: 28-29
2014.02.10.

A szaksajtót olvasó, a szakmai híreket hallgató mezõgazdasági vállalkozó, termelõ, dolgozó figyelme megakadhatott egy különleges címû rendezvényre szóló meghívón. A két helyszínen (Mezõtúr, Adony) megrendezett bemutató címét olvasva felmerül(het) a kérdés, mitõl „Nagy”, mitõl „Talajmûvelõ” és fõleg mitõl „Show”?

 

 

„Nagy” mert az ország keleti és nyugati részén egy traktoros és négy munkagépgyártó/forgalmazó mutatta be termékeit. Az Austro Diesel cég Massey Ferguson traktorai (96–370 LE), a bemutatókon szereplõ tizenegy Kverneland, tizenkét Väderstad, tizenhat Lemken és tizenegy Vogel-Noot munkagép közül húszat üzemeltettek, míg a többit álló helyzetben lehetett tanulmányozni.„Talajmûvelõ” mert minden bemutatott munkagép a talajelõkészítés valamelyik mûveletének megvalósítására készült vagy el volt látva valamilyen talajmûvelõ részegységgel. A bemutatott talajmûvelõ gépek széles választékából célszerû válogatással, hagyományos (szántásos) és szántás nélküli technológia egyaránt megvalósítható. A betakarítás utáni elsõ mûvelethez, a tarlóhántáshoz, szántóföldi kultivátorokat és kompakt („rövid”) tárcsákat mutattak be. A szerszámválaszték gazdagsága szempontjából a Väderstad Top Down és a Kverneland CTC emelhetõ ki. Az alapmûveléshez a Kverneland, a Lemken és a Vogel-Noot ajánlott ekét, amelyek közül kiemelést érdemlõ megoldás az ekével együtt szállítható Kverneland Packomat elmunkáló. A szántást helyettesítõ alapmûvelésre a Vogel-Noot nehéz kultivátort és középmély lazítót, a többi cég nehéz kultivátort ajánlott. Az alapmûvelés külön menetes elmunkálására a kultivátorok és a kompakt tárcsák használhatók, de célszerûbb a mûvelettakarékos, környezetkímélõ talajelõkészítõ vetõgépkombinációk alkalmazása. Ez utóbbi módszer gyakorlati megvalósításához a Lemken cég a Compact–Solitar, a Kverneland cég az Accord MSC gyártmányait szerepeltette, míg a Väderstad cég külön megoldást ajánlott a könnyebb mûvelésû (Spirit) és a nehéz mûvelésû (Rapid) területekre.

„Show” mert a bemutató vendégei nemcsak a szokásos cégbemutatkozást, marketing ismertetést hallgathatták, hanem valós szántóföldi körülmények között tanulmányozhatták a gépcsoportok mûködését.

Ráadásul a különbözõ cégek azonos feladatra tervezett gépeit egymás mellett láthatták, s közben hallhatták Dr. Soós Sándor szakértõ ismertetését az egyes gyártmányok specifikus megoldásainak hatásáról.

Az elsõ ízben megrendezett Nagy Talajmûvelõ Show nálunk újdonság, de Európában és fõleg Nagy-Britanniában ennek komoly és sikeres hagyománya van. Az angliai bemutatókról évrõl évre beszámol, a jelenlegi rendezvényen is jelenlévõ és ad-hoc szakmai eligazítást adó Birkás professzor asszony. Szakszerû és színes cikkeibõl megtudhatjuk, hogy Angliában nem csupán négy, hanem az összes számításba vehetõ talajmûvelõ cég bemutatja termékeit.

Az egyes gépek láthatók és tanulmányozhatók álló helyzetben, munka közben, sõt a szerszámok hatásának pontos és szakszerû szemléltetése érdekében, kiásott keresztszelvényeken. Mindezek alapján felvetõdik a kérdés, hogy lehetne-e, érdemes-e hasonló programot itthon is megvalósítani?


 A programban résztvevõ versenytársak számának növelése, egyes szakmailag kevésbé megfelelõ bemutatók elhagyása segítheti az új megoldások elfogadását, versenyképességét. Az ilyen jellegû bemutatók hasznosságát nem lehet megkérdõjelezni, hiszen a modern talaj- és környezetkímélõ technológiák megvalósítására alkalmas új munkagépek pontos, szakszerû, széles ­körû ismertetése megkönnyíti a vásárlói döntést és segíti a vevõszolgálat hatékony mûködtetését.Jóri J. István

 

 

Magyarországon elõször hasonlították össze a négy gyártó vontatott szántóföldi kultivátorát azonos talajviszonyok között.

 

A TerraTop M típusú szántóföldi kultivátor 23 cm-es kapaosztású, igen robosztus munkagép, különbözõ lezáróhengerrel kombinálható és elsõsorban a nagygazdaságok nagyobb erõgépei után ajánlott.

 


 

 

Kverneland CTC 4 m szántóföldi vontatott nehéz kultivátornál az új erõsített rugós biztosítás 640 kg-os talajnyomással minden talajkörülmények között biztosít-ja az egyenletes munkamélységet. A Cracker hengerek nedves talajon is kitûnõ munkát végeztek, a sárkaparók és a rögtörõ kések megakadályozzák az eltömõdést.

 


 

 

Väderstad Cultus szántóföldi kultivátor egy nagysúlyú, robusztus kialakítású kultivátor sekély tarlómunkákra éppúgy használható, mint magágy készítésre vagy 30–35 cm mélységû alapmûvelésre.

 


 

 

LEMKEN Karat 9/300 grubber: keverés, egyengetés és visszatömörítés – mindezt egy menetben.

 


 

 
A talajmûvelõk „õrangyala”Birkás Márta professzor ­asszony rendkívül hasznosra értékelte a bemutatót nemcsak azért, mert a gazdálkodók sokféle, korszerû, talajhoz igazodó gépet ismerhettek meg, hanem azért is, mert egy ilyen bemutató igazán tanulságos és hasznos beszélgetéseket indukál. A professzor asszony vizsgálta a talajt minden egyes gépprodukciót követõen, tudását, tapasztalatait megosztotta a gazdákkal.

A bemutatón szót kapott Papp László, aki Agárdon gazdálkodik, mintegy 1000 ha-on. Hat darab Massey Ferguson géppel dolgoznak, beleértve a kombájnokat is.


Vezérgépük az MF 8480-as traktor, melynek mûködésérõl hallhattunk egy rövid, rögtönzött beszámolót. A nagygazda dicsérte a fokozatmentes sebességváltót, mely által a legnehezebb feladatok is könnyedén és hatékonyan elvégezhetõek. Ez a fokozatmentes menethajtás teszi lehetõvé azt, hogy a motor minden elképzelhetõ munkánál a lehetõ legnagyobb teljesítményt nyújthassa anélkül, hogy engedményeket kellene tenni a területi teljesítmény vagy a munkavégzés eredményessége terén.

 

Kiemelte továbbá a traktor mellsõ tengely rugózását, mely nagyobb utazási komfortról és biztonságról gondoskodik, valamint elismerõen nyilatkozott a rendkívül csendes fülkérõl is, ami lehetõvé teszi számára a nyugodt munkavégzést.Képgaléria: www.agronaplo.hu/kepgaleria/111