MENÜ

Lépéselõnyben a Dekalb-ok

Oldalszám: 20-21
2014.02.10.

Nehéz tavasz után kihívásokkal teli betakarítási szezon

 

 

2010 nem engedett a negyvennyolcból. Amilyen sok kihívást hozott a tavasz, legalább annyi jutott belõle õszre is. Lassan végéhez közeledik az aratás, amelyrõl elmondhatjuk, hogy minden idõk egyik legnehezebb betakarítási szezonja volt. Az idei év ismét bõvelkedett szélsõségekben. Több helyen születtek rekordtermések, emellett még mindig vannak olyan táblarészek, amelyekrõl még lánctalpas kombájnnal sem lehet betakarítani a termést. A rendkívül csapadékos õsz, különösen a betakarítás kezdetén jelentõs különbségeket eredményezett az egyes hibridek szemnedvességében is. A betakarítás kezdetén a DEKALB vízelõny éréscsoporttól függõen 2,2-3% volt, de még a betakarítás hajrájában is jelentõs DEKALB vízelõnyt tapasztaltunk. Elõzõ írásunkban rámutattunk arra a tényre, hogy 1% szemnedvesség elõny a termésátlagtól és a szárítási költségtõl függõen 5-9000 Ft hektáronkénti költségmegtakarítást eredményezett.

 

Az idõjárást sajnos nem mi alakítjuk, viszont az idõjárási szélsõségekhez leginkább alkalmazkodó hibrideket fejlesztünk a kukoricatermelõknek. A DEKALB-nál azon dolgozunk, hogy termékeinkkel, szolgáltatásainkkal hozzájáruljunk partnereink sikeréhez. Hiszen pontosan tudjuk, hogy mi csak akkor lehetünk sikeresek, ha a DEKALB-ot termelõ gazdák is sikeresek.Még nem fejezõdött be a 2010-es év kísérleteinek kiértékelése, viszont néhány részeredményt, úgy gondoljuk, hogy hasznos lehet, ha már most megosztunk Önökkel:Mi múlott a hibridválasztáson 2010-ben?Több helyszínen állítottunk be olyan kísérleteket, amelyben arra kerestük a választ, hogy megérte-e a termelõknek egyértelmûen az ár alapján választani a hibridet, még ha a vetõmag-árkülönbség oly vonzónak tûnt is.

Tesztpartnernek a technikai szempontból egyik vezetõ hibridünket, a rendkívül megbízható DKC4490-et választottuk. A kísérletek tudatosan nem a legmagasabb átlagtermést elérõ gazdaságokban állítottuk be.

 

Nézzük meg, hogyan szerepeltek a kísérletekben a legnagyobb forgalmú hibridek közül a közepes-olcsó árfekvésûek, a kihívó DKC4490-nel szemben!

 


 A grafikonon a szárítási költséggel és a vetõmagárral szûkített árbevétel-különbséget tüntettük fel:

A számítás: 14,5%-ra korrigált termés tonna X terményár (43 000 Ft/tonna) – szárítási költség (650 Ft/tonna/viz%) – vetõmag hektáronkénti 2010 májusban érvényes ajánlott végfelhasználói ára (70 ezer mag/ha).A kísérlet tanulsága szerint a Kleffmann ”top 10” legolcsóbb hibridje mintegy 38 000 Ft relatív veszteséget „termelt” hektáronként a kiváló stressztûrõ, nagy termõképességû, korszerû DKC4490-hez képest.Ismét bebizonyosodott, hogy érdemes a magas értékû hibridekre áldozni és hogy a vetõmagon 2010-ben sem érte meg spórolni.

 

Mit ajánlunk Önöknek a következõ szezonra?Szeretnénk kiemelni az igen korai DKC3705Új (FAO 290) „rajt-cél-gyõzelem” hibridünket, mely már tavasszal kiváló korai fejlõdési erélyével felhívta magára a figyelmet. A betakarítási eredmények ismeretében elmondhatjuk, hogy több helyen még a korai FAO 300-as hibrideket is képes volt legyõzni. A DKC3705 kifejezetten jól szerepelt a korai vetésidõkben. A hibrid különlegessége gyönyörû, cirmos-piros szemtermése.A korai csoportban minden kukoricatermesztõnek ajánljuk a DKC4590 „Eminens” hibridet, mely minden fontos értékmérõje kiérdemli a csillagos ötöst. Az idén kísérleteinkben, éréscsoportjában fej-fej mellett végzett az élen a DKC4795 „Aszálylovag” hibridünkkel, az „Eminens” a Magyar Kukorica Klub Top 20 kísérletében 2. helyen végzett csoportjában. 4 év kísérleti tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy eddig minden feladatot a maximumon oldott meg. Külön szeretném megemlíteni, hogy a DKC4590 flexibilis csõtípusának köszönhetõen a nagy termések eléréséhez nem igényli a magas tõszámok használatát.

 

Az „Aszálylovag” DKC4795 jól láthatóan a csapadékos idõjárást is kedveli. A Kukorica Klub Top20 kísérleteiben a 4. helyet szerezte meg a FAO 300-as csoportban. Terméspotenciálját és stressztoleranciáját illetõen a korai csoport végének abszolút vezetõ hibridje.Az DKC4608 Új (FAO 390) hibridünk az „Aranyszemû” jelzõt kapta, nem véletlen, hiszen magas hektoliter-tömegû, kemény magja, gyönyörû sötétsárga, fényes termése valódi érték a termés minõségére különösen igényes termelõk számára.A középérésû DEKALB hibrid portfolió vezetõje a DKC5276 (FAO 470) „óriási termés, páratlan stabilitás” hibridünk mely immár 4 éve van a csúcson. Az idén is fölényesen nyerte a FAO 400-as versenyt a TOP20 kísérletekben. Új hibridünk az éréscsoport elején a DKC4995 Új (FAO 400) „nagy teljesítmény, kiváló vízleadás”, mely a Magyar Kukorica Klub termésversenyében 18 tonna/ha feletti terméssel az elsõ hely idei várományosa. Az éréscsoport közepének lehengerlõ teljesítményt nyújtó új hibridje a DKC5007 Új (FAO 450), mely a nagy termésekre pályázó és a termés minõségére is különös figyelmet fordító termelõk érdeklõdésére tarthat számot.

 


 

 

Ön 2011-ben is biztos lehet benne, hogy amikor DEKALB vetõmagot választ, a legjobbat választja, hiszen a DEKALB fajtajelölteknek rendkívül szigorú tesztelési rendszeren kell keresztül menniük, és csak a legjobbaknak van esélyük arra, hogy a piacra kerülhessenek.Válassza a DEKALB hibrideket, mert minden éréscsoportban több abszolút élvonalbeli hibridet tudunk ajánlani, legyen akár csapadékos vagy aszályos idõjárás, Ön a lehetõ legjobb terméseket takaríthassa be jövõre is.Kérjük, vegye igénybe szolgáltatásinkat! Kereskedelmi képviselõ és fejlesztõmérnök kollégáink segítenek Önnek, hogy jövõre az igényeinek leginkább megfelelõ DEKALB hibrideket választhassa.Ezúton kívánok Önnek a Monsanto Hungária Kft. összes munkatársa nevében Boldog Karácsonyt és Sikeres 2011-es évet!

Kökény Benõ

Marketing manager